За якого кандидата в мери Тернополя ви будете голосувати?

Поділитися

Зізнаюся, я досі не визначився за якого з 10 кандидатів у мери Тернополя голосувати. Точніше, точно знаю, за кого ніколи не проголосую. Таких політиків є кілька. Перший – Сергій Надал із “Свободи”. За 10 років на чолі Тернопільської міської ради він показав, чого вартий. Уся комунальна галузь міста стала бізнесом мера і його посіпак. Навіть кошти з прибирання міста – а це понад 15 мільйонів гривень – перенаправили у свою кишеню. 70 комунальників вигнали на біржу праці, а запустили кілька “жужиків”, які лише роздмухують пилюку. Забудовано усі парки Тернополя, загарбано усі зелені зони. Ліфтове господарство – бізнес свободівців. А мер вже дві каденції як забив болт на прийом громадян. Щоб потрапити до міського голови, пересічному тернополянину треба по пів року чекати. А нині він зайнявся показухою – ходить вулицями і спілкується з пенсіонерами. Стареньким цікаво з ним поговорити, бо скучно у своїх дворах чи квартирах сидіти. Тернополяни, які були хоч раз за кордоном, дивуються ганебній якості ремонтів вулиць та дворів, неякісній надалівській бруківці, яка вже зробилась мемом в Тернополі. Це лише оперативно пробігся по недоліках роботи мера, якому добігає другий термін. 15 років при владі – це “путінізм” тернопільського розливу. Успіх цивілізованого світу говорить, що владу треба регулярно змінювати, тоді відбуваються позитивні зрушення. Радує, що основний літній виборець мера через епідемію коронавірусу масово не прийде на вибори.

Не буду голосувати за надалівського посіпаку часів першої каденції – Івана Сороколіта із “Сили людей”. Цей діяч, будучи при кориті, голосував з Надалом за всі забудови парків. Коли ж мер створив коаліцію з порошенківцями у 2015 році, то Сорокаліту і його колезі Турському не вистачило місця при бюджетному кориті. Ось “пацята” і запротестували. А до “Свободи” Іван Сороколіт очолював “жовту” ПОРУ, яка підтримувала на виборах мера скандального забудівника Зіновія Щепановського. При Надалу Сороколіт очолював комунальне підприємство “Тернопіль Інтеравіа”. Спочатку планували, що він розвиватиме аеропорт. Але Кайда на чолі облради вирішив не ділитися аеропортом з Надалом. Тому Іван почав займатися… інтернетом. Кажучи по простому – зачищав ринок під національного інтернет-провайдера – “Київстар”. Для цього не гребували обрізанням кабелів місцевих операторів, створенням штучних бар’єрів. Надал поширював якусь фартушнякову чорнуху у місцевих ЗМІ, але суть від того не міняється – гнилий той Іван за своєю суттю, якщо опиняється при кориті.

Від нібито патріотичної порошенківської “Європейської Солідарності” у мери балотується головний пияк облради Віктор Овчарук. Його двічі поліцейські ловили за кермом під “мухою”, але в суді він подавав довідки, що був тверезий. Найбільшими гріхами Овчарука є відверте прикриття кнопкодавів в облраді. Проти цього виступали українці на Майдані. За відстоювання демократичних цінностей загинула Небесна Сотня і досі гинуть воїни на фронті російсько-української війни. Овчарук навіть на журналістів гримав, які знімали відео як депутати-порошенківці Любомир Білик, аграрії Петро Гадз і Микола Пилипів кнопкодавили. Овчарук був один із тих, хто приклався до знищення школи мистецтв в Тернополі. Тепер взявся за школу для слабочуючих дітей.Овчарук людина з команди Заставного. І цим все сказано для думаючих тернополян.

Чому “Слуги народу” виставили на виборах мера відверто слабку, але розкручену серед молоді кандидатуру тамади і коміка Віктора Гевка – досі залишається загадкою. Одні кажуть – взяли за це бабло. Якщо це так – стане незабаром помітно по витратах. На нашу думку, Віктор Гевко завжди мав політичні амбіції. На минулих виборах він балотувався як кандидат в депутати місцевої ради від “Блоку Петра Порошенка”. Але не пройшов, як і його брат. На останніх парламентських, завдяки участі у гумористичних проектах Володимира Зеленського, коміку вдалося пролобіювати брата кандидатом в депутати від “південного” – чортківського округу. Якимось дивом цю обмежену особу обрали депутатом, він зайняв посаду заступника голови бюджетної комісії у Верховній Раді, а на Тернопільщині очолив штаб “зелених”. І тепер вже брат-нардеп відстояв кандидатуру брата-коміка на посаду мера Тернополя. Наразі кампанія Віктора Гевка млява і віртуальна. Звісно, прихильники Зе-команди будуть голосувати за нього. Як і молодь. Але чи достатньо цього для перемоги? А якщо думаючий виборець дізнається, що Віктор Гевко очолював в Тернопільській області “Молодіжний Союз “Наша Україна”? А на всеукраїнському рівні цю посаду займав Степан Барна, то чи не пов’яжуть тернополяни особу Гевка із одіозним нардепом Романом Заставним?

Це лідери, на яких теоретично орієнтується більшість виборців. Хто з них кращий – питання спірне.

За заступника міського голови Леоніда Бицюру можуть проголосувати хіба якісь наївні фанати Тимошенко. Неофіційно вважається, що Бицюра пішов від “Батьківщини”, щоб підіграти Надалу і зберегти за собою посаду заступника міського голови. Так званий патріотичний електорат “Свободи” не зрозумів цього трюку. В інтернет-мережі вже багато тернополян прочитали інформацію, як Бицюра починав свій політичний шлях у “Новій генерації” Мірошниченка, відомого нині нардепа-регіонала, який плакав в прямому ефірі на телеканалі 1+1.

Як пише “радіо Свобода”, серед кандидатів у мери Тернополя балотується єдина жінка – громадська активістка від «Української галицької партії» – Ірина Яремчук. Головний меседж кандидатки, щоб Тернопіль став містом щасливих сімей, вона обіцяє залучити інвесторів, створити робочі місця. Ірина не має зашквару, але серед її однопартійців є чимало краян, які вже по 5-7 партій змінили, були при владному кориті від різних сил. Сама ж Ірина Яремчук брала участь у багатьох акціях протесту в підтримку позиції громади Тернополя. Краще б вона йшла самовисуванцем, ніж від цієї політичної кантори, яку деякі оглядачі пов’язують з російським олігархом Михайлом Фрідманом з “Альфа-груп”. А де є російські інтереси, там завжди стирчать вуха адвоката Стуса.

Від «Опозиційної платформи – «За життя» балотується керівник осередку цієї партії Олександр Кравчук.. Це відразу ні. Ні партії, ні цій людині. Взагалі, ким треба бути, щоб під час російсько-української війни йти від партії колабораціоністів.

Є ще активіст Олексій Станько – кандидат від «Громадянського руху «Хвиля»». Інтелігенція Тернополя сприймає його як “чумакове непорозуміння”. Затримання у 2018 році за вимагання коштів ставить фактично жирний хрест на його політичній кар’єрі. Справа досі не завершена. Вироку суду не має.

Самовисуванець Ігор Сцібайло від руху «Варта» – це теж ще одне непорозуміння тернопільських виборів. Колишній журналіст, тренер з боротьби сприймається вкрай чудернацько.

Наш прогноз: якщо буде другий тур, то Надал програє Гевку.

Андрій Стрілець

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

П’яний литовець вчинив аварію між селами Буданів та Млиниська

Юлія Мамчак: жінка, яка рятує Тернопіль від смердючих надалівських торф’яних котелень