Українські вишиванки: значущість, що передається крізь віки

Поділитися

Вишиванка — один із найважливіших символів України. Сучасні дизайнери активно розвивають тему української ідентичності та інтегрують вишиванку у звичайне життя. Якщо раніше вишита сорочка вважалась елементом святкового костюма, то зараз її успішно можна носити навіть із джинсами. Сучасні жіночі вишиванки та чоловічі вишиті сорочки давно стали окремими акцентними предметами гардероба, які розбавляють і освіжають будь-який образ.

 

Якою була старовинна вишиванка?

Ще здавна вишиванки вважались не тільки одягом, а ще виконували функцію оберега. Було заведено вважати, що вишивка захистить власника від злих духів і пристріту. Жінки робили вишиванки власними руками. Ткали полотно і вишивали орнаменти, звичні для регіону їх проживання. Вишита сорочка призначалась не лише жінці, яка вишивала. Частим явищем були і вишиванки для чоловіків, які дарували обранцям на важливі події чи просто на знак пошани. У вишиту тканину також іноді загортали дітей, особливо якщо ширились чутки про нечисту силу поблизу.

Вишиті сорочки були індивідуальні в кожному регіоні, в кожному селі, а іноді навіть у кожній хаті. Загальні елементи використовувались все одно, але родини могли додавати власні мотиви в сюжети, створюючи новий орнамент.

Особливості сучасних вишиванок

Хоч традиційна вишиванка ніколи не зникала з життя українців, вплив безмежних окупацій та намагань змішати культури дуже зменшив значущість цього одягу. Проте зараз етнічний український одяг переживає відродження в нових, сучасних інтерпретаціях.

Нові моделі вишиванок вже не прив’язуються до географічного розташування, а вдало змішують елементи вишивки всіх місцин нашої великої країни. Кількість фасонів теж значно розширилась. Модниці можуть придбати не лише сорочки і плаття, а ще й туніки, майки, футболки, спідниці, шорти, брюки та безліч інших виробів із вишивкою.

Найбільш розповсюдженим матеріалом можна назвати льон. Він легкий, натуральний і практичний. Проте іноді для зменшення ціни використовуються мікс із бавовною. 

Вибір кольорів сучасних вишиванок вражає. Можна обрати білу, кремову чи світло-блакитну вишиванку на кожен день, або ж звернути увагу на нарядні яскраві кольори — червоний, синій, зелений та інші.

На сучасних сорочках здебільшого використовують машинну вишивку. Це дозволяє значно скоротити час виробництва. Можна досі зустріти і ручну вишивку за стародавніми технологіями, але її виготовлення може займати цілі місяці.

Де купити українську вишиванку?

Онлайн-магазин УкрГламур пропонує великий вибір вишиванок на будь-який смак. В магазині можна знайти сорочки та сукні з натуральних матеріалів. Доступні навіть вишиванки для пари та дитини для створення патріотичних луків. Замовивши речі на сайті https://ukrglamour.com.ua, ви отримаєте приємний сервіс і швидку доставку. Створюйте сучасну моду разом із UkrGlamour!

Яку операційну систему вибрати для ноутбука?

Про так звану “оптимізацію” у Збаразькій громаді Опрілівської початкової школи. І не тільки