Ще 20 диких тарпановидних коней з Латвії оселилися в дельті Дунаю

Поділитися

У грудні на острів Єрмаків на території Дунайського біосферного заповідника поблизу Вилкове був випущений табун з 20 диких коней, що прибули із заповідників Латвії. Дикі коні повертаються в природу України зусиллями організації Rewilding Ukraine та партнерів для відновлення природного випасу та підтримки екотуризму в регіоні.    

В жовтні цього року дикі тарпановидні коні породи коник прибули з заповідників Латвії, де вони мешкали у диких умовах, і після 30-тиденного карантину їх випускають у дику природу дельти Дунаю, щоб вони випасалися, підтримували мозаїчні ландшафти та сприяли збагаченню біологічного різноманіття дельти. 

На острові Єрмаків тварини приєднаються до табуна з 23 коників та стада з 18 водяних буйволів, випущених на острові у 2019 році в межах цієї самої програми повернення (реінтродукції) диких травоїдних тварин в природу дельти Дунаю. Досвід показує, що обидві групи тварин добре адаптувались до своєї нової домівки: за рік вже на Єрмакові народилося троє лошат та четверо телят буйволів. На початку грудня на острові також оселилися чотири благородних оленя та 12 ланей. 

Після успішного випуску коників минулого року, цей другий транспорт збільшить вкрай необхідний природний випас в дельті Дунаю, – пояснює виконавчий директор Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко. – Вони доповнять різноманіття великих диких травоїдів, яких ми вже випустили в дику природу дельти. Адже всі ці тварини пасуться по різному, їдять різні види рослинності та допомагають створювати та підтримувати різноманітніші ландшафти, які можуть прихистити багате природне розмаїття комах, птахів та інших тварин“. 

Аналіз супутникових знімків показав, що рослинність на острові стала більш різноманітною порівняно з минулим роком. Це може бути пов’язано із реінтродукцією коней та буйволів, але це ще потрібно перевірити за допомогою безпілотників та подальшого моніторингу. За табуном коників буде проводитись спостереження, якщо кількість тварин занадто збільшиться, деякі з них будуть переміщені на інші території.  

Добре пристосована тварина 

Дикі коні породи коник, які були випущені на острів, були відібрані відповідно до сформованих сімейних груп, до яких, як правило, належать літні тварини, племінні тварини та їх потомство. Як і вимерлий дикий євразійський кінь Тарпан, від якого вони походять, коники міцні та добре пристосовані до життя в диких умовах (за українським законодавством вони вважаються дикими тваринами, а не худобою). Маючи надзвичайно стійку імунну систему, вони можуть пережити суворі зими і здатні захищатися від хижаків. 

На шляху до більш дикої дельти Дунаю 

Масштабні зусилля із відновлення природи в дельті Дунаю, що координуються Rewilding Europe, а в Україні реалізуються Rewilding Ukraine спільно з місцевими партнерами з 2018 року, профінансовані Програмою «Ландшафти під загрозою». Вони включають повернення (реінтродукцію) великих травоїдних тварин, таких як коник, водяний буйвол, кулан (дикий осел), гуцульський кінь, благородний олень та лань, та інших природних видів птахів та ссавців, а також відновлення природних ландшафтів та природних процесів на території у 40 000 га в Україні, Румунії та Молдові. 

Зростаюча туристична привабливість 

Окрім регулювання рослинності та підтримки ландшафтів, дикі коні, водяні буйволи та інші великі травоїди української дельти Дунаю вже приваблюють в регіон все більшу кількість туристів, незважаючи на вплив Covid-19. До того ж, із закриттям кордонів до інших держав туризм всередині країни стає все більш популярним, і люди починають цікавитися українськими туристичними локаціями. 

Минулого року команда Rewilding Ukraine розпочала допомогу громадам у ревайлдинг регіоні у розвитку туристичної інфраструктури та маркетингу, з метою зробити дельту привабливою та відомою природною туристичною локацією як в Україні, так і за кордоном. 

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

Стадіон тернопільського університету реконструює тендерний новачок

Що відбувається навколо викупу земельних ділянок у садівничого товариства “Ювілейне”?