Проросійських пропагандистів Василя Голованова, Тиграна Мартиросяна, Наташу Влащенко, Тетяну Гончарову, Назара Довгого, Володимира Полуєва, Анну Степанець та Анастасію Даугуле просять виключити з національного телемарафону

Поділитися

Українські медійні організації та журналісти звернулись до президента України Володимира Зеленського та міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка з приводу участі ведучих, які поширювали проросійську пропаганду, в ефірах телемарафонів, які позиціонуються як національні.
Йдеться, перш за все, про Василя Голованова, Тиграна Мартиросяна, Наташу Влащенко, Тетяну Гончарову, Назара Довгого, Володимира Полуєва, Анну Степанець та Анастасію Даугуле. Підписанти нагадують, що ці ведучі донедавна працювали на каналах, власниками яких були проросійські політики, а інформаційна політика цих каналів базувалася на просуванні кремлівських наративів про «зовнішнє управління» з боку США, «дискримінацію» російської мови, «громадянську війну» на Донбасі, нібито правомірність окупації Криму Росією тощо. Крім того, на каналах проводились марафони про «соросят», були розповіді про «біолабораторії США» та спроби телемостів із Росією.

Автори звернення просять відсторонити цих ведучих від ефірів, забезпечити перевірку цих людей, а до цього часу дати публічну оцінку їхньої участі в національних марафонах.
відсторонити цих ведучих від ефірів, забезпечити перевірку цих людей, а до цього часу дати публічну оцінку їхньої участі в національних марафонах.

Повний текст звернення

З початком повномасштабного наступу Російської Федерації державні, суспільні та приватні телеканали України змогли обʼєднатись, аби протистояти ворогу на інформаційному фронті. Єдині новини стали новим і унікальним досвідом, коли в час війни медіа не піддані жорсткій цензурі, а продовжують поширювати важливу для суспільства інформацію від ходу бойових дій до людських трагедій і перемог.

Втім, у телемарафонах, які позиціонуються як національні, беруть участь телеведучі, які ще донедавна працювали на телеканалах, власниками яких були проросійські політики. Інформаційна політика цих каналів базувалася на просуванні кремлівських наративів про зовнішнє управління США Україною, “дискримінацію” російської мови, “громадянську війну” на Донбасі, правомірність загарбання Росією Криму тощо. Для цього застосовувалися різноманітні методи від фейкових слухань в Конгресі США до марафонів про “соросят”, розповідей про “біолабораторії США” та навіть спроб телемостів із росією. Йдеться, перш за все, про Василя Голованова, Тиграна Мартиросяна, Наташу Влащенко, Тетяну Гончарову та Назара Довгого, Володимира Полуєва, Анну Степанець, Анастасію Даугуле. Ми занепокоєні участю цих людей в марафонах, які покликані бути обʼєднаною інформаційною зброєю проти російських фейків та пропаганди.

Україна вже більше двох місяців протистоїть російській агресії. Паралельно із цим влада напрацьовує механізми для майбутнього відновлення українських міст та інфраструктури. Аби не повторити помилки постмайданного періоду, коли частина принишклих політиків і діячів досить скоро відчули безкарність та почали поширювати проросійські наративи і відверті фейки в ефірах телеканалів, маніпулюючи громадською думкою на емоціями громадян України, ми закликаємо Нацраду, МКІП та власників телеканалів, які беруть участь у нацмарафонах, відсторонити цих ведучих від ефіру, забезпечити перевірку цих людей, а до цього часу дати публічну оцінку їхньої участі в марафонах , які позиціонуються як національні. Ми пропонуємо звернутися до моніторингових організацій, які готові надати Нацраді та МКІП аналітичні довідки щодо діяльності цих телеведучих протягом 2014-2022 років.

На фоні того, що жоден із них не визнав публічно факт багаторічного підігравання ворогу, подальша участь цих ведучих в ефірах може бути використана ними як індульгенція.

 

Розраховуємо на швидку реакцію представників української влади, в першу чергу Президента України Володимира Зеленського та Міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

Зараз український медіапростір має шанс очиститися і запустити створення інституту репутації, аби вберегти Україну від повторення історії в майбутньому».

Підписанти:

ГО «Інститут масової інформації»

ГО «Детектор медіа»

ГО «Свідомі.Медіа»

ГО «Центр досліджень визвольного руху»

Медіарух

Дарія Гірна, журналістка UA: Суспільне мовлення

Наталя Соколенко, журналістка Українського радіо, Національна суспільна телерадіокомпанія України

Дмитро Тузов, ведучий «Радіо НВ»

Мирослава Барчук, телеведуча UA: Суспільне Мовлення

Олег Базар, LB.ua

Вадим Карп’як, журналіст

Тетяна Трощинська, «Громадське радіо»

Інститут демократії імені Пилипа Орлика

Звернення відкрите для підписання, відправляйте свої ім’я, прізвище та назву медіа чи організації, де ви працюєте, на пошту info@imi.org.ua

 

У Тернополі брати-волонтери розкрадали гроші, які які збирали на армію

Пташка зі сталі, яку не зламати!