Яку операційну систему вибрати для ноутбука?

Поділитися

На кожному ноутбуці повинна бути операційна система. Без неї пристрій просто не буде працювати. Але от яку найкраще вибрати? Існує декілька ОС, і кожна з них має позитивні та негативні сторони. Пропонуємо ознайомитись із трьома найбільш популярними і визначитись, яка підходить саме вам.

Типи операційних систем

Зазвичай, використовується три операційні системи. Найчастіше продаються ноутбуки у Тернополі на ОС Windows, далі йде Linux, а MacOS використовується лише в продукції Apple. 

Windows

Ця операційна система, напевно, найбільш розповсюджена. Існує багато версій, але найновіші – це Windows 10 та 11. Переваги Windows 10:

  • Підходить для всіх типів екранів, навіть з високою роздільною здатністю. 
  • Підтримує функцію двох робочих столів (для тих, кому важлива багатозадачність).
  • Збирає інформацію, щоб оптимізувати роботу ноутбука.

Останній пункт дехто відносить до мінусів, бо не хоче ділитись своїми даними, але цю функцію завжди можна відключити в налаштуваннях. 

Переваги Windows 11:

  • Новий дизайн, наближений до MacOS.
  • Підтримує багато додатків Android.
  • Оновлена функція багатозадачності (можна розставляти віконця із програмами при одночасній роботі в декількох).
  • Наявність програми Microsoft Teams для конференцій.
  • Велика кількість корисних віджетів.

Для усіх власників Віндовс 10 є безкоштовне оновлення до 11 версії, що також рахується великою перевагою. У Windows є лише один значний мінус – вразливість до вірусів, але це питання швидко вирішується встановленням ліцензійного антивірусу.

MacOS

Ця операційна система використовується лише для техніки Apple, ні на який інший ноутбук її поставити не можна. Загалом, ОС дуже якісна та надійна. Вона працює надійно та без збоїв. Великою перевагою усіх пристроїв та ОС від Apple в тому, що вони майже абсолютно не вразливі до вірусів. Ноутбуки із MacOS найбільше підходять для роботи, особливо якщо професія пов’язана з дизайном, графікою, обробкою фото. Любителям пограти в ігри краще дивитись на пристрої з ОС Windows. З кожним роком компанія вдосконалює свою операційну систему, робить її зручнішою та гарнішою. Наприклад, останнє оновлення, 16 версія, передбачає покращену функцію багатозадачності, якої ще не було до цього. Користувачі можуть одночасно працювати в кількох програмах.

Linux

Ця операційна система менш популярна, ніж інші, але нею також користуються. Вона чудово підходить не дуже потужним ноутбукам для офісної роботи. Геймерам не варто собі обирати цей варіант, бо вона підтримує мало ігор. Linux – абсолютно безкоштовна ОС, яка поширює програмне забезпечення за допомогою файлів. Це єдина система-дистрибутив. Великою її перевагою є низька вразливість до вірусів. Користуватись Linux легко, інтерфейс зрозумілий будь-кому.

Від операційної системи напряму залежить якість та зручність користування ноутбуком. До цього питання треба підійти з уважність і перед покупкою краще ознайомитись та побачити на власні очі кожну із них. Знайти ноутбуки на різних системах можна в інтернет-магазині allo.ua. Деякі продаються взагалі без ОС, але ви завжди можете докупити ліцензійний софт та його установку. Крім великого вибору моделей, сайт пропонує вигідні ціни, зручні способи доставки та оплати.

Оголошено open call для молодих фотографів на участь в менторській програмі

Українські вишиванки: значущість, що передається крізь віки