Риба і коронавірус

Поділитися

Сімейство коронавірусов досить велике, але і недостатньо вивчене. Починаючи з 2012 року, були зареєстровані випадки захворювання тварин і людей різними видами короновірусу.

В останніх числах 2019 року був зафіксований новий спалах коронавірусної інфекції. Вона почалася в китайському місті Ухань на «Рибному ринку». Але він умовно рибний, так як на ньому кілька тисяч магазинів і кіосків, де торгують котами, собаками, продають кажанів, а так само найрізноманітніших ссавців. Саме там відбулося перше зараження. З цієї причини вважається, що розповсюджувачами коронавірусу є тварини.

– Однак підтверджених фактів того, що вірус передається від домашніх тварин людині, немає – кажуть вірусологи – Домашні вихованці, в тому числі кішки і собаки, не можуть бути джерелом зараження нової коронавірусної інфекції. У природі існують коронавіруси, що викликають захворювання виключно у тварин, але при цьому вони не становлять ніякої загрози для людини. На людей діють сім видів коронавірусів, в тому числі і COVID-19, які є збудниками гострих респіраторних захворювань. Однак ці типи коронавірусів не є небезпечними для тварин.

У той же час рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я у вигляді профілактики припускають запобіжні заходи при відвідуванні ферм, хлівів, рибних господарств, ринків продуктів тваринного походження; миття рук після контакту з тваринами; не вживати в їжу продукти тваринництва та рибальства, (м’ясо, молоко, рибу, морепродукти, екзотичних тварин) які не пройшли належну термічну обробку.

Тому багато країн ввели тимчасове обмеження на ввезення і транзит всіх видів екзотичних тварин, риб, рослин з Китаю.

У національній українській кухні немає страв з екзотичних тварин. Але в ній рибний продукт незамінний.

У той же час на вітчизняному «рибному ринку» нас чекає інша смертельна небезпека – це ботулізм. Через недотримання технологій, а так само відсутність належного контролю над виготовленням і реалізацією існує реальна загроза, що рибний продукт може загрожувати життю людини, і не через короновірус.

З початку 2019 року на ботулізм захворіло 123 особи, серед них три дитини – 10 пацієнтів померли. Найбільше випадків зафіксовано в Чернігівській, Житомирській, Кіровоградській, Вінницькій, Дніпровської, Запорізькій, Херсонській областях та Києві.

Не завжди небезпечна продукція придбана на стихійних ринках. Причиною переважної більшості отруєнь стала риба, куплена в офіційних торгових точках. І цьому є причини.

Через тотальну корупцію органів рибоохорони масштаб нелегального вилову риби наблизився до офіційного, та становить 90-100 тисяч тонн на рік. Щодня на водоймах країни незаконно виловлюється понад 400 тонн водних живих ресурсів.

Незаконно виловлена риба, нелегально переробляється. Сьогодні існує тільки трохи більше десятка легальних переробників риби. Вся інша продукція, сушиться і коптиться дрібними приватними виробниками, часто прямо на подвір’ї, без належного санітарного контролю.

Україна єдина країна в Європі, де покупець не може отримати достовірну інформацію про походження риби або рибного продукту. У нас немає Сертифікату Походження риби – державного документа що говорить про легальність товару. Тому з кожним роком все більше випадків отруєння рибою невідомого походження і сумнівної якості.

– ПАМ’ЯТАЙТЕ! Риба повинна бути тільки вищої якості, все інше це сумнівний рибний продукт небезпечний для вашого здоров’я. При цьому потрібно знати, що візуально з’ясувати чи є ботуліновий токсин в продукції неможливо! Він не змінює колір продукції і не надає їй ніякого особливого запаху. Підходьте до вибору копченої або сушеної риби дуже відповідально. Бережіть себе і свої сім’ї! – каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков – На сьогодні на рибному прилавку 85% імпортного продукту, і не завжди якісного. Купуйте свіжу вітчизняну морську рибу: тюльку, кільку, бичка, камбалу, піленгаса та інші види. Вони корисні і безпечні.

Немає офіційних даних, щоб в будь-якій країні виявили коронавірус COVID-19 у риби. А тим більше щоб від неї заразилася людина.

Прес служба Асоціації рибалок України

ДОВІДКА

Якщо пташиний грип передається від птаха до людини, то особлива небезпека коронавірусу COVID-19 полягає в тому, що він передається від людини людині. Саме тому він рознісся по всьому світу. Пояснити, як і чому виник такий шлях передачі вірусу, вчені поки не можуть. Зараз йде пошук ефективного лікування.

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

 

3 випадки з підозрою на COVID-19 в інфекційному відділенні Тернопільської міської дитячої лікарні не підтвердилися

Мер Тернополя безсоромно піариться на епідемії коронавірусу