Кулани та лані знову крокують Тарутинським степом, як кілька сотень років тому

Поділитися

20 травня 20 куланів та 8 ланей європейських прибули до Тарутинського степу на півдні Одеської області зусиллями природоохоронної організації Rewilding Ukraine та партнерів. Тварин оселили у тимчасовому вольєрі, пізніше вони будуть випущені в дику природу.
Після 30-тиденного карантину тварини приїхали з Біосферного заповідника «Асканія-Нова», щоб відновити популяції диких травоїдів, що колись населяли Тарутинський та інші степи України. Пізніше, восени або на початку наступного року тварини будуть випущені із вольєру у дику природу та вільно бродитимуть степом, повертаючись до середовища, в якому вони існували кілька сотень років тому. Природний випас допоможе підвищити біорізноманіття регіону, зменшити ризик пожеж та сприятиме розвитку екологічного туризму.

Тарутинський степ, що має статус ландшафтного заказника місцевого значення, – є однією з небагатьох майже недоторканих степових територій, що залишилися в Україні та й по всій Європі. Як і всі степи, він характеризується великими трав’янистими рівнинами і є домівкою для багатьох зникаючих видів. Якби не було втручання людини, його б населяли стада диких травоїдних тварин, таких як кулан, антилопа сайгак та олені. Зараз ці види зникли зі степу, головним чином через полювання.

«Цей випуск кулану – перший крок довгострокової програми реінтродукції в рамках ревайлдинг ініціативи в регіоні дельти Дунаю, метою якої є створення тут до 2035 року життєздатної вільної популяції від 250 до 300 куланів. Окрім Тарутинського степу ми плануємо повернути кулана на Жебріянську гряду поблизу м. Вилкове, – коментує Михайло Нестеренко, виконавчий директор Rewilding Ukraine. – Їх випас дозволить тримати траву короткою, що принесе користь таким тваринам, як ховрах та степовий бабак, та зменшить ризик пожеж за рахунок зменшення надлишкової рослинності».

Хоча за ними наглядатимуть, кулани та лані зможуть підтримати себе самі в огородженому вольєрі, на території якого є невелика водойма та ділянка лісу. Деякі тварини будуть оснащені GPS передавачами, що дозволить команді Rewilding Ukraine стежити за їх місцезнаходженням та надалі контролювати та аналізувати їх поведінку.

Частина процесу
Програма реінтродукції куланів здійснюється в рамках проекту «Відновлення водно-болотних угідь та степів регіону дельти Дунаю», який фінансується Програмою «Ландшафти під загрозою» (ELP). Також планується відновлення розораних кілька років тому ділянок Тарутинського степу, повернення (реінтродукція) в регіон степових журавлів, а також Тауроса – нащадка вимерлого тура.

Огороджений вольєр, в який були випущені кулани та лані, побудований у рамках проекту регіонального розвитку «Підвищення конкурентоспроможності сільських периферійних громад півдня Одеської області шляхом диверсифікації їх економіки», що реалізується Департаментом економічної політики та стратегічного планування Одеської обласної державної адміністрації, Одеською громадською організацією «Центр регіональних досліджень» спільно з компанією «Бородіно-А». Два проекти співпрацюють між собою в межах програми реінтродукції травоїдних та розвитку туризму в Тарутинському степу. В рамках цього комплементарного проекту восени 2020 року в Тарутинському степу будуть випущені також антилопи сайгаки, українська сіра худоба та ще одна група куланів. Це ще більше збільшить різноманітність тварин, посилить природний випас у степу та екологічний туризм в цьому регіоні.

Місцеві громади мають отримувати користь від ревайлдингу. Rewilding Ukraine співпрацює з місцевими громадами та центром етнографічного туризму «Фрумушика-Нова» з метою розвитку екологічного туризму на цій території. Серед іншого планується проведення етно-екологічного фестивалю в Тарутинському степу, хоча він був тимчасово відкладений через пандемію Covid-19.

Витривалий кулан
Підвид азійського дикого віслюка, кулан колись населяв Східну Європу, Середній Схід та Центральну Азії – від Середземномор’я до сходу Монголії. Протягом останніх двох століть внаслідок надмірної охоти та втрати середовищ існування його чисельність зменшилася більш ніж на 95 відсотків. Кулан входить до Червоного списку МСОП. Неймовірно витривалі, кулани добре адаптуються до навколишнього середовища. Один з найшвидших ссавців на планеті, кулан може розвивати швидкість до 70 кілометрів на годину. Вони є соціальними істотами, утворюючи добре структуровані стада, це допомагає тваринам захищатися від хижаків.

Дівчина розстріляла прокурора

У Тернополі розпочався збір підписів за встановлення пам’ятника Сергію Надалу