Визначено лауреатів премії імені Івана Франка 2021 року

Поділитися

30 червня в Держкомтелерадіо відбулось засідання комітету з премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності, на якому визначено лауреатів 2021 року.

Відкриваючи засідання, Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, який є  головою вище названого комітету, зазначив, що премія заснована за пропозицією Держкомтелерадіо і Національної спілки журналістів України в 2004 році. За цей час її лауреатами стали понад 60 митців. Премія присуджується у чотирьох номінаціях. Її грошова частина становить 10 тисяч гривень у кожній номінації.

Цього року на здобуття премії було висунуто 18 творів, 9 з яких – у номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації». Після обговорення члени комітету більшістю голосів ухвалили рішення присудити премію голові Київської організації НСЖУ Михайлові Сороці за книгу «Блогосфера не має кордонів» (ТОВ «Друкарня «Рута», м. Кам’янець-Подільський, 2021 р.). У книзі висвітлюється історія виникнення блогосфери, аналізується її сучасний стан. Також подано добірку блогерських інтернет-публікцій автора з історії Української держави, нинішнього життя суспільства.

Ухвалюючи рішення, члени комітету зазначили, що положення про премію потребує змін, адже сьогодні більшість публікацій з’являється в електронних ЗМІ. До того ж, на думку комітету, у конкурсі повинні брати участь і публіцистичні книги, а не лише публікації у ЗМІ.  

У номінації «За кращий твір у телевізійній сфері» перемогу здобув шостий випуск програми «Відтінки України»: «Родина Бартошів. Хранителі замку «Сент-Міклош» (АТ «НСТУ», Суспільний мовник). Автори – продюсерка Анастасія Гудима, редакторка Олена Дей. Загалом у цій номінації на здобуття премії було подано дві роботи, що вийшли в ефір Суспільного мовника.

Серед 4-х поданих на премію радіопрограм кращою визнана передача «Радійні історії. Говорить Харків!»», яка вийшла в ефір 16 листопада 2019 року на Українському радіо. Автор передачі – Володимир Носков, оглядач творчого об’єднання «Перший канал» дирекції «Українське радіо» АТ «НСТУ»

 У номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» за премію змагалося три роботи. Члени комітету одноголосно проголосували за книгу «Суспільне мовлення в Україні: історія створення та виклики» (ТОВ «Друкарня Віол», м. Київ, 2019). Автори – Світлана Остапа, голова Наглядової ради НСТУ; Вадим Міський , секретар Наглядової ради НСТУ; Ігор Розкладай, медіа юрист, заступник директора ГО «Центр демократії та верховенства права». Експерти з питань медіа , безпосередньо долучені до створення Суспільного мовлення в Україні, розкривають історію реформування державних телерадіомовників у НСТУ.

Крім того, члени комітету з премії Івана Франка ухвалили рішення нагородити грамотою Держкомтелерадіо завідувачку редакції творчого об’єднання Перший канал дирекції «Українське радіо» АТ «НСТУ» Ірину Тимошенко за радіопередачу «Київ інкогніто. Володимирський собор».

З повним списком поданих на здобуття премії робіт можна ознайомитись на сайті Держкомтелерадіо http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=178599&cat_id=89082

Нагадаємо, що премія ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності присуджується щорічно до дня народження Івана Франка – 27 серпня. Премією відзначаються автори нових оригінальних творів, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

В Україні не вщухають дощі та грози

У липні в Києві відзначать Дні народження дванадцяти Героїв Небесної Сотні