Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області при проведенні планових заходів державного нагляду (контролю) у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах області проводиться відбір харчових продуктів (масло, сир, сметана) для вивчення ситуації щодо фальсифікації молочних продуктів. Станом на 27.11.2019 року Тернопільською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби України у частині досліджених проб виявлено невідповідності.
Так, за жирнокислотним складом не відповідає жирнокислотному складу молочного жиру продукція наступних виробників:
– масло солодковершкове селянське 73% “Багатий хутір”, ТОВ “Брусилівський маслозавод” (смт. Брусилів, Житомирська область);
– масло вершкове селянське 73,5% “Добро”, ПП “Теребовлянський молокозавод” (м. Теребовля, Тернопільська область);
– сметана 21% жиру “Добро”, ПП “Теребовлянський молокозавод” (м. Теребовля, Тернопільська область);
– масло солодковершкове селянське 72,5%, ТОВ “Бімол” (м. Березне, Рівненська область);
– масло вершкове, ТОВ “Івано-Франківський міськмолокозавод”;
– сметана 21%, ТОВ “Івано-Франківський міськмолокозавод”.
Державними ветеринарними інспекторами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області вживаються заходи щодо недопущення подальшої реалізації фальсифікованої продукції та притягнення до відповідальності причетних осіб.
ЧОМУ НЕ ЗГАДАНА МОЛОКОПРОДУКЦІЯ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ “МОЛОКІЇ” ЗАЛИШАЄТЬСЯ ЛИШЕ ЗДОГАДУВАТИСЬ
Довідково: для виробництва вершкового масла не дозволено застосовувати будь-які жири та вершки, окрім тих, що отримані з коров’ячого молока та продуктів його перероблення, тому продукція, яка складається з молочно-рослинного жиру є спредом або жировою сумішшю.