Помер український політик, який задекларував власну церкву

Поділитися

Сьогодні пішов з життя український політик, депутат шести скликань Анатолій Матвієнко, якому було 67 років. Про це на своїй сторінці в Facebook написав колишній президент Петро Порошенко, який написав йому компліметарну епітафію у фейсбуці.

Насправді, Матвієнко запам’ятався українцям тим, що будучи народним депутат від партії «Блок Петра Порошенка» вніс у 2016 році до електронної декларації власну церкву – будівлю храму Успіння Присвятої Богородиці у Бирлівці Вінницької області.

«Вид об’єкту: Будівля Храму Успіння Пресвятої Богородиці. Дата набуття права: 04.12.2014. Загальна площа (кв. м): 40,9, – йдеться в декларації.

Крім храму у власності Матвієнка і родичів вказано десять земельних ділянок, три квартири, одна кімната, три гаражі і два будинки.

 

Цікаво, що за даними Синодального інформаційно-просвітницький відділу УПЦ (МП), Анатолій Матвієнко добровільно допомагав зводити кладовищенський храм на земельній ділянці, що йому належить. Він був переданий у користування місцевій громаді УПЦ (МП) м. Бершадь. Щоправда пізніше, улітку 2016 року року нардеп вирішив передати храм Бершадській міській раді.

«При цьому політик поставив умову, що місцева влада матиме право передавати храм у користування будь-якій конфесії аж «до створення Єдиної Помісної Української Церкви». Про це йдеться в проекті дарчого договору», – сказано у повідомленні.

Є й інша версія цієї історії: улітку 2016 року навколо цієї церкви виник скандал. Народний депутат, який побудував її, виявився власником і будівлі храму, і землі, на якій він розташований. Матвієнко вирішив подарувати храм Бершадській міській раді, надавши йому право “до створення Єдиної помісної української церкви” і надавати його для використання будь-якої конфесії.

Проти виступив митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонофан з Української православної церкви Московського патріархату, оскільки його священики більше року служили в цьому храмі і вважали себе його повноправними власниками.

Однак міська рада Бершаді відхилила прохання УПЦ МП у передачі їм храму “в дар”. Після цього клірик Тульчинської єпархії протоієрей Олег Мураховський запропонував віруючим УПЦ МП Вінницької області зібрати гроші на викуп храму, а до цього орендувати храм у Матвієнка.

Анатолій Матвієнко, який народився в Бершаді, в 90-х роках деякий час очолював Вінницьку ОДА.

Сам Анатолій Матвієнко пояснював цю історію так:”

“Близько 6-7 років тому – невдовзі після смерті мого батька – я вирішив побудувати особливу церкву в місті Бершадь, на кладовищі… Коли почалося будівництво, в Бершаді були громади тільки Московського патріархату. У 2014 році після анексії Криму і початку подій на сході по Україні чимало громад почали переходити з Московського патріархату в Київський. На противагу цьому процесу в Московському патріархаті почали вносити зміни в статутні документи, за якими храм передавався з власності громади у власність відповідного єпархіального правління”, – сказав Матвієнко. “Я розумів, що така ситуація цілком могла виникнути і в Бершаді щодо побудованої мною церкви. Скажімо, віруючі цієї громади могли перейти до Київського патріархату, а храм залишився б «у руках» Московської церкви. Зрозуміло, такій ситуації я хотів запобігти. Тому написав заповіт, в якому зазначив, що право власності на будівлю (церкви в Бершаді, – ред.) повинна успадкувати громада Єдиної Помісної Православної церкви після отримання автокефалії. А до того моменту правом користування храмом може розпоряджатися міська влада Бершаді. Для того, щоб написати заповіт, я повинен був оформити право власності, що й відобразив у декларації”, – пояснив депутат. “Уся ця історія навколо храму мені неприємна, адже я тільки хочу, щоб церква, побудована поряд з могилою моїх батьків, була Українською, а не Московською”, – додав він.

У 2016 році в “газеті по-українськи” ось так описали ситуацію з храмом:”

— Цю церкву строїли всі потрошки. На прохання Матвієнка (нардеп від “Блоку Петра Порошенка” Анатолій Матвієнко. — ГПУ) її освятив митрополит Московського патріархату. Рік правили там службу. Але як депутати почали клювати, що віддав церкву москалям, Матвієнка переклинило. Заявив, що віддає храм у власність міста. Вірян це обурило, між конфесіями розгорілися суперечки, — отець 42-річний Олег Мураховський із міста Бершадь на Він­ниччині говорить про храм Успіння Пресвятої Богородиці.

Церкву у своїй декларації вказав народний депутат з “Блоку Петра Порошенка” 62-річний Анатолій Матвієнко. Після оприлюднення статків вирішив подарувати її громаді. Місцеві депутати відмовились її приймати, мовляв, не мають грошей на утримання. Запропонували віддати вірянам.

— У міськраді заявили — ключі від церкви передаємо священику Київського патріархату, який до будівництва не мав жодного відношення. Наших прихожан це обурило. Люди вкладали в будівництво гроші, силу, а ними нехтують, — продовжує панотець. — Храм зведений на території кладовища. Тут покоїться батько Анатолія Сергійовича. Він вирішив звести святиню у пам’ять про нього. Бершадські бізнесмени давали гроші, техніку. Вважали Матвієнка меценатом, а по документах виявився власником. Дізналися про це з новин.

Коли розгорілася суперечка, я мав зустріч із Матвієнком. Він сказав: “Ви допомагали у будівництві, ви і мали б правити. Але не можу вам віддати, бо молитесь за Путіна”.

Анатолій Матвієнко оцінив будівлю у 500 тис. грн.

— Йде боротьба за власність храму. Уступити ніхто не хоче. Буде правильно, якщо богослужіння віряни проводитимуть по черзі. Таке практикують в 101 церкві, які перейшли з Московського патріархату в Київський, — пояснює народний депутат. — Якщо людей такий варіант не влаштує, то хай міський голова вирішить, кому її передати. Я не можу сказати: цим дам, а цим — ні. Мої виборці — віряни різних конфесій.

— Якщо в один день захочуть ­правити вісім конфесій, то кому віддавати храм? Це ще більше всіх пересварить, спро­вокує нові суперечки, — каже голова старообрядницької релігійної громади Павло ­Глазов.

— Місця для богослужіння можуть засновувати релігійні організації, а не фізичні. Як Матвієнко оформив на себе храм — незрозуміло, — каже начальник обласного управління у справах національностей і релігій Ігор Салецький. — Почергове богослужіння проблему не вирішить. Лише призведе до розбрату.

Також Анатолій Матвієнко був комсомольцем, нардепом від злочинної комуністичної партії, провладної Народно-демократичної партії Пустовойтенка. Потім йому вистачило грошей на партію Собор, яку пропхав у Блок Юлії Тимошенко, потім “Нашої України”. Завершив політичну кар’єру у парламенті в “Блоці Петра Порошенка”.

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

Включили телевізор чи радіо, а там транслюють Надала? Знайте, це марнують ваші податки

Дівчина розстріляла прокурора