Україні потрібні робочі руки

Поділитися

Попит на робітничі спеціальності стає все більше відчутним на сучасному українському ринку
праці. Фахівці робітничих професій були затребуваними й до війни, багато пропозицій роботи для них є й під час кризи на ринку праці. За даними кадрового порталу grc.ua, в червні актуальних вакансій в цій сфері стало на 20% більше, порівнюючи з попереднім місяцем. В загальній структурі всього ринку праці України частка вакансій сфери робітничого персоналу становить 8% від всіх актуальних та входить до Топ-5 найбільш затребуваних професійних сфер.
Де потрібні працівники?
Представники робітничих спеціальностей затребувані в усіх регіонах України. Більше третини
актуальних вакансій наразі відкриті в Львові та області. На другому місці серед регіонів місто
Дніпро та область, третю сходинку займає Донецька область.
Чи потрібний досвід роботи?
Знайти роботу представникам робітничих спеціальностей досить легко навіть без досвіду.
Практично половина всіх вакансій для осіб без досвіду роботи (47%) та стільки ж для людей з
мінімальним досвідом від 1 до 3 років. Досвід від 3 до 6 років вимагається лише в 4% актуальних вакансіях, а більш досвідчені фахівці затребувані лише в 2% вакансіях.
Хто зараз потрібний?
Проаналізувавши всі актуальні пропозиції, можна виділити трійку найбільш затребуваних
спеціалістів. Найчастіше роботодавці шукають монтажників – 14% від всіх пропозицій, другими за кількістю пропозицій роботи є вантажники – 13%, а третю сходинку посідають комплектувальники та пакувальники товарів – 10 % від усіх актуальних вакансій.
Скільки готові платити?
В середньому в Україні пропонована заробітна плата у відкритих пропозиціях для фахівців
робітничих професій становить 13 700 грн. Мінімальна щомісячна компенсація для цих спеціалістів стартує від 8 900 грн, таких вакансій більшість – 44%. Оклад, який починається від 13 400 грн, зазначений у чверті вакансій. Зарплату від 17 800 грн готові платити 16% роботодавців. Високих зарплат, на жаль, меншість. Лише у 9% пропозицій роботи для робітників озвучена зарплата від 22 300 грн та у 6% вакансій пропонують оклад від 26 800 грн.
Залежно від спеціалізації рівень компенсації теж істотно змінюється. Найбільший середній
оклад пропонують слюсарям та механікам – 20 800 грн. Налагоджувальники можуть отримувати в середньому 18 500 грн, а оператори верстатів – 15 500 грн за місяць. Близько 14 000 грн можуть отримувати різноробочі, електрики та електромонтери. Монтажники та вантажники можуть розраховувати в середньому на 13 700 грн за свою працю. Найменшу заробітну плату наразі пропонують комплектувальникам та укладальникам-пакувальникам, в середньому – 10 100 грн.

2,5 мільйони доларів – і ти депутат

Вартість Bitcoin впала нижче 25 тисяч доларів: чому криптовалюта падає вже пів року?