У Зборові кандидати в народні депутати агітують зі стовпів

Поділитися

15 липня в місті Зборів Тернопільської області (центр одномандатного виборчого округу №165) по вулиці Богдана Хмельницького було зафіксовано, що агітаційні матеріали деяких кандидатів в народні депутати, які балотуються у цьому виборчому окрузі розміщені на електроопорах та опорах зовнішнього освітлення, тобто в місцях, заборонених законодавством та без вихідних даних.

Друковані агітаційні матеріали із згадуванням прізвища, імені, зображення кандидата, суб’єктів висування – політичних партій, її назв та символіки були розміщені на електроопорах, опорах зовнішнього освітлення та на зупинках громадського транспорту. Зокрема були зафіксовані агітаційні матеріали кандидатів в депутати Володимира Кісілевича (суб’єкт висування – політична партія «Слуга народу»), Василя Мартюка (політична партія «Голос»), Володимира Мисика (ВО «Свобода»), Тараса Юрика (політична партія «Європейська солідарність») та Івана Чайківського (самовисування).

Також агітаційні матеріали кандидата в депутати Тараса Юрика були розміщені без вихідних даних.

Як зазначив директор Центру суспільних досліджень ПОЛІС Ігор Процик: «Розміщення матеріалів передвиборної агітації в таких місцях є, на нашу думку, порушенням відповідно до п.7. ст. 8 ЗУ «Про рекламу», в якій вказано,що розміщення реклами та/або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення забороняється, а також норм Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та «Типових правил благоустрою території населеного пункту», які затверджені наказом Мінрегіонбуду від 27.11.2017 № 310. Відповідальність за такі дії передбачена статтями 212-14 та 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) – «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів». Зокрема в статті 152 КУпАП йдеться про те, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів – тягнуть за собою накладення штрафу від 340 до 1360 грн. Також такі методи ведення передвиборної агітації спотворюють естетичний вигляд наших населених пунктів. Тому звертаємось до поліції для відповідного реагування.»

«Що стосується агітаційних матеріалів кандидата в народні депутати Тараса Юрика (суб’єкт висування – політична партія «Європейська солідарність»), то ми тут вбачаємо можливе подвійне порушення законодавства. Зокрема, по-перше. це розміщення агітаційних матеріалів в заборонених законом місцях, відповідно до ЗУ “Про рекламу” про що вже йшла мова, а по-друге – це виготовлення та розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.Саме наявність таких вихідних даних на друкованих матеріалах передвиборної агітації передбачено в п.7 ст. 69 ЗУ “Про вибори народних депутатів України” Відповідальність за виготовлення таких матеріалів без вихідних даних передбачає накладення штрафу від 170 до 510 грн, а розповсюдження таких матеріалів, а так само організація такого розповсюдження – штраф від 51 до 85 грн.

Також хочемо нагадати, що згідно проведеного моніторингу офіційних сайтів міських рад та міських ОТГ Тернопільської області станом на 1 липня лише 5 із 17 міських рад Тернопільської області прийняли відповідні рішення про визначення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Зокрема Зборівська міська рада такого рішення не прийняла.

Центр Суспільних Досліджень ПОЛІС

У Тернополі знову халтурно ремонтують дороги

У Збаражі порушують виборче законодавство