Коли аграрних баронів Тернопільщини притягнуть до відповідальності за використання шкідливих гербіцидів?

Поділитися

Роками селяни Тернопільщини скаржаться на великі аграрні концерти, які з літаків, великою технікою обробляють хімікатами, гербіцидами свої чи орендовані землі. Десятки випадків вже було, як люди надихались отрутою і цілими селами потрапляли до лікарень. Чи поніс хтось відповідальність? Правоохоронці вдають, що нічого не можливо зробити, а якщо й притягують до відповідальності якогось тракториста чи пілота, то на якусь смішку суму штрафу.
Днями суд у США визнав німецький хімічний і фармацевтичний концерн Bayer відповідальним за те, що вироблений його дочірнім підприємством Monsanto гербіцид викликав онкологічні захворювання у подружньої пари. Про це повідомляє DW.

Суд присяжних в Каліфорнії в понеділок, 13 травня, засудив Bayer до виплати компенсації в розмірі понад два мільярди доларів (1,78 мільярда євро) американській подружній парі, яка звинувачує компанію Monsanto, що належить концерну, у виробництві отруйного гербіциду.

За твердженням позивачів, гліфосат, що міститься у виробленому компанією засобі для знищення бур’янів, сприяв розвитку у них онкологічного захворювання.

Звинувачення також намагалося переконати присяжних, що Monsanto маніпулювала даними досліджень, бажаючи приховати потенційну небезпеку.

Це вже третій процес через гліфосат, який програє Bayer. Як і в двох попередніх випадках, адвокати концерну мають намір подати апеляцію, наполягаючи на тому, що продукція Monsanto не могла завдавати шкоди людському здоров’ю, а сам гліфосат абсолютно безпечний. Нині в США в суди подано 13 400 позовів проти Monsanto.

У 2015 році Міжнародне агентство з вивчення раку визнало гліфосат, який застосовують проти бур’янів, “ймовірно канцерогенним для людини”, проте деякі інші спеціалізовані установи вважають гліфосат безпечним для людей.
Пестицид гліфосат (діюча речовина гербіциду “Раундап”) використовується і в Україні.

***

Українські аграрії занепокоєні намірами Європейського Союзу заборонити використання гліфосату в країнах блоку.

Про це повідомляє Асоціація “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ), що об’єднує провідні компанії українського агропродовольчого сектору.

З відповідним листом “Український клуб аграрного бізнесу” звернувся до Хюга Мінгареллі, голови делегації Європейського Союзу в України.

“Від імені українських агровиробників висловлюємо своє занепокоєння разом з виробниками Аргентини, Бразилії, США та європейськими фермерами щодо можливої заборони гліфосату у країнах ЄС. Гліфосат – найпоширеніша активна речовина у світі. Він використовується для виробництва гербіцидів”, – йдеться у листі-зверненні.

“Гліфосат дозволив здійснити революційний крок в обробітку ґрунту без оранки, що економить час, захищає ґрунтові води та запобігає ерозії. Використовуючи гліфосат, аграрії використовують менше палива, у порівнянні з традиційною технологією, і тим самим виділяють в атмосферу менше вуглекислого газу”, – заявляють українські аграрії.

На думку УКАБ, сьогодні не існує еквівалентної альтернативи гліфосату, тому його заборона матиме негативні наслідки не тільки для фермерів ЄС, але й для українського сільського господарства.

“На наш погляд, заборона гліфосату поверне фермерів до нестабільних методів ведення сільського господарства та призведе до створення чорного ринку пестицидів з цією діючою речовиною, оскільки гліфосат продовжуватиме вироблятись у третіх країнах”, – вважають в Асоціації.

Заборона використання гліфосату в країнах ЄС може поставити під загрозу діючі торгові угоди України, тому в УКАБ висловили сподівання, що гліфосат незабаром буде перереєстрований в ЄС.

Як відомо, гліфосат, в основному, застосовується у вирощуванні кукурудзи та соняшнику, 40% українського експорту кукурудзи вивозиться до країн ЄС.

Зазначимо, що гліфосат є основним компонентом у популярному гербіциді Roundup, який виробляє американський гігант з агрохімікатів Monsanto. Існують побоювання, що компонент може спричинити рак.

За рік пісний борщ подорожчав у 2,4 рази

Біля Лисичників впіймали браконьєрів з уловом