У тернопільському парку “Топільче” виявили сибірку

Поділитися

Вночі з 27 на 28 вересня 2021 року в зоокутку  парку «Топільче» комунального підприємства «Об’єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя» загинув поні, про що 28 вересня 2021 року було повідомлено в Тернопільську міську лікарню ветмедицини. На місце події виїхали спеціалісти лікарні та Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. В ході розтину трупа тварини виявлено ознаки пневмонії, гастроентериту та лімфаденіту, а збільшення та заокругленість країв селезінки викликало підозру на сибірку.     

Після виявлення сибірки частину тернопільського зоокутка випалили вогнем
Контактних тварин ізолювали, проте вони досі доступні для відвідувачів парку

Спеціалістами відібрано проби селезінки, печінки, серця та лімфовузлів і направлено у Тернопільську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби для дослідження на сибірку. Труп тварини було вивезено у спеціально визначене місце і піддано вилученню методом спалювання, про що складено відповідний акт і проведено фотозйомку. Перегорілі останки захоронено, а місце захоронення і транспорт, яким перевозився труп були піддані дезінфекції.

Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу №001944 п.м./21 від 01.10.2021 р. Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів встановлено захворювання сибіркою. Патологічний матеріал для підтвердження діагнозу передано до державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (місто Київ), який 04.10.2021 року підтвердив діагноз.

02.10.2021 року відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Тернопільської міської ради, яким накладено карантин на зоокуток та затверджено план заходів. Тварин, які утримуються у зоокутку, піддано клінічному огляду та термометрії і вимушено провакциновано від сибірки.

Станом на сьогодні триває спостереження за здоров’ям тварин. Спеціалістами ветеринарної медицини вживаються заходи згідно з планом. За контактними особами здійснюється медичне спостереження.  

Увечері, 3 жовтня, з цього зоокутка втекла пара буйволів та поні. Тварини розгулювали вечірнім містом і заважали проїзду транспорту на центральній вулиці Тернополя. Ймовірно, що ці тварини могли раніше контактувати із зараженим сибіркою, загиблим поні.

5 жовтня у Тернопільській ОДА зібрали термінове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, на якому вирішили, що в тернопільському зоокутку необхідно ввести карантин, а тварин, які контактували з загиблим поні, відселити окремо від інших і спостерігати за їх станом. Також всім тваринам було проведено екстрене щеплення від сибірської виразки. Стійло та загін, де утримували загиблого поні, обробили спеціальними розчинами, а після того випалили усе вогнем, повідомляє zaxid.net

А дев’ять працівників комунального підприємства, які в той період контактували з тваринами мають для профілактики приймати курс антибіотиків.

«За людьми ведеться медичний нагляд. Окрім того, вони приймають антибіотикотерапію з метою попередження виникнення захворювання у цих людей», — розповіла на прес-конференції після засідання комісії завідувачка відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України Надія Годована.

Тернополянам рекомендують на час карантину не наближатися до загонів з тваринами ближче як на два метри. Однак трьох поні, які контактували із хворою твариною, перевели в окрему загорожу і сьогодні багато людей, які гуляли в парку з дітьми, з рук годували їх.

«Це є особливо небезпечне інфекційне захворювання, спільне для тварин і людей в тому числі. Відповідно людина може заразитися при безпосередньому догляді за твариною, при споживанні м’яса хворої тварини, при знятті шкіри, при носінні навіть одягу з хутра», — додала Надія Годована, наголосивши, що інфекція не передається від однієї людини до іншої.

Якщо ж людина все-таки захворіла, то інфекція проявляється сильним головним болем, різким підняттям температури. На шкірі утворюються великі карбункули з гноєм, які прориваються. Хвороба розвивається дуже швидко — від двох годин до трьох днів. В більшості випадків лікування вчасно допомагає.

На Тернопільщині востаннє сибірку реєстрували 25 років тому.

Характерний для сибірки карбункул на тілі людини

Офіційне повідомлення Держспоживслужби

Випадок небезпечного захворювання зареєстрували на території зоокутка в парку «Топільче» декілька днів тому. Після проведених результатів дослідження, на даній території проведена дезінфекція, усіх тварин вакциновано від цієї хвороби. Проводиться епідрозслідування.

Сьогодні відбулося позачергове засідання комісії ДНПК при Тернопільській ОДА, члени якого прийняли ряд рішень щодо ліквідації спалаху та недопущення поширення небезпечного захворювання.

Члени комісії розглянули питання про спалах сибірки на території зоокутка гідропарку «Топільче» КП «Об’єднання парків культури й відпочинку міста Тернополя» та хід проведення оздоровчих заходів. Було прийнято рішення вважати епізоотичну ситуацію в області щодо сибірки на території міста Тернополя – неблагополучною, а на території області – загрозливою.

Відповідно до доручення, спеціалісти Тернопільського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в області посилять роботу з оздоровчих заходів щодо сибірки на території парку «Топільче» відповідно до плану оздоровчих заходів, затвердженого рішенням Державної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Тернопільської міської ради від 02.10.2021 р. №4-2021 та здійснюватимуть щоденний контроль за виконанням цих заходів.

Спеціалісти ветеринарної медицини у межах Тернополя контролюватимуть за станом здоров’я тварин в індивідуальних господарствах, а при виявлені фактів загибелі – негайно повідомлятимуть Головне управління та здійснюватимуть відбір патматеріалу для дослідження на сибірку.

Також, на території даного зоокутка та парку «Топільче» проведуть дослідження води та ґрунту на наявність спор сибірки.

На території міста посилять контроль за роботою закладів роздрібної та оптової торгівлі м’ясною продукцією, а також посилять заходи з ліквідації стихійних та несанкціонованих місць продажу харчових продуктів.

Працівники зоокутка, які були у безпосередньому контакті з загиблою твариною та Тернопільської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, які контактували з патматеріалом в цілях профілактики даного захворювання проходять лікування антибіотиками, за їх станом упродовж інкубаційного періоду спостерігатимуть спеціалісти ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики захворювань».

Спеціалісти Держпродспоживслужби Тернопільщини запевняють що загрози життю і здоров’ю тернополян на сьогодні немає. На території зоокутка проводяться роботи з дезінфекції, лікарі ветеринарної медицини спостерігають за станом здоров’я тварин. Однак, радять уникати вигулу собак та прогулянок на відстані 1-2 метрів від огорожі зоокутка. Також, наполегливо просять не годувати тварин, які мешкають на території зоокутка.

ДОВІДКА. Сибірка – (міжнародна назва цієї хвороби а́нтракс — від грец. άνθραξ — «вугілля»[4]; українські застарілі синоніми — телій, гербарець, жабур[5]) — гостре зоонозне інфекційне захворювання, яке спричинює Bacillus anthracis, що перебігає в людей найчастіше з ураженням шкіри з утворенням специфічного карбункулу, набряку та регіонарного лімфаденіту на тлі гарячки та інтоксикації, рідше з ураженням легеневої, кишкової систем і генералізацією процесу. Назву хвороба в світі отримала від схожості забарвлення чорного різновиду вугілля — антрациту — і центральної зони сибіркового карбункулу. В Україні ще використовують, в тому числі і в офіційних медичних документах, стару назву «сибірка», що мала поширення в країнах колишнього СРСР.[6].

Ви не повірите у скільки обійдеться випускний в Польщі

Вибрати номерний знак для авто тепер можна онлайн