Тернопільський апеляційний суд скасував вирок водієві автобуса, який переїхав пенсіонерку

Поділитися

Тернопільський апеляційний суд скасував вирок водієві автобусу через неправильно стягнуте зі страхової компанії відшкодування Тернопільський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу Страхової компанії “Т” на вирок Тернопільського міськрайонного суду від 16 жовтня 2020 року.

Як встановлено місцевим судом, вранці, 16 червня 2019 року, Ярослав С., керуючи технічно справним автобусом, на нерегульованому пішохідному переході напроти магазину “Ельмарт”, що на вул. Митрополита Шептицького у Тернополі, смертельно травмував пенсіонерку, яка верталась із церкви.

У судовому засіданні водій визнав свою вину, щиро розкаявся та повністю відшкодував заявлену донькою потерпілої шкоду. Вироком місцевого суду 61-річного Ярослава С. визнано винним за ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілої) та засуджено до 3-ох років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України його звільнено від відбування покарання з випробуванням і встановленням іспитового строку терміном на 1 рік та покладенням відповідних обов’язків. Також судом частково задоволено цивільний позов дочки потерпілої та стягнуто зі Страхової компанії “Т” 100 тис. 152 грн страхового відшкодування і 100 тис. грн моральної шкоди — з приватного підприємства “Терновояж”.

Не погодившись із таким рішенням, Страхова компанія “Т” подала апеляційну скаргу та просила вирок суду скасувати в частині стягнення страхового відшкодування за безпідставністю і необґрунтованістю.

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Тернопільського апеляційного суду, перевіривши матеріали кримінального провадження, заслухавши думку прокурора, потерпілої, обвинуваченого та його захисника, прийшла до висновку, що при розгляді цивільного позову потерпілої до Стахової компанії “Т” місцевий суд вийшов за межі позовних вимог, що є підставою для скасування судового рішення. Оскільки ці порушення неможливо усунути під час апеляційного розгляду, вирок суду першої інстанції в цій частині слід скасувати, а справу направити на новий судовий розгляд у суді першої інстанції в порядку цивільного судочинства, повідомляє пресслужба Тернопільського апеляційного суду.

Журналісти газети “Номер один” ось так описали цю історію: “У неділю 72-річна пенсіонерка поверталася додому з церковної служби. Через хвору ногу жінка вже давно не поспішала, тим більше тепер, коли стільки транспорту з’явилося на вулицях міста! Отож літня пані йшла вже роками знайомим маршрутом, тяжко спираючись на ціпок та оминаючи високі бордюри. На «зебрі» напроти магазину «Ельмарт» (що на вул. Митрополита Шептицького у Тернополі) зупинилася, зауважила зеленкуватий маршрутний автобус, що повільно рухався вулицею. До того ж водії завжди пропускали її, тож повільно почала переходити дорогу.

На жаль, не того разу. Під час розгляду цієї справи у Тернопільському міськрайонному суді водій так і не зміг пояснити, чому ж він не загальмував, адже повинен був розуміти, що бабця з паличкою просто фізично не може швидко перейти через дорогу?! Та й, відповідно до Правил дорожнього руху, на нерегульованому пішохідному переході водій зобов’язаний пропустити пішоходів. Тим більше вранці, влітку, на рівній дорозі, при чудовій видимості!

Найжахливіше те, що автобус не просто збив, а переїхав через потерпілу, не залишивши їй жодних шансів на життя!

Дізнавшись про жахливу смерть матері, її дочка зомліла на руках у чоловіка, а перед кожним судовим засіданням жменями ковтала заспокійливі.

Утім потрібно визнати: ще під час досудового слідства винуватець аварії повністю визнав свою провину, щиро вибачився перед родиною потерпілої і повністю компенсував заявлену ними моральну та матеріальну шкоду. І, звісно, просив його суворо не карати. Відтак у суді потерпілі не наполягали, щоб обвинуваченого було позбавлено волі.

Разом з тим, суд виніс занадто м’який вирок: 3 роки позбавлення волі (хоча санкція статті передбачає від 3-х до 8-ми років) – і жодного слова щодо позбавлення водійських прав! Тобто одразу після суду горе-водій може знову сідати за кермо і перевозити пасажирів.

Щоправда, служитель Феміди зобов’язав його сплатити ще понад 5 тис. 600 грн. витрат за проведені судові експертизи.

Також зі страхової компанії на користь потерпілих стягнуто 100 тис. 152 грн. страхового відшкодування та ще 100 тисяч – з автопідприємства, де працює цей горе-перевізник.

Олекса Чиж  

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

Майже 12 тисяч мешканців Тернопілля отримали 8 тисяч гривень у зв’язку з посиленням карантинних обмежень на період з 8 по 24 січня

Як наймолодша поетка Горлівки читала вірші перед ув’язненими