Учені б’ють на сполох: у дітей під час пандемії псується зір

Поділитися

До середини століття близько п’яти мільярдів осіб, приблизно половина населення світу, страждатимуть короткозорістю.

Короткозорість розвивається в дитинстві

Дослідження показують, що під час пандемії та локдаунів різко зросла кількість людей, які страждають на короткозорість. Особливо вразливі діти. Що радять німецькі офтальмологи?

Ви добре бачите або з напругою вдивляється в екран, щоб прочитати цей текст? Може бути, ваш зір останнім часом погіршився? Через соціальну ізоляцію, дистанційні навчання і роботу ми частіше дивимося на екрани комп’ютерів, планшетів і смартфонів. Крім того, більшість людей під час пандемії майже не виходять на вулицю. Постійне фокусування на об’єктах, розташованих поблизу, і нестача денного світла впливають на зір.

Короткозорість розвивається в дитинстві

Малорухливість і активне використання гаджетів особливо погано позначається на дітях і їхньому зорі. Згідно з результатами недавніх досліджень з Нідерландів і Китаю, під час пандемії різко зросла короткозорість, особливо у дітей. Вчені називають це явище “карантинною міопією”.

У Китаї, наприклад, дані обстежень понад 120 тисяч школярів у віці від 6 до 13 років показали, що в “рік корони” число дітей, які страждають на короткозорість, різко зросла. Згідно з дослідженням, особливо у дітей у віці 6-8 років міопія діагностувалася втричі частіше, ніж у попередні роки. У цій віковій групі гострота зору погіршилася приблизно на 0,3 діоптрії.

Різке погіршення зору серед дітей насторожує ще й тому, що вже в ранній юності стає ясно, чи буде людина страждати короткозорістю і потребуватиме засобів для корекції зору. Короткозорість збережеться на все життя. Вона зазвичай починає розвиватися в молодшому шкільному віці і з роками посилюється. Чим раніше почнеться цей процес, тим гірше буде зір. Важка міопія збільшує ризик відшарування сітківки, розвитку катаракти через підвищення внутрішньоочного тиску і навіть повної втрати зору з віком.

Чим краща освіта, тим гірший зір

За прогнозами Інституту зору імені Браяна Холдена, до середини століття близько п’яти мільярдів осіб, приблизно половина населення світу, страждатимуть короткозорістю. Насамперед у промислово розвинених країнах кількість людей з міопією за останні десятиліття швидко збільшилася. Це пов’язано зі зміненим способом життя. Дослідники виявили також прямий зв’язок між збільшенням можливостей для отримання освіти і погіршенням зору: чим вище рівень освіти, тим більше ризик короткозорості. “В основному це пов’язано з дуже раннім та інтенсивним використанням комп’ютерів, смартфонів і планшетів на шкоду вільному часу на свіжому повітрі”, – підкреслює професорка Ніколь Етер (Nicole Eter), директриса офтальмологічної клініки Мюнстерського університету.

В Азії кількість короткозорих дітей і підлітків вище середнього. Наприклад, після Другої світової війни близько 20-30 відсотків 20-річних жителів Гонконгу, Тайваню та Південної Кореї страждали міопією. Сьогодні їх більше 80 відсотків. У Китаї четверо з п’ятьох підлітків короткозорі. У деяких країнах Азії цей показник досягає 95 відсотків. У Європі цей дефект зору спостерігається у близько половини людей в молодому віці.

Дистанція і денне світло знижують ризик міопії

Ризик міопії можна знизити, якщо не дивитися занадто довго на об’єкт поблизу, незалежно від того, смартфон це чи цікава книга. Важливо стежити за відстанню і час від часу відводити погляд убік, вдивлятися в далечінь. Допомагає і триваліше перебування на відкритому повітрі, оскільки денне світло перешкоджає подальшому зростанню очного яблука. У приміщенні інтенсивність освітлення в середньому становить від 300 до 500 люксів, а на вулиці в яскравий літній день – близько 100 тисяч люксів. Дослідження, проведені в Скандинавії, показують, що короткозорість посилюється в темну пору року.

Від синього світла екранів порушується сон

Постійний погляд на екран може перш за все у дітей викликати роздратування, втому і сухість очей. За словами вчених, надмірне використання електронних засобів не тільки призводить до ще більшої короткозорості, але і впливає на просторове сприйняття. Це може привести до нечіткого зору або навіть до розвитку косоокості.

Крім того, використання смартфонів у вечірній час може бути причиною розладу сну. “Висока частка синього світла на екранах перешкоджає вивільненню гормону мелатоніну, який викликає сонливість”, – пояснює Ніколь Етер.

Багато електронних пристроїв вже мають нічний режим, який зменшує випромінювання синього світла. Однак, на думку професорки, щоб сон був міцним і спокійним, варто відмовитися від електроніки приблизно за дві години до сну.

Очам потрібен відпочинок і світло

Беттіна Ваббельс (Bettina Wabbels) з офтальмологічної клініки Боннського університету радить батькам суворо обмежувати кількість часу, який їхні діти проводять перед моніторами. “З точки зору офтальмологів, дітям до трьох років протипоказані комп’ютери, смартфони або планшети”, – нагадує професорка.

Вона рекомендує батькам обмежити дітям від чотирьох до шести років щоденне використання електронної техніки до 30 хвилин. У молодшому шкільному віці допустимий час – максимум одну годину на день, а у віці близько десяти років – до двох годин.

Така порада вченої з Бонна цілком прийнятна і для дорослих, адже багато хто нерідко дивується, чому у них так швидко втомлюються очі, повідомляє dw

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

У Тернополі відбудеться експозиція художніх творів владики Михаїла Сабриги

У США літак півгодини летів з палаючим двигуном