Що відбувається навколо викупу земельних ділянок у садівничого товариства “Ювілейне”?

Поділитися

Події навколо садівничого товариства «Ювілейне» останнім часом розгортаються не тільки в не правильному руслі , але ще й з космічною швидкістю.  Бажання захопити ласий шматок землі перемагає здоровий глузд та законність цієї оборудки. Бачимо, що в цій афері задіяні не тільки особи з правління садівничого товариства , «невідомих» забудівників, Тернопільської міської ради, та з правоохоронних органів.

Але зараз коли розв’язка наближається до логічного кінця ми хочемо розібратися, що дійсно відбувається навколо непрозорого викупу земельної ділянки у Садівничого товариства «Ювілейне».

Все схоже на казку і як у казці  у батька було три сина, а у товариства було при інвестора – «М», «Г» та  «К».

«М» пропонував викупити земельну ділянку, заплативши кожному члену товариства 15 тис. у.о., а також сплатити податок на прибуток або надати однокімнатну квартиру (скільки-то метрів квадратних) тепер і зараз.

«Г» пропонував виплатити 18 тис.у.о., але сплата податку  – це відповідальність членів товариства, або надати також однокімнатну квартиру.

«К» пропонував виплатити 18 тис. у.о. , сплатити податок, або надати житлову площу.

Треба зауважити, що «М» та «Г» – це тернопільські забудовники, а «К» – це київський інвестор, який погодився взяти в цей проект тернопільського забудовника, щоби податки від будівництва залишилися в Тернополі.

З якихось невідомих причин, «особи з правління садівничого товариства», не питаючи думки членів садівничого товариства, на свій розсуд, без рішення загальних зборів відмовляються вести перемовини з інвестором «К», та знов ж таки не маючи повноважень вести перемовини домовляються з «М» та «К», які певно вже об’єднали свої зусилля, щоби отримати омріяну ділянку площею більше 15 га , яка має дуже вигідне розташування.

Саме цікаво те , що якимось містичним чином, ну як у казці, умови змінюються. “Особи з правління садівничого товариства” озвучують нові умови викупу від «М» та «Г». Ви отримуєте 15 тис.у.о.  готівкою ( про сплату податку вже не ведеться мова), а той хто хотів отримати квартиру, має підписати договір на дольову участь та отримати квартиру колись в 2021р , або в 2022р.

Незрозуміло, яким чином умови змінилися на гірші, в результаті яких конструктивних перемовин?

І все це мало відбутися без обговоренням членами садівничого товариства на загальних зборах товариства 20.12.2020р. шляхом підписання Заяви на вихід з товариства.

Хтось із людей зі здоровим глуздом може повірити в те, що хтось у мішку привезе в «Березіль» більш як 3 млн. доларів США? Я вже не говорю про законність такої дії. І хто в добровільному порядку відмовляється від свого майна, не отримуючи за це нічого (згідно заяви на вихід). Як бачимо з дати підписання Заяви на вихід це планувалося зробити ще у вересні місяці, коли збори планували провести на Тернопільському центральному стадіоні. Але тоді щось не склалося. І всі ці діячі придумали нову схему для того щоби не проводити торги, як це вимагає Закон.

Спецоперація, запланована на 20.12.2020 року, обумовлена наступною нормою права у ч. 3 ст. 134 ЗКУ :

«Земельні торги не проводяться при наданні (передачі) земельних ділянок громадянам у випадках, передбачених статтями 3436 та 121 цього Кодексу, а також передачі земель загального користування садівницькому товариству та дачному кооперативу», тобто в разі відмови членів Садівничого товариства від їх права користування земельними ділянками та від прав на дачні доміки, які складають хоча би більше половини земельної ділянки площею 15,24 га, той хто викупить ці права, оголосивши себе після цього новим Садівничим товариством, отримує земельну ділянку у власність, обминаючи .обов’язкові конкурентні засади  її отримання через земельні торги, тобто вирішує те, що хоче та й за рахунок тих, хто йому заважає у цьому зараз.

Щоби досягнути своєї мети “особи з правління садівничого товариства” та особи близькі до них обзвонили членів товариства похилого віку з погрозами : що якщо вони не погодяться на їхню пропозицію, то Тернопільська міська рада все-таки примусово вилучить земельні ділянки без компенсації, а також примусили членів товариства відвідати нотаріуса та затвердити нотаріально справжність підпису на Заяві про вихід з товариства з відмовою від компенсації та з формулюванням про відмову від будь-яких майнових чи не майнових претензій в майбутньому

З цього і з’являеться розписаний, як по нотам порядок денний. Після голосування за такий порядок денний люди могли позбутися і земельних ділянок , і грошової компенсації.

Рішення правління Садівничого товариства щодо прийняття у кооператив нових членів наявним його членам  на сьогодення невідомо, новий склад засновників кооперативу також невідомий, невідома і не тільки нагальна необхідність його перезаснування у новому засновницькому складі, рішення правління щодо про вихід конкретних членів із кооперативу, яке слід затвердити – також на сьогодення невідомо. Для чого особам, які виходять із членів кооперативу голосувати за новий склад його членів, новий склад засновників кооперативу, затверджувати нову редакцію статуту ? Вони в подальшому яке будуть мати до цього навіть примарне відношення ? Звісно, що ніякого ! Але, щоб заохотити, щоб все виглядало чемно та легально – кожному, хто виходить вже запропонували 15 тис. дол.. США готівкою, зразу ж на руки і без оподаткування. Виникає питання, а чи добереться після отримання цих коштів у ПК «Березіль» людина, наприклад, + 70 без травм та з цими грошима до дому ? А якщо таких людей буде далеко більше ніж одна ?

 В 2007-2008 року ТОВ «Ровекс»,  не підставляючи ані себе під вплив правоохоронних органів, ані людей – під податківців, провадило розрахунки із 120-ти вибулими членами кооперативу через свій розрахунковий банківський рахунок з оподаткуванням доходів, тобто легалізації (відмивання) коштів, отриманих злочинних шляхом не було. При цьому сума на кожного, хто виходив, була вдвічі більшою –  легальні виплати становили на кожного по 150 тис. грн., або в еквіваленті – 30 тис. дол. США.

Не зрозуміло чим керувалися «особи з правління садівничого товариства», якою турботою про інтереси членів товариства , що пішли цим шляхом.

Вони пропонують людям фікцію в розмірі 15 тис. На місці садоводів, я би запропонував ці гроші цим особам і щоби вони вийшли з товариства, а люди самі змогли би завершити цю справу по совісті і закону.

Яка буде реакція правоохоронних органів на цю скандальну оборудку – нам не відомо, але в свій час , коли Заставний був мером м.Тернополя прокуратура слідкувала за законністю дій під час викупу 120 ділянок садівничого товариства всіма , в тому числі і Тернопільською міською радою.

Збори, які були заплановані на 20.12.2020р. не відбулися з невідомих причин.

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

Ще 20 диких тарпановидних коней з Латвії оселилися в дельті Дунаю

Лікарня в Бережанах обирала постальника реактивів серед учасників з одного кубла