Як у Тернополі газети і сайти дурять рекламодавців захмарними тиражами, так у столиці Telegram-канали фейковою статистикою

Поділитися

Ера інтернету внесла безповоротні зміни в інформаційне поле України. Під впливом цих нововведень змінюється й українське суспільство. Вже не має у Тернополі газети асвабадітєлів 1939 року із 120 тисячним тижневим тиражем. Для “особливих пенсіонерів” вже менше 30 тисяч примірників друкують щотижня. Із майже трьох десятків паперових видань залишилось менше десятка. Більшість із них не мають й тисячі примірників на тиждень. Дотепний студент чи учень у фейсбук, інстаграмі чи тік-тоці має більшу аудиторію, ніж ціла редакція чи новостворена так звана телекомпанія. Аналогічна ситуація із сайтами. Перша десятка веб-ресурсів Тернопілля років 7-10 тому мала по 300-400 тисяч відвідувань щомісяця. Нині аудиторія розмита і зменшилась в рази за рахунок інформаційної навали агітаційних сайтів мера, депутатів, політиків та діячів різноманітного гатунку. Якщо 5 років тому керівник прес-служби міської ради Катерина Калуш офіційно і натхнено звітувала Сергію Надалу на засіданні виконкому, що стрічка новин офіційного сайту Тернопільської міської ради потрапила в стрічку укрнету, то сьогодні “рулять” соцмережі та месенджери. А сайти із нібито пів мільйонною відвідуваністю у Тернополі – це байки для наївних. Купівля трафіка заради статистики відвідувань – це відверте марнування коштів. Цінується зараз лише контент. А передерті матеріали на сайтах сприймаються як спам і баняться гуглом та іншими пошуковиками. Особливо скептично радимо читачам сприйма сайти із десятками рекламних картинок агрегаторів, які штучно накручують відвідуваність сайту.

Поки тернополяни почали освоювати інтернет, фейсбук та набиратися розуму, щоб на наступних виборах обрати нового мера, у столиці вже аналізують статистику Telegram-каналів.

Сервіс аналітики Telegram-каналів Telegram Analytics позначив Telegram-канал Mind.Live спеціальною позначкою «канал,  запідозрений у використанні методів нечесного просування» і видалив його з рейтингу «Новини і ЗМІ» в українському сегменті. Про це повідомляє MMR.

Telegram-канал Mind.Live, який належить бізнес-медіа Mind UA (сайт Mind.ua, ТОВ «Фьючер Медіа») і видавцем, одним з власників і головним редактором якого є Євген Шпитко, звинувачують в обмані партнерів і рекламодавців шляхом накрутки статистики ботами.

На сьогодні у каналу понад 127 тисяч підписників. При цьому Telegram-канал видання Liga.net нараховує 13,8 тисяч підписників.

Це вже не вперше Telegram-канал Mind.Live звинувачують в накрутках. Раніше сервіс аналітики Telemetr.me також підозрював Telegram-каналу mind_live в накрутці охоплень або/і кількості підписників за допомогою ботів.

За оцінками SEO-експертів, на закупівлю «ботів» і фейкових переглядів вклали кілька тисяч доларів США. За даними MMR, від накруток постраждали десятки компаній. Серед них – холдинг ДТЕК Ріната Ахметова, мобільний оператор «КИЇВСТАР», AB INBEV EFES УКРАЇНА, DOBRODOC+, ENSO, FONDY, HD-GROUP, SQLAB, STRON LEGAL SERVICES, VERANDA, «УКРТЕЛЕКОМ», фармацевтична компанія «ДАРНИЦЯ», найбільші будівельні компанії України та інші.

Представники компаній повідомили, що планують відправити скарги на акаунт в Instagram і Facebook-сторінку сайту mind.ua.

Євген Шпитко і його партнери по ТОВ «Фьючер Медіа» Євген Саранцев, Олександр Жаріков ніяк не коментують факти про накрутку й обману рекламодавців.

У твітері ситуація не краща.

Проєкт UkraineWorld від Internews Ukraine зробив дослідження, в якому виявив, скільки справжньої аудиторії читає та ретвітить таких поширювачів антизахідної пропаганди в Україні як Анатолій Шарій, Віктор Медведчук, Андрій Портнов, Олена Лукаш та Олександр Дубінський.

Із повним текстом дослідження можна ознайомитись тут.

Антизахідна пропаганда характерна для путінської Росії. Але протягом останніх кількох років вона також масово поширюється в Україні.

Діячі, пов’язані з проросійськими партіями та українськими олігархами, транслюють меседжі про те, що Україна перебуває під «зовнішнім управлінням» Заходу і що вона «повинна звільнитися від контролю МВФ, Соросу, Америки, Білла Гейтса та інших представників Заходу». Вони також наполегливо намагаються дискредитувати проєвропейські реформи в Україні.

Для пропаганди своїх меседжів антизахідні діячі в Україні активно використовують армії ботів та тролів. Вони масово ретвітять дописи, роблячи їх більш помітними в соціальних мережах.

Анатолій Шарій

Анатолій Шарій – популярний блогер, політик. Він очолює «Партію Шарія», критикує Євромайдан 2013-2014 років та владу України після 2014 року.

Його коментарі часто є політично некоректними, містять мову ворожнечі та зневажливі заяви проти опонентів. Дописи Шарія часто звучать в унісон із російською пропагандою. Він також загиблюється внутрішній інформаційний порядок денний Росії, здебільшого знущаючись з антикремлівської російської опозиції.

Дослідники виявили, що Шарій, ймовірно, масово використовує проросійських або російських тролів. Його твітами часто діляться в акаунтах, які поширюють проросійський, пропутінський та антизахідний контент.

У дослідженні UkraineWorld було проаналізовано 200 акаунтів серед останніх підписників Шарія (станом на липень 2020 р.) за допомогою Botometer – онлайн-сервісу, який допомагає ідентифікувати можливих тролів чи ботів.

З цих 200 акаунтів Botometer визначає лише 45 (22,5%) як «нормальні»; 72 – ймовірно, тролі / боти; 83 є неактивними обліковими записами, переважно без історії активності та фотографій користувачів. Здебільшого вони не мали активності в липні 2020 року, коли їх відстежували, а також через два місяці у вересні. Якщо вони і тролі, то є «сплячими», що використовуються в основному для збільшення чиєїсь аудиторії в соціальних мережах.

Також дослідники звернули увагу, що з 200 проаналізованих облікових записів 96 (48%) були названі випадковими комбінаціями символів або імен із випадковими числами: @quY2bLTSP2OVQ6Y, @OxDo0dxDlTqzO2L, @67hwx9ucpY2n5zL тощо. Навряд чи реальна людина створила би обліковий запис із таким довгим і складним для запам’ятовування та повторного введення іменем.

Серед «шанувальників» Шарія виявили також акаунти, які розміщували шалену кількість твітів. Один із них, наприклад, опублікував 64 тис. твітів з моменту створення в серпні 2019 року: це в середньому 175 твітів на день, тобто твіт кожні 8-9 хвилин, цілодобово без паузи. Це, звичайно, не справжня поведінка людини.

Крім того, на сторінках багатьох акаунтів, які ретвітять Шарія, розміщується прокремлівський контент. Вони «висвітлюють» теми росйського інформпростору: отруєння Навального, вирок актору Євремову, події в Білорусі тощо. Вони створені, швидше за все, не для цілей української політики, а для інтеграції в російський інформаційний простір.

Андрій Портнов

Тролями також користуються колишні союзники Януковича, такі як Андрій Портнов та Олена Лукаш.

В останні роки колишній замголови Адміністрації президента Андрій Портнов дуже активно намагався дискредитувати українську Революцію Гідності та подальші проєвропейські реформи в країні, а також просувати антизахідні програми.

Дослідження виявило, що акаунти, які ретвітять Портнова, постять 70-180 твітів на день – дуже багато для реальної людини.

Ось деякі ймовірні боти, які часто ретвітять Портнова: @mikonoritako – 365,6 тис. твітів з квітня 2015 р., тобто 182 твіти на день; @ Elena27378337 – 12,3 К твітів з жовтня 2019 р, тобто близько 45 твітів на день, цей акаунт активно ретвітить Шарія, Портнова та ін.; @ CeoHTsbcnb0eKBx – 1641 твіт із січня 2020 року, але має лише 5 підписників – виникає велике питання, для кого він це постить (якщо акаунт належить реальній людині)?

Олена Лукаш

Інший антизахідний політик, Олена Лукаш, колишній член Партії регіонів та міністр юстиції в уряді Азарова за часів Януковича, також має підозрілих «фанатів».

Дослідники проаналізували 200 останніх послідовників Лукаша (станом на 16 липня) за допомогою Botometer. З них 67 з високою вірогідністю є ботами, ще 45 – порожні акаунти. Ще десять захищених акаунтів – з дуже малою кількістю підписників, що також є підозрілим. Це підводить до висновку, що близько 61% послідовників Лукаш (з 200 проаналізованих) – це підозрілі акаунти, які, ймовірно, є ботами або тролями.

Цікаво, що фальшива аудиторія Олени Лукаш та Андрія Портнова збігається: обидва українські політики-реваншисти мають багато спільних послідовників у Twitter, більшість з яких, ймовірно, є ботами чи тролями. У них 4179 спільних підписників у Twitter – це 24,5% послідовників Лукаш та 43,1% послідовників Портнова. Серед спільних фанів, за даними дослідження, 37% є реальними акаунтами, а 63% – боти чи порожні сторінки.

Олександр Дубінський – один із ключових інформаційних союзників олігарха Ігоря Коломойського, колишнього власника «ПриватБанку» та одного з «найголосніших» опонентів МВФ в Україні. Як народний депутат від партії Зеленського «Слуга народу», Дубінський використовує надзвичайно агресивну риторику та мову ворожнечі проти прихильників прозахідної орієнтації України, називаючи їх «соросятами».

Однак Дубінський, ймовірно, також використовує армію ботів. Аналіз понад 200 облікових записів послідовників Дубінського у Twitter на Botometer показує надзвичайно велику частку (47%) підозрілих акаунтів, оцінка ботової вірогідності яких перевищує 2,5. 36% облікових записів не мають дописів, тому також можуть бути ботами. І лише 17% послідовників Дубінського – «звичайні» акаунти.

Віктор Медведчук

Серед нинішніх послідовників українського політика, одного з лідерів партії «Опозиційна платформа – За життя» і кума Володимира Путіна Віктора Медведчука багато користувачів мають зображення профілю та фонові фотографії, взяті з інтернету і слідкують один за одним або іншими проросійськими блогерами та політиками.

Аналіз понад 200 нещодавніх послідовників Медведчука від Botometer показує, що 61% акаунтів можуть боти ботами чи тролями, а 39% – ймовірно, звичайні користувачі.

Тролі здебільшого просувають проросійський порядок денний. Власники цих рахунків схильні додавати зображення кошенят або цуценят як свої фотографії профілю.

Дослідники розглянули кілька публікацій Медведчука та подивились, хто ретвітив їх. Наприклад, в одній із публікацій Медведчук піднімає питання секретних «біологічних» або «бактеріологічних» лабораторій, які, він каже, США створили в Україні та деяких інших східноєвропейських державах, щоб проводити експерименти на людях і створювати біологічну зброю.

У цього дописа було 27 ретвітів. Майже всі – 23 (85%) – були зроблені акаунтами, що практично не мають справжньої діяльності. Вони майже ніколи не твітили самостійно, але регулярно ретвітили. Ці акаунти також мають незвичні псевдоніми в Twitter і в основному абстрактні або викрадені картинки. Все це свідчить про те, що вони можуть бути ботами або тролями.

А у сусідньому Львові фейкові акаунти переважно поширювали та коментували дописи на користь депутатів та членів двох партій — «Свободи» та «Європейської солідарності». У Тернополі така ж картина із діяльністю мера.

Про це розповідають «Наші гроші. Львів».

Зазначається, що журналістам вдалось викрити групу з понад 60 фейкових акаунтів у соцмережі Facebook. Боти начебто просували, зокрема, інтереси бізнесмена та депутата міськради Григорія Козловського та голови міста Винники Володимира Квурта.

За інформацією журналістів, ботоферма почала діяти у першій половині 2019 року. У цей час голова Винників (Львівська область) Володимир Квурт був кандидатом у народні депутати. Пост про його зустріч із виборцями активно коментували фейкові акаунти. Боти переважно використовували для своїх сторінок фото росіян із соцмережі «Вконтакте».

Фейкові акаунти сихронно поширювали інформацію про кандидата в нардепи Квурат. Журналісти встановили, що у липні 2019 року протягом доби частина ботів завантажила на свої сторінки відео на його підтримку майже 200 разів.

Також група акаунтів активно критикувала будівництво заводу поблизу Винників: його планують збудувати неподалік місця проживання групи місцевих депутатів. При цьому Володимир Квурт також публічно висловлювався проти зведення цього підприємства.

Серед депутатів, які проживають поблизу майбутнього заводу – відомий місцевий бізнесмен та депутат Львівської міськради Григорій Козловський. Його також активно підтримувала група ботів.

Зокрема, обшуки на його тютюновій фабриці вони називали «наїздом на вітчизняного виробника». Так само вони у соцмережах підтримували будівництво компанією Avalon (співвласником якої є Козловський) 72-метрового готелю Hilton посеред львівського Парку культури і відпочинку.

За інформацією медіа, в близьких відносинах із Григорієм Козловським перебувають львівські осередки партій «Свобода» та «Європейська солідарність». Виявлена ботоферма начебто переважно працювала на інтереси членів цих партій.

Володимир Квурт стверджує, що не оплачував, не замовляв роботу фейкових акаунтів. І взагалі ставиться до такого явища негативно.

Після публікації матеріалу, зазначають журналісти, частину фейкових профілів видалили.

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

Президент Зеленський інфікувався коронавірусом

Позичив телефон знайомому і втратив 5 тисяч гривень