Чому в консервах “Сардина”, які виготовлені у країнах ЄС, лежать маленькі рибки, а в консервах вітчизняного виробництва сардини втричі товщі?

Поділитися

Можливо звертали увагу: в консервах “Сардина”, які виготовлені у країнах ЄС, лежать маленькі рибки. А в консервах вітчизняного виробництва сардини втричі товщі.
Так повелося ще з радянських часів. У 1962 році було затверджено ГОСТ 10119, згідно з яким консерви “Сардини в олії” дозволялося виготовляти не лише із сардин, але також із сардинели та сардинопса далекосхідного. Останній був відомий по всіх закутках СРСР під назвою “оселедець івасі”.
Впродовж 1970-80 років величезні косяки сардинопсів плавали в північно-західній частині Тихого океану, тож радянські промисловики не ганялися за “буржуйською” маленькою сардиною, а напихали в консерви дебелих сардинопсів.
В 1990-ті “нерушимий” зруйнувався, сардинопси покинули російське узбережжя, але повертатися до справжніх сардин виробникам було не вигідно: вони і дорожче і покупцям не звичні. Тут у нагоді стала народна назва сардинопсів – оселедець івасі. І хоч то не зовсім оселедець, але кому до того діло? В наповнення консерви “Сардина в олії” пішли звичайні оселедці.
Спершу виробники в складі продукту сором’язливо зазначали: “риба, олія, сіль”. Декілька років тому всі українські виробники почали писати “сардина або сардинела” (ймовірно, щоб відповідати вітчизняному ДСТУ 10119:2009). Однак від зміни надпису наші “сардини” все рівно залишилися втричі товщими за європейських.
Можна припустити, що то не сардини, а сардинели, які часом бувають до 30 см. Але в сардинел спина світла. Скоріш за все, що як клали оселедців так і кладуть, тільки етикетку передрукували.
Подібні невідповідності не рідкість у харчовій промисловості. Візьмімо для прикладу того ж оселедця і задамо філософське питання:
А що таке оселедець?
Відповідь ми вже знаємо. Оселедці – це риби, яких кладуть у консерви з надписом “Сардини”.
А що таке сардина? Сардини – це такі маленькі рибки, яких якщо випатрати і засолити у розсолі, то продають як анчоусів. Отже, оселедець – це сардина, а сардина – це анчоус.
В водах Атлантики, Середземного і Чорного морів відловлюють переважно європейського анчоуса, його ще називають хамса. Отже, оселедець – це сардина, сардина – це анчоус, а анчоус – це хамса.
А хамсу, як будь-яку дрібну оселедцеву рибу, називають кілька. Отже, оселедець – це сардина, сардина – це анчоус, анчоус – це хамса, а хамса – це кілька.
Як було зазначено, кілька – це будь-яка дрібна оселедцева риба. В тому числі і тюлька. Отже, оселедець – це сардина, сардина – це анчоус, анчоус – це хамса, хамса – це кілька, а кілька – це тюлька.
Каспійську тюльку часто продають у банках з надписом “шпроти”. Отже, оселедець – це сардина, сардина – це анчоус, анчоус – це хамса, хамса – це кілька, кілька – це тюлька, а тюлька – це шпроти.
До того ж у банку з надписом “шпроти” кладуть і салаку. Отже, оселедець – це сардина, сардина – це анчоус, анчоус – це хамса, хамса – це кілька, кілька – це тюлька, тюлька – це шпроти, а шпроти – це салака.
Інша назва салаки – балтійський оселедець. Отже, оселедець – це сардина, сардина – це анчоус, анчоус – це хамса, хамса – це кілька, кілька – це тюлька, тюлька – це шпроти, шпроти – це салака, а салака – це оселедець.
А оселедець – це сардина.
Як і написано на етикетці.
Якщо вас це засмучує, то облиште. Ще будете переживати, що консерви “Тунець” виготовляють не з тунця, а з макрелі-фрегата. І почнете перейматися, що під “ікрою летючої риби” в суші-барах мають на увазі фарбовану ікру мойви. А крабові палички…

Стромата

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

Сім областей України є недотестованими по Covid-19

21-річний тернопільський підприємець продає медичні маски місцевим медикам за завищеною ціною