Діабет 1 типу: діти під загрозою

Поділитися

В Україні налічується біля 10 тис дітей, що страждають на діабет. У більшості з них спостерігається інсулінозалежний діабет 1 типу, який називають ще «дитячим» або «підлітковим» діабетом.

Інсулінозалежний тип діабету належить до аутоімунних захворювань, тобто до тих, що викликані агресивною реакцією імунітету по відношенню до власних клітин організму. На жаль, причини такої реакції досі невідомі. 

Найчастіше діабет першого типу проявляється у дитячому чи підлітковому віці, рідше – у зрілому. Діабетична кома є крайнім проявом захворювання, коли не було вчасно поставлено діагноз та здійснено медичну допомогу, адже близько половини пацієнтів не знають про своє захворювання до появи серйозних ускладнень.

Як розпізнати  діабет 1 типу

Несвоєчасно встановлені діагнози та тяжкі ускладнення є наслідком того, що на первинні симптоми часто звертають недостатньо уваги. 

Серед основних первинних симптомів можна перерахувати:

  • відчуття сухості у роті,
  • постійна спрага,
  • часте сечовипускання,
  • порушення сну через часті позиви до сечовипускання,
  • загальна слабкість, млявість, швидка стомлюваність,
  • втрата ваги,
  • погіршення зору.

Як розпізнати кетоацидоз

Одне з частих ускладнень діабету першого типу – кетоацитоз – є спробою організму заповнити нестачу енергії (адже глюкоза не засвоюється) спалюванням жиру, у якому виділяються кетонові тіла. Кетоацидоз (присутність у крові великої кількості токсичних кетонових тіл) проявляється такими симптомами:

  • запах ацетону з рота,
  • запаморочення,
  • блювота,
  • болі в животі,
  • пришвидшене серцебиття,
  • втрата свідомості,
  • кома.

Часто до лікаря звертаються лише після появи симптомів кетоацитозу, адже це ускладнення несе загрозу життю. Тому важливо знати та відслідковувати появу первинних симптомів діабету першого типу у себе чи своїх близьких, особливо дітей.

Де отримати знання

Але діабетична освіта здатна забезпечити пацієнтів з діабетом необхідними знаннями, вміннями та навичками, щоб запобігти розвитку тяжких хронічних ускладнень, до яких призводить дане захворювання. 

Доступність пацієнтів до шкіл самоконтролю в Україні є низькою і пропорційно зменшується із розміром населеного пункту, де проживають ці пацієнти. Особливо зараз, під час пандемії Covid-19, коли кількість нововиявлених пацієнтів збільшується, а можливості отримати знання з самоконтролю діабету немає.

Тому, Київський благодійний фонд «Діабетик» разом з ГО «Знай, що ти їси» за підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України виступили з ініціативою та створили унікальну освітню онлайн-платформу для пацієнтів з інсулінозалежним діабетом (діабетом 1 типу) – Сімейну академію: «Діабет від А до Я». 

Проходження онлайн-школи допоможе підняти обізнаність серед населення з різних куточків України щодо цукрового діабету, навчити людей з діабетом долати страх та приборкувати свою хворобу, щоб жити повноцінним життям.

Навчання складається с 4 модулів. В першому модулі особлива увага приділяється діабету 1 типу та питанням догляду за дітьми з діабетом. Також ви дізнаєтесь про методи профілактики ускладнень діабету та особливості догляду за людьми з ускладненнями.

Розпочати навчання можна вже сьогодні, або будь в який зручний для вас час за посиланням Сімейна академія «Діабет від А до Я».

Навчання доступне тільки зареєстрованим відвідувачам, після успішного проходження навчання слухачі отримують сертифікат.

 

Підготовлено
ЦГЗ МОЗ України

24 грудня «Піккардійська Терція» – з ексклюзивною програмою «Сад ангельських пісень» в Тернополі

Особенности разработки приложений для бизнеса: на что стоит обратить внимание