Нацгвардійця Марківа визнали винним у вбивстві італійця на Донбасі та засудили до 24 років

Поділитися

Італійський фотограф загинув в результаті мінометного обстрілу 24 травня 2014 року у підніжжя гори Карачун під Слов’янськом.
Нацгвардійця Віталія Марківа, якого в Італії звинувачували у вибивстві італійського фотографа Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році, визнали винним та засудили до 24 років позбавлення волі, повідомляє “Громадське”.

Українця звинуватили у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році. Прокурори вважають загибель Роккеллі умисним убивством. За їхньою версією, перебуваючи на горі Карачун, Марків передав інформацію про перебування журналістів українській армії. Захист відкидав ці звинувачення, наполягаючи на тому, що журналісти перебували в зоні війни без розпізнавальних знаків і стали жертвами перехресного вогню.

Італійська сторона відмовилася від проведення слідчих дій на місці події, а також проігнорувала пропозиції України щодо створення спільної слідчої групи, які лунали після арешту Марківа.

Віталій Марків, який має громадянство України та Італії, перебуває за ґратами з 30 червня 2017 року, коли його заарештували в аеропорту Болоньї. Його звинувачували у вбивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського фотографа Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова. Вони загинули внаслідок мінометного обстрілу 24 травня 2014 року біля підніжжя гори Карачун під Слов’янськом, на контрольованій тоді бойовиками території.

Марків безпідставно звинувачується у вбивстві Рокеллі, який незаконно прибув в ОРДЛО і був убитий сепаратистами,

Звинувачення проти Марківа базуються на свідченнях французького журналіста Вільяма Рогелона (ключовий свідок у справі), який був разом з Мироновим та Роккеллі біля пагорба Карачун під Слов’янськом і якому єдиному вдалося вижити.
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков закликав голову МЗС Італії звернути увагу на справу нацгвардійця Марківа. У листі до Анджеліно Альфано він посилається на те, що Марків не міг бути причетним до смерті італійського фотографа, оскільки той загинув унаслідок мінометного обстрілу, а у 2014 році міномети на озброєнні Національної гвардії України не перебували.

30 червня поліція Італії затримала у Болоньї громадянина України, заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення НГУ імені Кульчицького старшого сержанта Віталія Марківа. Його підозрюють у причетності до вбивства італійського журналіста Андреа Рокеллі в зоні АТО в 2014 році. Свідчення проти батальйону ім. Кульчицького дав французький журналіст.

У травні 2014 року італійський журналіст Андреа Рокеллі та його перекладач Андрій Миронов загинули внаслідок мінометного обстрілу під Слов’янськом.

Ощадбанк зробили приватним

Розпочалася проща до Зарваниці