Судді “ДНР” і “ЛНР” досі на українських посадах

Поділитися

Фактично до квітня 2014 року прокурори та судді окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) формально були українськими працівниками органів правопорядку та служителями Феміди. Вже після утворення так званих “ДНР” і “ЛНР” судді та прокурори, які залишилися працювати у “республіках”, стали державними зрадниками. Про це розповів експерт Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ Микола Хавронюк в ефірі “Донбас.Реалії”.

Інформацію про суддів і прокурорів “ДНР” і “ЛНР” збирають усі органи правопорядку України, зокрема Генеральна прокуратура. Цих людей засуджують не тільки заочно, але і безпосередньо – при їхньому виїзді з ОРДЛО на підконтрольну Україні територію. Проте деякі люди в мантіях у “республіках” досі формально залишаються українськими суддями.

За словами Хавронюка, без правових підстав звільнити суддю з посади неможливо.  Спочатку треба довести склад злочину у діях судді, інакше він зможе успішно оскаржити звільнення у ЄСПЛ.

Про амністію суддів і прокурорів “ДНР” і “ЛНР” казати ще рано, адже зараз немає навіть відповідного законопроекту. “На мою думку, під амністію можуть потрапити лише ті, хто забезпечував безпеку наших громадян на окупованих територіях, наприклад, на дорогах. Але це не стосується тих, хто тримав в руках зброю”, – вважає експерт.

0

Як має змінитися український медійний простір?

Новий законопроект про реформу СБУ закріплює радянську систему роботи