У facebook створили групу “Тернополяни проти торф’яної котельні на Бульварі Просвіти”

Поділитися

Вчора у соцмережі Фейсбук створено групу “Тернополяни проти торф’яної котельні на Бульварі Просвіти”. Вона об’єднує мешканців масиву Дружба у боротьбі за право дихати чистим повітрям. Також тернополяни не хочуть не хворіти від постійного шуму котельні. Люди хочуть, щоб котельня працювала знову на газі і не забруднювала навколишнє середовище

Тернополяни проти торф’яної котельні на Бульварі Просвіти
Відкрита група · 84 учасників
 

Приєднатися до групи

 

Як відомо, мешканці прилеглих вулиць Просвіти, 10, 13,15, Лучаківського 5, 13, Будного,26, 28, 32а до котельні провели збори. Більше сотні тернополян звернулися до Президента Зеленського заборонити в Україні у ХХI столітті середньовічні технології, які шкодять здоров’ю людей.

Президенту України Володимиру Зеленському
Генеральному прокурору України Руслану Рябошапці
Голові Служби Безпеки України Івану Баканову
Міністерству екології та природних ресурсів України
Державній екологічній інспекції України
Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
Народному депутату України Андрію Богданцю
В.о. голови Тернопільської облдержадміністрації Івану Крисаку

Звернення

Два роки тому у Тернополі розпочався екологічний геноцид мешканців файного міста. Влада Тернополя взялась за, так звану, реконструкцію газових котелень на торф’яні. Про цю бізнесову аферу розповідали тернопільські та всеукраїнські ЗМІ. Суть її зводиться до того, що родина поки діючого міського голови Тернополя Сергія Надала та його однопартійці з всеукраїнського об’єднання «Свобода» вирішили заробити на здоров’ї тернополян. Подавали реконструкцію газових котелень на торфі як захист інтересів тернополян від російського газопостачання, хоч насправді Україна вже декілька років купує газ у Європі. Якби реконструкція котелень дійсно відбувалась цивілізовано, з дотриманням усіх норм, щоб не завдати шкоди здоров’ю тернополян, то люди, напевно, підтримали диверсифікацію енергоносіїв для захисту національних інтересів.
Але переобладнали котельні так препаскудно, що вже два роки Тернопіль лихоманить. Увірвався терпець й мешканцям бульвару Просвіти, де розташована так звана реконструйована торф’яна котельня. Мешканці прилеглих до котельні будинків десятиліттями успішно співіснували із цим підприємством, яке працювало на газі. Рік тому, коли включили торф’яну котельню, то рівень шуму в квартирах сягнув 60-90 дицебел, всі подвір’я були в сажі, сморід від спалювання торфу охоплював у радіусі кілька кілометрів. Вийшовши з громадського транспорту на сусідній вулиці Лучаківського, тернополяни вже відчували, і не тільки носом, що «працює» котельня на Просвіти.

Поруч із котельнею розташовані не лише наші будинки, але й дитячий садочок №35, загальноосвітня школа №16, корпуси національного педагогічного університету. На стадіонах, які розташовані поруч, сьогодні неможливо займатись і відпочивати дітям та студентам, бо рівень забруднення люди відчувають власним горлом. Усі, від дітей до людей похилого віку, скаржаться на постійне подразнення в горлі. І лише так зване планове промивання мереж, впродовж якого котельня не працювала, спинило тернополян від акцій громадянської непокори.

СЬОГОДНІ о 10 годині 15 хвилин ПРИВЕЗЛИ ТАК ЗВАНУ ТОРФЯНУ КРИХТУ. ВИВАНТАЖУТЬ ЇЇ ДУЖЕ ШУМНО. ПРОТЯГОМ ДВОХ ГОДИН. А ПОТІМ ТОРФЯНА КОТЕЛЬНЯ ОТРУЮЄ ТЕРНОПОЛЯН, ЯКІ МЕШКАЮТЬ У МІКРОРАЙОНІ.

У серпні цього року торф’яна котельня на бульварі Просвіти відновила свою роботу. Тепер вона працює цілодобово і проживати в квартирах прилеглих будинків стало неможливо. 24 години на добу у нас стоїть страшенний гул, ніби реактивний літак прогріває мотор. Спати в таких умовах вкрай важко. Увесь спекотний серпень мешканці прилеглих будинків не відкривали вікон ні вдень, ні вночі. Відчиняти вікна в квартирах стало й небезпечно для здоров’я, бо коротка труба торф’яного котла коптить просто у вікна прилеглих багатоповерхівок.
Тернополяни скаржаться на постійний головний біль, підвищений тиск, безсоння та інший дискомфорт, пов’язаний із погіршенням стану здоров’я через роботу торф’яної котельні. Матері із маленькими дітьми не можуть вийти на вулицю погуляти, оскільки весь бульвар Просвіти заповнений постійним гулом, а вечорами – смогом. Знущанням над людьми в цій ситуації виглядає те, що нагріта вода на торфі подається у наші квартири жахливої якості: брудна і низької температури. Виникає питання й щодо дивного режиму роботи котельні: тепла вода не подається, опалення влітку не працює, а котельня цілодобово «гріє повітря». Для чого це знущання? Щоб спалити торф? Щоб збагатити організаторів торф’яного бізнесу?
Зважаючи на вище перелічене ми вимагаємо від правоохоронних органів провести об’єктивне розслідування і винних притягнути до відповідальності, відповідним службам провести необхідні експертизи, аналіз проекту та прийняти рішення заборонити експлуатацію торф’яних котлів у ХХI столітті в Україні, які завдають шкоду здоров’ю людей. Просимо Президента України взяти цю ситуацію під особистий контроль і не пересилати наше звернення місцевим службам, які знаходяться «у долі» з тернопільською владою і не помічають вже другий рік такого свавілля чиновників.
У випадку ігнорування наших законних вимог залишаємо за собою право на мирний протест, акції громадянської непокори з перекриття доріг.

Станом на 5 вересня зібрано 207 підписів. Збір підписів триває щодня з 16 до 21 години поблизу будинку Просвіти,15.

Телефон для довідки 097-5554475

 

Тернополян запрошують на громадські слухання щодо побудови парку на “Алясці”

Сезонна торгівля тепер через Prozorro ?