У тернопільській книгозбірні презентували історичну книгу для читачів з міцними нервами

Поділитися

Сьогодні у Тернопільській обласній бібліотеці для дітей відбулась презентація українського перекладу книги польського історика Роберта Кувалека «Табір смерті у Белжеці», яка відображає страшні картини переслідувань та винищення євреїв нацистами під час Другої світової війни. Учасниками заходу стали студенти Тернопільського вищого професійного училища ресторанного бізнесу і торгівлі.
Автор, який відкрив світові місце жахливої операції «Райнхард» декілька років тому трагічно загинув, тому книгу презентував голова ГО «Гельсінська ініціатива XXI», член правління Української Гельсінської Спілки з прав людини Олександр Степаненко. Він розповів, що описаний в книзі табір є одним з найменш відомих місць масової страти людей за етнічною ознакою, але саме туди прямували ешелони з жертвами Голокосту з Тернополя, Львова, Станіслава та інших міст Галичини.
Студентів вразили страшні цифри загиблих у таборі смерті, а також неймовірні історії порятунку людей, які і сьогодні не завжди знаходять сили ділитись спогадами про пережите.
Водночас Олександр Степаненко застеріг молодих людей від наслідування помилкової, але доволі поширеної точки зору про те, що історія України і історія євреїв, які проживали на наших територіях – це різні речі. За його словами, Поділля завжди було мультикультурним, у різні часи тут проживали представники різних народностей, а тому їх історія – це наша історія.
На сам кінець, пан Олександр подарував бібліотеці презентовану книгу, а також запросив до читання усіх, хто має міцні нерви і палке бажання вивчати історію рідної країни та світу – хай несправедливу і сумну, але безмежно правдиву і повчальну.
Уляна Пилипчук, редактор ТОБД

А ви знаєте, хто очолює окружні виборчі комісії в Тернопільській області?

Найдешевший борщ в Україні – в Тернополі