Суд у Гаазі повністю підтримав вимоги України у процесі проти Росії

Поділитися

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції, Олена Зеркаль, прокоментувала рішення Міжнародного суду ООН в Гаазі щодо прийнятності юрисдикції у справі України проти РФ.

Зеркаль на брифінгу в п’ятницю, 8 листопада, заявила, що російській стороні доведеться вперше в історії відповідати за порушення прав людини і міжнародного права.

«Це велика перемога для України, але не тільки для нас. Це – перемога верховенства права. І це значить, що Росії доведеться відповідати», – сказала Зеркаль.

Вона зазначила, що росіянам доведеться виправдовуватися перед міжнародним судом про те, як вона поставляла зброю в Україну, в тому числі зенітний комплекс, яким збили літак рейсу МН17, повідомляє Слово і діло

«Росія вперше в історії буде відповідати за порушення прав людини і міжнародного права. Вони будуть відповідати в суді за всіма фактами і по всіх наших звинуваченнями, включаючи МН17. І суд, і міжнародне співтовариство будуть мати доступ до всіх матеріалів. Це також може мати вплив в майбутньому на створення трибуналу в рамках Ради безпеки ООН», – додала вона.

Зеркаль також зазначила, що рішення Міжнародного суду ООН, який відхилив всі заперечення Російської Федерації у справі про фінансування тероризму та порушення прав людини в окупованому Криму зі сторони, дозволяє Україні рухатися далі в справі проти Росії.

Нагадаємо, Міжнародний суд ООН у Гаазі підтримав позов України проти Росії про порушення нею Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації і конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

“Сьогодні сталася значна міжнародна перемога Україні у надскладному та довгому судовому процесі проти країни-окупанта. Впродовж п’яти років титанічна робота наших юристів, МЗС уряду та президента завершилась перемогою на визначному етапі – визнання юрисдикції Міжнародного суду ООН у Гаазі в розгляді нашого позову проти окупантів”,- написала Зеркаль в Фейсбуці.

Для чого голова Тернопільської облдержадміністрації Сопель проводить конкурс на посади голів райдержадміністрацій?

Monobank запускає функцію спільної оплати з друзями