В Євросоюзі запустили перший суперкомп’ютер світового класу

Поділитися

У словенському місті Марібор запустили суперкомп’ютер, створений спільним підприємством Євросоюзу на гроші фондів ЄС і країн-членів союзу.

На церемонії запуску виконавчий заступник голови Єврокомісії Маргрете Вестагер підкреслила, що суперкомп’ютер Vega – перший з кількох.

За її словами, європейські суперкомп’ютери допоможуть врятувати життя людей, підтримуючи штучний інтелект для ідентифікації молекул для передового медикаментозного лікування, відстежуючи інфекції COVID-19 та інших захворювань.

Суперкомп’ютер Vega створено Європейським спільним підприємством з високопродуктивних обчислень (EuroHPC) на кошти союзних фондів і держав-членів ЄС. Спільні інвестиції в нього склали 17,2 млн євро.

Суперкомп’ютер має обчислювальну продуктивність 6,9 петафлопс і буде підтримувати розробку додатків у багатьох областях, таких як машинне навчання, штучний інтелект і високопродуктивний аналіз даних. Він допоможе європейським дослідникам і промисловим підприємствам добитися нових досягнень в біоінженерії, метеорології, боротьбі зі зміною клімату, персоналізованій медицині, а також у винаході нових матеріалів і ліків, йдеться в прес-релізі ЄК.

Крім Vega, суперкомп’ютери EuroHPC придбані і встановлюються в наукових установах різних країн ЄС: Sofia Tech Park в Болгарії, Національному суперкомпʼютерному центрі IT4Innovations в Чехії, CINECA в Італії, LuxProvide в Люксембурзі, Minho Advanced Computing Center в Португалії і науковому центрі CSC в Фінляндії.

Новий регламент підприємства EuroHPC передбачає додаткові інвестиції в розмірі 8 млрд євро в суперкомп’ютери наступного покоління, включаючи квантові.

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

В Україні запустили автоматичне нарахування пенсій

Сьогодні православні святкують Вербну неділю