У Тернополі троє рекетирів вимагали 5000 євро від перевізника, який здійснює рейси до Італії

Поділитися

Під процесуальним керівництвом Тернопільської обласної прокуратури спільно із слідчими слідчим управлінням національної поліції, за оперативного супроводу співробітників управління стратегічних розслідувань департаменту стратегічних розслідувань національної поліції України в області, затримано трьох осіб за фактом вимагання 5000 євро від перевізника, що здійснює регулярні рейси до Італії.

Від трьохсот до п’ятисот євро – таку суму щомісяця повинні були сплачувати приватні перевізники західного реґіону. Гроші вимагали уродженці Львівщини за так зване “покровительство”. 

За словами начальника управління стратегічних розслідувань Василя Джиджори, незаконний бізнес організував житель Львівської області, 1970 року народження. У спільники взяв собі двох товаришів. Тріо вимагало гроші у людей, які займалися транспортними та пасажирськими перевезеннями в країни західної Європи. 

За даними слідства, троє жителів Львівської області систематично вимагали від підприємців, які займаються міжнародними автоперевезеннями, по 75 євро з кожної поїздки, за нібито безпечний маршрут та відсутність поборів від інших осіб. Один з власників автобуса відмовився платити рекетирам, отож йому нарахували 5000 євро «боргу». У разі несплати коштів зловмисники погрожували потерпілому знищенням майна.Правоохоронці затримали вимагачів у пoрядку ст. 208 КПК Укрaїни.

Їм оголошено про підозру за ч. 2 ст. 189 КК Укрaїни (вимoгa передaчі чужoгo мaйнa з пoгрoзoю пoшкoдження чи знищення мaйнa пoтерпілoгo, вчинене зa пoпередньoю змoвoю групoю oсіб). Вирішується питання про обрання запобіжних заходів у виді тримання під вартою. Встaнoвлюються інші фігурaнти кримінaльнoгo прoвaдження. Тривaє дoсудoве рoзслідувaння, повідомляє пресслужба Тернопільської обласної прокуратури

– В ході проведених оперативних заходів стало відомо, що дана злочинна група працювала з 2017 року. Вони,  погрожуючи насильством та знищенням майна потерпілих, вимагали у перевізників гроші. Ціна залежала від кількості здійснених рейсів. В даному злочинному угрупованні, каже Василь Джиджора, були чітко розподілені обов’язки: організатор розробив саму схему та координував її, а двоє інших відповідали за контроль над перевізниками, за погрози та вибивання коштів. 

Рекетирством львів’яни займалися на території Львівської, Тернопільської, Чернівецької, Франківської та Закарпатської областей. Ліквідувати дане злочинне угруповання взялися працівники УСР спільно з слідчими Нацполіції Тернопільщини, бійцями КОРД під процесуальним керівництвом обласної прокуратури. –  В січні  2020 року  було відкрите кримінальне провадження за статтею 189 частина 2. Ми почали документувати угруповання: були встановленні всі учасники та потерпілі, які сплачували гроші вимагачам. Задокументували погрози, зафіксували ряд передач грошей потерпілими і зібрані всі необхідні матеріали, аби довести їхню вину. 

Затримали трьох фігурантів злочинних заробітків першого жовтня при в’їзді у Львів. Саме там жертви вимагачів мали передати їм частину обумовленої суми – тисячу євро з п’яти необхідних. Така велика сума – це покарання за те, що перевізники не точно вказали вимагачам кількість рейсів, здійснених за межі України впродовж січня-травня. 

Національний банк вилучає з обігу монети 25 копійок та гривні старих зразків, які надруковані до 2003 року

Українці лише в одному банку за добу здали 25-копійчаних монет на 900 тисяч гривень