Скільки треба заробляти, щоб жити у Польщі?

Поділитися

Львів’янка Оксана Шевченко разом з чоловіком та двома синами переїхала до Кракова. Жінка веде блог, в якому ділиться порадами для тих, хто планує переїзд.

“Серед питань, які мені найчастіше задають підписники є те про те “скільки потрібно грошей на проживання в Польщі?” Одразу розчарую тих, хто планував тут багато заробити і відкласти. Зараз це країна не для заробітку, а для життя”, – розповідає Оксана.

Першим до Польщі поїхав чоловік Оксани. Він працює столярем. Старший син навчається в ліцеї. Молодший – школяр. В родині працює лише чоловік. Українка порахувала витрати на 4 дорослих.

“Перша і найбільша стаття витрат – житло. Однокімнатна квартира коштує 1500 злотих. Додатково потрібно заплатити за комунальні. Тому вийде десь близько 2 тисяч злотих. Двокімнатна квартира обійдеться у 2- 2,5 тисячі злотих. На харчування нам потрібно 300-400 злотих на тиждень. Але ми поки не економили і я ні в чому не відмовляю. Особливо, коли потрапляю на акції в улюбленому магазині “Бедронка”. Можу незаплановано купити якихось фруктів чи шоколаду. Якщо економити і ходити в магазин зі списком, то можна вкластися у вдвічі меншу суму. Ми часто порівнюємо ціни на продукти харчування із моєю мамою, яка мешкає у Львові, то, наприклад, м’ясо, фрукти там дорожчі. Хорошу курятину в Кракові можна купити за 70 грн за кілограм”, – каже українка.

За підрахунками Оксани, на родину потрібно 6 тисяч злотих. До обов’язкових витрат вона також рахує проїзний, який обійдеться в 106 злотих, його купують для чоловіка і старшого сина. А також оплата обідів у школі молодшого сина. Це 10 злотих щодня, але годують там смачно.

“Маємо незначні відкладення, щоб можна було кудись поїхати чи якщо хтось захворіє, купити ліків. Але загалом життя тут нашій родині подобається. Пізніше можна буде взяти житло у кредит і виплачувати за власне помешкання. Сподіваюся також, що коли отримаю доступ до ринку праці і піду працювати, зможемо більше відкладати, адже навіть мінімальної зарплати вистачить повністю на їжу та одяг. З січня мінімальна зарплата без відрахувань – 2800 злотих”, – додає Оксана.

1 злотий коштує 7 гривень 56 копійок станом на 24 січня 2021 року

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

Як відкриті державні дані можуть допомогти підприємцям Тернопільщини

Андрухович зробив прогноз, хто стане президентом України після Зеленського