Україна та Італія підписали Угоду про взаємне визнання та обмін посвідчень водія

Поділитися

20 липня в м. Рим в рамках візиту міністра інфраструктури України до Італії підписано нову Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Італійської Республіки про взаємне визнання та обмін національних посвідчень водія.

Угоду підписали міністр інфраструктури України Олександр Кубраков та міністр сталої інфраструктури та мобільності Італії Енріко Джованіні.

Домовленість про укладення нової Угоди була досягнута за підсумками IX засідання Українсько-Італійської Ради з економічного, промислового та фінансового співробітництва, що відбулося 16 грудня 2020 року.

Положення Угоди врегульовують між Договірними Сторонами питання взаємного визнання та обміну посвідчень водія громадян України та Італії, які вибрали своїм місцем проживання територію держави іншої Сторони, без складання ними іспитів при обміні посвідчень водія іншої держави. Це дозволить громадянам уникати додаткових фінансових витрат на проведення таких іспитів.

«Для нас важливо, щоб українці могли отримувати зручні державні сервіси не тільки у себе на батьківщині, але й за кордоном. Ця Угода дозволяє зменшити бюрократичну тяганину та зекономити кошти для багатьох наших співвітчизників. Вдячний колегам з Міністерства внутрішніх справ, завдяки злагодженій роботі яких вдалося досягти цього результату», — заявив Олександр Кубраков.

За даними Головного сервісного центру МВС України за період дії попередньої Угоди отримано і опрацьовано понад 22 тисячі запитів щодо обміну національних посвідчень громадянами України в Італії.

«Це питання дуже актуальне для українців, які легально проживають та працюють в Італії. Процедура обміну займає певний час, адже для з’ясування дійсності документів проводиться спеціальна перевірка. При видачі нового італійського посвідчення водія українське вилучається. Відповідно італійці будуть здавати свій національний документ при отриманні українського», — повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Гончаров.

Дія угоди поширюється на громадян України, які:

— легально проживають в Італії;

— є резидентами Італії менше чотирьох років;

— мають чинні українські посвідчення водія.

Угода укладена строком на 5 років, набере чинності через 60 днів з дати отримання дипломатичними каналами останнього письмового повідомлення Договірних Сторін про виконання ними внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання нею чинності.

Нова Угода є редакцією попередньої, укладеної у 2015 році строком на 5 років, та термін дії якої закінчився нещодавно. Протягом останнього року строку дії Угоди сторони проводили консультації з метою її продовження. Над узгодженням документу працювали Міністерство внутрішніх справ України та Міністерство сталої інфраструктури та мобільності Італії.

Липень в Україні завершується зливами

П’ять міфів про секс, які можуть зруйнувати ваші стосунки