Новий законопроект про реформу СБУ закріплює радянську систему роботи

Поділитися

22 жовтня Голова Служби безпеки України презентував законопроект, який має започаткувати реформу СБУ відповідно до міжнародних стандартів. 5 листопада Центр протидії корупції (ЦПК) та Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ обговорили проект закону разом з експертами міжнародними партнерами. Серед експертних рекомендацій – системно реформувати СБУ без впливу радянського спадку, демілітаризувати службу і законодавчо забезпечити належний цивільний контроль за роботою.

5 останніх років в тиші

СБУ завжди в центрі корупційних скандалів та повідомлень про системний тиск на бізнес. Водночас за останні 5 років українці не чули про спроби реформувати його згідно з європейськими стандартами та принципами роботи. Експерти вважають, що реформа СБУ підвищить рівень безпеки та обороноздатності держави і сприятиме зниженню корупції та підвищенню інвестиційної привабливості країни. Цей орган має зберегти за собою виключно функції, передбачені Законом України “Про національну безпеку України”: протидія підривній діяльності, контррозвідувальна та антитерористична діяльність, охорона державної таємниці.

За висновками громадських фахівців, розроблений СБУ законопрокет не призведе до системної реформи служби, а натомість закріпить радянську спадщину. Українці добре знають як ідею, так і практику «всесильного безпекового органу».

Член правління ЦПК Олена Щербан ділиться висновком після системного аналізу законопроекту: СБУ намагається зберегти за собою функції слідства та повноваження в боротьбі з організованою злочинністю – замість задекларованих намірів

перейти на європейські стандарти роботи. У законопроекті є норми, що підривають процесуальну незалежність інших правоохоронних органів, дозволяючи СБУ на власний розсуд втручатися в будь-яке кримінальне провадження.

Олександр Лємєнов, засновник ГО Statewatch (член Коаліції РПР) бачить нагальну потребу законодавчо закріпити демілітаризацію СБУ і реально її провести. За його словами, законопроект не створює законодавчого підґрунтя для оперативного проведення демілітаризації СБУ, як неодноразово рекомендували ПАРЄ та міжнародні партнери. «Незрозуміло, скільки службовців СБУ залишить в статусі військових і скільки відповідних підрозділів буде залишено”, – каже Лємєнов.

СБУ має швидко перетворитися на сучасну розвідувальну службу, бо слідчі функції в мілітаризованій СБУ суперечать Конституції та сприяють порушенням прав людини, зокрема в незаконних СІЗО цієї служби. Досвідчені та кваліфіковані слідчі СБУ повинні отримати можливість перейти на службу до інших органів досудового розслідування, каже Михайло Каменєв, експерт Коаліції РПР та Асоціації УМДПЛ.

Судді “ДНР” і “ЛНР” досі на українських посадах

Вступає в силу закон про судову реформу: що він змінює?