Коштами платників податків Національна Служба здоров’я України виплатила ковідним лікарням Тернопільщини 4 мільйони 470 тисяч гривень за серпень

Поділитися

Впродовж серпня цього року на Тернопільщині  госпіталізували 271 пацієнта з коронавірусом. Це втричі більше, ніж у липні, за даними Електронної системи охорони здоров’я.

Лікування пацієнтів з COVID-19, як і раніше, оплачує Національна служба здоров’я. Для пацієнта медична допомога у стаціонарі є безоплатною.

Скільки лікарень на Тернопільщині  надають допомогу пацієнтам з COVID-19?

У серпні на Тернопільщині  6 лікарень мали договір з Національною службою здоров’я України на стаціонарну допомогу пацієнтам з коронавірусом. Усі отримали виплати за надані послуги.

Медзаклади, які входять у визначений перелік для госпіталізації пацієнтів з коронавірусом, отримують кошти в залежності від того, скількох пацієнтів пролікували та скільки медичних команд залучені до лікування пацієнтів. 

За послуги, надані пацієнтам з коронавірусом у серпні, Національна служба здоров’я сплатила медичним закладам Тернопільської області понад 4,47 мільйони грн. 

Загалом у серпні на Тернопільщині 271 пацієнт потребував госпіталізації.

Скільки коштує лікування одного пацієнта?

В середньому за лікування у стаціонарі одного пацієнта з коронавірусом у серпні з державного бюджету було оплачено майже 27 тис. грн. 

На одну медичну команду, яка надає допомогу пацієнтам в стаціонарі, медичний заклад отримує в місяць 554 тис грн.

Крім кількості команд, оплата залежить від інтенсивності роботи закладу та навантаження на медичних працівників. Якщо навантаження на медичну команду менше ніж 10 пацієнтів у місяць – оплата буде меншою. Якщо більше ніж 30 пацієнтів – більшою. Для цього використовуються коригувальні коефіцієнти. 

Наприклад, якщо в місяць навантаження на одну медичну команду становить менше, ніж 10 пацієнтів, коефіцієнт становить – 0,379. Тобто замість 554 тисячі на команду виплачують майже 210 тис грн на місяць. 

Якщо в місяць навантаження на одну медичну команду становить понад 30 пацієнтів, коефіцієнт збільшується в півтора рази і більше.

Держава виділяє достатньо коштів, щоб пацієнти, які потрапили в лікарню, отримали допомогу належної якості і не платили за це з власної кишені. 

Що входить в безоплатну допомогу пацієнтам з COVID-19?

Нагадаємо також, що входить у перелік безоплатної допомоги пацієнтам з коронавірусом у стаціонарі. Це зокрема:

  • первинний огляд та тестування на COVID-19;
  • необхідні інструментальні та лабораторні дослідження, такі як розгорнутий клінічний аналіз крові, біохімічний аналіз крові, коагуляційний гемостаз, глюкоза, бактеріологічні та інші;
  • медична допомога відповідно до галузевих стандартів;
  • киснева підтримка, інтенсивна терапія та підключення до апаратів ШВЛ та ЕКМО; 
  • медикаментозна терапія та знеболення за потреби. Усі ліки, передбачені національним протоколом лікування COVID-19 та Національним переліком лікарських засобів, включені до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медичних закладів;  
  • моніторинг та корекція лікувальних заходів залежно від супутніх патологічних станів; 
  • забезпечення цілодобового лікарського та медсестринського догляду. 

Найефективнішим способом запобігти важкому перебігу коронавірусу і госпіталізації, є вакцинація. Зробити щеплення від коронавірусу можна у будь-якому зручному пункті щеплення. Це абсолютно безоплатно для пацієнта. Вакцинуватися можна без декларації з сімейним лікарем. Просто зателефонуйте на гарячу лінію з питань коронавірусу, оберіть пункт вакцинації та візьміть із собою паспорт. Вакцинація допоможе зберегти ваше життя і здоров’я. А також значно знизить витрати держави на лікування важких хворих. І ці кошти можна буде спрямувати на лікування інших пацієнтів, які цього потребують. 

Что такое кэшбэк в онлайн казино

Як пройти реєстрацію у Parimatch за кілька кроків