Замок у Підзамочку: міць оборонних мурів і можливість для дельтапланеризму

Поділитися
замок у Підзамочку помалу відновлюється

Підзамочок – село невеличке, проте мальовниче, розташоване на березі річки Стрипи за кілька кілометрів від райцентру Бучач.
Перша писемна згадка про Підзамочок датується 1764 роком в акті дарування Миколою Василем Потоцьким Бучача з передмістями, селом Підзамочок та 14 сіл, належних до цього Бучацького «ключа» своїм родичам.
Достеменно не відомо про те, як виникла назва села Підзамочок. Але вчені схиляються до думки, що це пов’язано саме із відомим замком, який колись велично здіймався на стрімкому пагорбі над Стрипою, як засторога для нападників: перед вами – міць оборонних мурів на підступах до Бучача. Спершу був тільки замок, згодом довкола нього почала з’являтися житлова забудова. Поселення розросталося. Таким чином, під замком виникло село, яке імовірно називалося Підзамче, а згодом трансформувалось у Підзамочок.mega888official
Замок було споруджено у 1600 році за сприянням власника навколишніх сіл Яна Кшиштофа Бучацького (Творовського). Про це свідчить збережений викарбуваний напис над головною в’їзною брамою, де збереглася оригінальна гербова композиція: два ангели тримають герб Пилява. Під гербом напис: “SUSTINE ET ABSTIN JAN ZBOZNY BUCZACKI”. Внизу згорток паперу, а можливо, привілею із трьома стрілами, в середині яких – літери А. В. По боках два леви, які спираються на лицарів. Під ними вже нечитабельний напис: “POLYPOTENTE OBTINE 1600 AUGUST”.

руїни замкового палацу

Ця фортеця є взірцем новітніх віянь у будівництві фортифікаційних споруд, які були започатковані в Європі у ХV столітті. Він побудований у формі широкого чотирикутника (90х80 м), що звужується до півдня. Замкові стіни порівняно невисокі (4-6 м), товщина їх – більше метра. З південного боку розташована в’їзна брама, що добре збереглася. Поряд із в’їздом – низка підвальних приміщень, які використовували під склади або ж як місце для ув’язнення. У лівому куті північного муру були двоповерхові житлові приміщення, про що нагадують руїни з виразним плануванням кімнат.
Як і більшість замків нашого краю, замок в селі Підзамочок не оминула доля руйнувань. В 1648 році фортецю штурмувала козацька армія. Відомо, що обороною замку в той час керував Ян Потоцький. В 1665 та 1667 роках замок безуспішно штурмували татари.
В 1672 році укріплення витримало турецьку облогу, а в 1676 році турки здобули і зруйнували його. З того часу замок як оборонну споруду не використовували та переобладнали під житло. До 1780 року замок належав родині Потоцьких.
А 5 листопада 2008 року, згідно постанови Кабінету Міністрів України, замок в селі Підзамочок включено до складу Національного заповідника «Замки Тернопілля». За час перебування даного об’єкту в складі заповідника проведено огляд технічного стану будинків, споруд та оформлено акти технічного стану пам’ятки, розчищено частину завалу на в’їзній брамі та відновлено кладку частини стіни. Крім того, проведено чистку самосійних кущів та дерев, розібрано завал біля житлового будинку, здійснено консерваційні роботи, проведено роботи з благоустрою території.
Рішенням сільської ради села Підзамочок видано дозвіл Національному заповіднику «Замки Тернопілля» на розробку технічної документації із землеустрою «Замку ХVІІ ст.». Також працівники заповідника відремонтували зламаний шлагбаум, виготовили ворота на в’їзній брамі, розчистили завали південно-західної вежі, відновили кам’яну кладку оборонних мурів, змонтували і встановили огородження площадки над казематом, встановили балки перекриття південної вежі, виготовили і встановили двері до казематів.
Щорічно на території замку проводиться фестиваль «Свято у Старому замку».
Територія, на якій розташована фортеця, має можливості для розвитку туристичної і рекреаційної інфраструктури, що пов’язано з наявністю багатьох пам’яток природи, культури, історії та архітектури, особливим мікрокліматом лісових масивів та унікальних ландшафтів.
А оскільки село Підзамочок розташоване на горбистому лівому березі Стрипи, який з північного та південного боків вкритий березовими й сосновими насадженнями, то вдалим для розвитку занедбаного регіону було б впровадження цілком нових заходів для приваблення туристів. Ці території мають великі можливості для розвитку різних видів туризму, зокрема, екотуризму, сільського туризму, пішохідного, кінного, екстремального, дельтапланеризму, частково – спортивного та культурно-історичного туризму.

довколишня місцевість відкриває можливості для розвитку дельтапланеризму поблизу замку в селі Підзамочок

Спільно з іноземними та українськими інвесторами Національний заповідник «Замки Тернопілля» має намір реалізувати в селі Підзамочок неподалік замку проект із запровадження дельтапланеризму. Адже довколишня місцевість якраз підходить для цього Зауважимо, що дельтапланеризм – один з наймолодших видів спорту, проте він сьогодні динамічно розвивається у світі.
Поза сумнівом, поряд з дельтапланеризмом туристичною атракцією стане стародавній замок, що є об’єктом заповідника. Уже розроблений туристичний маршрут та екскурсійний матеріал. У разі реалізації проекту Національний заповідник «Замки Тернопілля» забезпечить належним чином доставку туристів та проведення екскурсій.
Варто зазначити, що у 1807-1869 роках у підніжжі фортеці діяла папірня, що працювала на енергії води. Чи не тому село відоме й паперовими витинанками – “Фіранки” і “Рушники”. Витяті ножицями, вони формою нагадують вишиті. Багаті уява і фантазія майстрів давали змогу творити чудові паперові прикраси у вигляді розеток. Розквіт цього народного мистецтва припав на 1930 -1950-і роки.
Саме тому проект з розвитку дельтапланеризму включатиме ще й відродженню традицій цього давнього ремесла. . Для цього шукатимуться умільці на території сусідніх сіл і запрошуватимуться гості з-закордону, хто займається іншими зникаючими видами рукоділля для обміну досвідом.
Марія Довгаль,
молодший науковий співробітник
Національного заповідника «Замки Тернопілля»

Фото автора.

Оригінальні азійські суші: де замовити для себе і на компанію?

23 тисячі юних українців не знають рідної мови та історії