Найбільше сайтів із санкційного списку й надалі блокують всеукраїнські провайдери

Поділитися

Найбільшу кількість сайтів із санкційного списку (понад 270) у листопаді 2019 блокували загальноукраїнські інтернет-провайдери “Київстар”, “Воля” та “Датагруп”, а також криворізький провайдер GTU Network та краматорський “Сателіт Сервіс”. У грудні 2019 до них також приєднався луцький провайдер “Люкс Лінк”.

Такими є результати вимірювань інтернет-блокувань, проведених Лабораторією цифрової безпеки у листопаді (293 сайти у 57 провайдерів) та грудні (299 сайтів у 54 провайдерів) 2019 року.

Ця тенденція лишається незмінною з попередніх місяців.

Найменшу кількість сайтів (21 в листопаді, 13 у грудні) блокував один із полтавських провайдерів.

Деякі українські провайдери не блокували також популярні російські платформи «Одноклассники», mail.ru, yandex.ru, що входять в ТОП-25 найвідвідуваніших українцями сайтів. Так, протягом усього листопада сайт «Одноклассники» був доступний в окремих провайдерів Одеси та Вінниці, а також частково в окремих провайдерів Рівного та Запоріжжя. Mail.ru був протягом усього листопада доступний в окремих провайдерів Вінниці, Одеси та Запоріжжя, частково – в одного з провайдерів Ужгорода. Vk.com був доступний протягом тижня в окремих провайдерів Херсона, Рівного, Вінниці та Запоріжжя. Yandex.ru – доступний весь місяць в одного з провайдерів у Черкасах та Дніпрі, а також два тижні у Львові

У грудні сайт «Одноклассники» був доступний протягом тижня в окремих провайдерів Вінниці та Запоріжжя. Vk.com доступний принаймні один тиждень в окремих провайдерів Миколаєва, Вінниці,  Хмельницького, Рівного, Ужгорода . Yandex.ru в окремих провайдерів Черкас, Дніпра, Одеси, Сум. Mail.ru – в окремих провайдерів  Ужгорода, Вінниці, Запоріжжя.

Лабораторія цифрової безпеки за підтримки Open Technology Fund перевірила доступність 299 сайтів, які внесені до санкційних списків РНБО, на 57 інтернет-провайдерах у 22 містах України за допомогою програмного забезпечення OONI, призначеного для визначення інтернет-цензури, масового стеження та маніпуляцій інтернет-трафіком.

Повні дані і замірів інтернет-блокувань, зібрані Лабораторією цифрової безпеки у листопаді і грудні 2019 р., доступні тут: листопад, грудень.  

Нагадаємо, 15 травня 2017 р. президент П. Порошенко ввів у дію перше рішення РНБО про санкції №133/2017, яке, зокрема, містить «заборону Інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі Інтернет до ресурсів», серед яких популярні соціальні мережі Вконтакте, Однокласники, сервіси Яндекс, Mail.ru та ін. Пізніше було введено в дію ще два рішення РНБО №126/2018 та №82/2019, які містили інформаційні сайти т.зв. ДНР/ЛНР, Криму, Росії та ін. Українські правозахисні та медійні організації неодноразово закликали відмовитись від неправомірних обмежень інтернету та використовувати законні і прозорі способи боротьби з російською пропагандою та кібератаками.

 

СБУ попередила збитки бюджету на понад 7,5 мільйона гривень під час постачання газу соціальним об’єктам Тернопільщини

Степан Бандера у Тернополі провів допрем’єрний показ патріотичної комедії “Наші Котики”