111

В Україні та за кордоном борщ завжди асоціюється з національною кухнею. Але коли зараз домогосподині готують борщ, то він фактично є казахо-узбексько-польско-українською стравою. Основні інгредієнти цієї страви завозяться до нашої країни звідусіль, оскільки в країні відсутня вітчизняна цибуля, недостатньо капусти та доброї якості картоплі. Країна перетворилася на потужного імпортера овочів із яких готується борщ. Що стосується свинини, то ми завжди половину завозили з-закордону.
Якщо ж порахувати вартість національної страви, то за рік традиційний борщ із м’ясом зріс у ціні на 41%, а пісний – у 2,4 рази. У той же час середня зарплата в країні зросла на 22%, піднявшись із 8382грн у березні минулого року до 10237грн у березні 2019, мінімалка зросла на 12%, із 3723грн до 4173грн. Переважна кількість пенсіонерів, а саме ті, хто вийшов за віком, стали отримувати на 15% більше. У березні 2018 року це було в середньому 2570грн на місяць, а в цьому році – 2943грн. Друга за кількістю пенсіонерів група, із інвалідністю, мають більше на 6%, збільшивши пенсію із 1982грн до 2095грн. Це означає, що доходи ні однієї групи українців не поспівають за зростанням легендарного українського борщу.
Ми взяли найпростіший рецепт борщу: свинячі ребра – 600гр, картопля та буряк – по 500гр, капуста – 300гр, морква та цибуля – по 200гр, вода – 3л, лавровий лист, сіль, чорний перець – за смаком, сметана – 200гр, головка часнику – 50г.
А пісний борщ ми готували та рахували за таким же рецептом, але без м’яса та сметани. Починаємо приготування цієї смачної страви за середніми цінами у великих продуктових мережах станом на початок травня 2018 і 2019 років. Традиційно ми рахували за цінами статистики, але зараз взяли великі торговельні мережі. До вартості борщу ми не включаємо один лавровий лист, сіль і чорний перець – ці продукти мало впливають на динаміку ціни.
Свинина, ребра, 600гр. На початку травня 2018 року – 58грн, на початок травня 2019 року – уже 66грн. Зростання за рік на 14%.
Картопля, 500гр. 2018р – 4,4грн, за рік – 7,5грн. Картопля подорожчала на 70%.
Буряк, 500гр. Початок травня минулого року – 6,5грн, 2019р – 13грн. Ціна зросла в два рази.

Капуста, 300гр. У 2018р – 2,9грн, у 2019р – 13,4грн. Вартість зросла більше ніж у чотири рази.
Морква, 200гр. У 2018 році – 3,1грн, у 2019 році – 5,8грн. Купуємо на 87% дорожче.
Цибуля, 200гр. 2018р – 1,4грн, 2019р – 6,9грн. Зростання за рік відбулось у п’ять разів.
Часник, 50гр. Травень 2018р – 2,7грн, у 2019р – 3,8грн. Вартість зросла на 40%.
Сметана, 200 грам. У травні 2018 року 200грамова упаковка сметани жирністю 15% коштувала 15,3грн, а за рік – 16,7грн. Тобто за рік її ціна зросла на 9%.
За рік вартість вегетаріанського борщу зросла на в 2,4 рази, або на 29,4грн. Ця страва на початку травня 2019 року обходиться в 50,4грн, тоді як минулого року коштувала 21грн.
За рік вартість борщу з м’ясом зросла на 41%, або на 38,8грн. Ця страва станом на травень 2019 року обходиться в середньому в 133,1грн, тоді як станом на минулий рік коштувала 94,3грн.
На початку цього року я давав прогнози стосовно зростання цін на продукти та єдине де це не можливо було передбачити зростання або коливання цін – це ціни на овочі. Але навіть самі дикі фантазії не містили коливання цін в 2-3 рази. І це відбувається коли Міністерство аграрної політики, Міністерство економічного розвитку та Державна статистика вже п’ять років не можуть вирішити хто відповідає за прогноз врожаю та дані щодо збору. А без наявності цього як можна прогнозувати ціну на внутрішньому ринку? Сподіваюсь новий Президент та Прем’єр-міністр будуть перейматися питанням рівня життя не лише через доходи, а й через наші витрати.

Олексій Дорошенко

Напишіть відгук