Чому чоловіки так швидко повертаються до нормального життя після розлучення

Поділитися

Казка стара як світ. Через два роки стосунків ви розлучаєтеся. Ви хочете розірвати цей стомлюючий зв’язок. Він постійно здається усуненим і не звертає на вас уваги. Але ви не можете звинувачувати його за це, адже й самі ледве примушує себе подивитися у бік партнера.

Виглядає так, ніби єдиний вихід із ситуації, що склалася, це розійтися. Зрештою, люди ж розлучаються, і часом ніхто при цьому навіть не страждає. У житті буває різне.

Через деякий час до вас доходить новина про те, що ваш тепер уже колишній хлопець знайшов собі нову дівчину. Більше того, він планує з’їхатися з нею. Вони постять яскраві фото в Instagram, в той час як ви не можете зібрати всі частинки себе воєдино, запитуючи себе: як він зміг так швидко прийти до тями?

Мила, він не прийшов до тями. І він зовсім не рухається вперед – він застряг. Він просто не знає, як залишитися наодинці зі своїми почуттями.

Чоловіки – зовсім інший вид

З розривом стосунків може впоратися кожен. Але не з його наслідками. Люди переживають це по-різному. Суть у тому, що коли ви йдете партнера, ви вже не ті, якими були на початку відносин.

Жінки чудово справляються зі своїми емоціями. Чоловіки ж, навпаки, не настільки хороші у цій справі. Вони схильні тікати від правди, що викликає у них відчуття дискомфорту. Так у світі і з’явилися сеkс, наркотики та рок-н-рол.

Жінки швидко проходять фазу депресії та живуть далі. Вони знаходять втіху в турботі про себе, у заняттях йогою, вони ведуть щоденник, де пишуть про своє болюче розставання, або знаходять того, кому можна все розповісти і поплакати в плече. Дослідження показують, що жінки сильніше страждають після розставання, але швидше зцілюються від серцевих ран.

Чоловіки ж зовсім інший вид. Коли їхні стосунки руйнуються, це породжує величезну емоційну порожнечу. Щоб впоратися зі своїми емоціями, вони вдаються до переключення уваги на щось інше та заперечення того, що сталося.

«Після розлучення чоловіки частіше за жінок відчувають почуття агресії і виявляють схильність до саморуйнівної поведінки. Вони пригнічують свою скорботу і активно користуються підходом «прикидайся, доки сам у це не повіриш».

Журнал Psychology Today

Інтрижки з іншими дівчатами зовсім не свідчать, що чоловік змирився з розставанням. Випадкові зв’язки сприяють виробленню в організмі гормонів щастя на кшталт дофаміну, серотоніну і норадреналіну, створюють емоційну ілюзію припинення душевних страждань.

Ще одна причина, чому чоловіки так бояться бути вразливими і показати, що вони сумують після розриву відносин, це вплив культури. Як відомо, суспільство не вітає скарги з боку представників сильної статі про те, як їм погано. Чоловіків, як і жінок, постійно спонукають приховувати свій біль, а не показувати його кожному зустрічному. У шкільній програмі немає такої дисципліни як емоційне виховання.

Чим більше шуму, тим більше доводиться ховати

Якщо людина з головою поринає в новий роман, значить, вона ще не відійшла від попередніх стосунків. У відчайдушній спробі приглушити свої почуття до колишньої партнерки він шукає їй заміну, щоб забути про невирішені проблеми і відволікти своє вражене его.

Чоловіки вдають, що попередніх стосунків ніколи не було. Але чим швидше вони поринають у нові відносини, тим швидше останні починають руйнуватися. Чим активніше чоловік вдає, тим нестерпніша порожнеча, яку він відчуває в собі. Таким чином, він на своєму прикладі повторює знамениту фразу Росса: «Я в порядку!».

Чоловіки люблять змагатися. Але більшість із них не вміє справлятися з невдачами. Тому що саме це для них означають невдалі стосунки. Наступна дівчина – його наступна перемога – має приглушити біль розставання.

Ваш колишній хлопець повністю ігнорує вас, проходячи повз вас на вулиці, навіть не подивившись у ваш бік? Так, це виглядає не красиво.

То чому тоді саме ви сидите вдома і ставите питання про те, що з вами не так? Адже це він ухвалив нездорове рішення.

Чоловіків, які прикидаються постійно зайнятими, можна порівняти з людьми, які вихваляються своїми «подвигами», тому що це створює гарний імідж у соціальних мережах. Він хоче, щоб ви думали, що йому весело.

Соціальні мережі вже неодноразово доводили, що загальний рівень хайпу і захоплення не збігаються із задоволеністю людиною своїм життям. У мережі щастя продається дуже добре. Однак по-справжньому щасливі люди не відчувають потреби доводити світові, наскільки їм зараз добре. У вас може виникнути бажання привернути до себе увагу в Instagram або пройтися нічними клубами, але цей похід містом не принесе вам ніякої радості.

Пам’ятайте, невпевненість у собі голосно заявляє про себе. А впевненість завжди безмовна.

Поводьтеся спокійніше

Люди створюють шум, щоб привернути увагу. Ваш колишній може хотіти побачити вашу реакцію, прояв тваринного інстинкту — лють, що зривається у вигляді слів із ваших вуст.

  • Не давайте йому те, що він хоче.Краще дайте собі те, чого ви потребуєте зараз: спокій для розуму. Найкраща реакція – це відсутність реакції.
  • Не відписуйтеся від нього, але відключіть повідомлення, щоб не збожеволіти.
  • Не дзвоніть йому. Видаліть номер зі списку контактів.
  • Не критикуйте та не виставляйте свої проблеми напоказ.Якщо вас переповнюють емоції, поплачте. Але зробіть це вдома на своєму дивані, на плечі своєї подруги або над тарілкою з тірамісу.
  • Не дозволяйте йому заволодіти вами. Щоразу, коли ви підкоряєтеся його бажанням та маніпуляціям, ви стаєте залежною від його поведінки. У чоловіків не має бути такої влади над жінкою, але з якоїсь причини ми самі наділяємо їх нею.

Ваш головний пріоритет – зосередитись на собі.

Немає якогось ідеального проміжку часу, який буде необхідний для повного лікування розбитого серця. Якщо спробувати прискорити цей процес, це негативно позначиться на ваших наступних стосунках та загальному стані здоров’я. Якщо ви не можете бути щирими, вам буде складно налагодити зв’язок з іншими людьми.

Навіть якщо ваші стосунки були неідеальними, їхній розрив це все одно велика втрата. Дайте собі час засмутитися. Це, може, і не найприємніше почуття, але розвиватися це не те саме, що лежати в ліжку, усіяному пелюстками троянд. Суть у тому, щоб із уламків розбитого серця створити нову особистість.

Одне можна сказати напевно: ніхто не виходить із стосунків незайманим. Неприємні події впливають на психіку людини, але ви повинні контролювати те, як далі розгортатиметься історія людини, якою ви стали після розлучення. Ви сумуєте за попередньою версією себе, але будь-який досвід, особливо болісний, змінює нас. Вам не відмотати своє життя до того моменту, яким воно було до того, як ви почали зустрічатися зі своїм колишнім партнером. Усвідомлення цього спонукає вас рухатися вперед.

Коли вам розбивають серце, то це завжди непросто. Вам або боляче, або ви закипаєте від агресії. Ці емоції мають право на існування, але несуть у собі руйнівний характер, якщо ви постійно підживлюватимете їх у собі.

Як тільки ви розумієте, що ваша ситуація далека від досконалості, ви почнете самі створювати для себе ідеальні умови. Адже ви знаєте, чого точно не хочете? А тому можете почати рухатися у правильному напрямку.

Ви хочете заспокоїти свій розум. Зробіть це. Не цікавтеся, як у нього справи. Не копайтеся у минулому. Не фокусуйтеся на своїй самоті, оскільки так ви налаштовуєтеся на те, що будете одні вічно. Зосередьтеся на речах, які роблять вас сильнішими.

Самотність – це не хвороба. Це можливість

У вас має бути більше часу на себе. Ви повинні знайомитися з новими людьми і навчитися сміятися з невдалих побачень. Ви повинні пізнати себе краще, переключивши увагу з хаосу та стресу, викликаних попередніми стосунками.

Розкрийте себе наново. Знайдіть нові хобі або поверніть старі. Не варто розглядати розрив як втрату чи досягнення. У вас є час та особистий простір. Використовуйте їх розумно.

Пам’ятайте, що наші невдачі вчать нас більше, ніж досягнення. Переживши важке розлучення, ви стаєте сильнішими, мудрішими і у вас є про що розповісти. Ви стаєте цікавішими як особистість. А це досить цінна якість для ваших стосунків.

Постарайтеся перетворити своє розлучення на значний досвід. Ви не в змозі контролювати ставлення до вас вашого партнера, але ви можете контролювати те, як реагуєте на його байдужість.

Розкажіть нову історію

Через кілька місяців або навіть рік саморозвитку уявіть собі наступний сценарій. Ви зібрали себе по шматочках та чітко розумієте, наскільки краще вам стало без попередніх стосунків. Більше того, ви готові до нових стосунків – здорових.

Ви йдете на побачення зі своїм новим хлопцем та проводите чудовий вечір у модному ресторані. Вам весело, ви смієтеся, він сміється. Ви дивуєтесь дотепності і сарказму. Ви чудово почуваєтеся і сяєте як богиня. І ви знаєте це, тому що в очах вашого хлопця читається захоплення, спричинене безтурботністю та автентичністю вашої внутрішньої енергії.

І ось ваші погляди перетинаються. Ваш колишній опинився у тому самому ресторані в тому ж місці.

Ваше серце починає битися частіше. І не тому, що ви за ним скучили, а тому що вже давно уявляли собі цей момент, і тепер він настав.

Але цього разу на частини розпадаєтеся не ви, а він. Тому що сила та розмах його емоцій нарешті наздогнали його. Це не він зміг пережити те, що сталося, і почати жити далі, а ви. Через півроку чи навіть більше він стикається з усіма тими емоціями, які довгий час намагався придушити у собі або просто перемикався на нову подружку.

Джерело

Психологічні маркери війни

Суд оголосив у міжнародний розшук обвинуваченого в розкраданнях на зведенні “Стіни Яценюка”