Лані приїхали до Тарутинського степу

Поділитися

Минулого тижня до заповідного Тарутинського степу прибула група ланей-самиць, яка була тимчасово випущена в акліматизаційний вольєр. Вони приєдналися до самців, що оселилися тут два роки тому, щоб закласти основу стабільної популяції виду в регіоні. 15 дорослих самиць лані європейської подолали більше 800 кілометрів від Чернівців до Одещини, щоб знайти свою нову домівку у Тарутинському степу. Тварини добре перенесли
дорогу і приїхали здорові та жваві. Вони відразу приєдналися до групи самців на огородженій в степу території площею 31 га для кліматизації в нових умовах. «Лань є досить невибагливою до ландшафтів і населяє відкриті ліси, лісостеп, степ тощо.
Вона здавна мешкала чи була завезена людиною на багато територій Європи, Америки, Африки. Досить легко пристосовується до напівдиких умов і активно розводиться у розплідниках, з яких потім може бути випущена в природу. Ми сподіваємося, що лань, яка харчується травою та листям, урізноманітнить природний випас у Тарутинському степу та доповнить харчові ланцюги. До того ж, ця спритна граційна тварина є цікавим об’єктом спостереження для туристів», – говорить Олег Дьяков, фахівець з відновлення екосистем Rewilding Ukraine. Лань європейська є родичкою благородного оленя, але менша за розміром. Тварина гарно та яскраво забарвлена, має світлі плями на спині і боках, білий хвіст та темну полосу на спині. Але зустрічаються як білі форми (альбіноси), так і повністю чорні (меланісти), а також всі проміжні між ними. Самці мають гарні лопатоподібні роги, які слугують їм окрасою та зброєю у сутичках за самиць. У період гону самці ревуть, копають ями та влаштовують справжні поєдинки, переможець яких отримує право на створення гарему, а його нещасливий супротивник зазвичай залишає поле бою зі зламаними рогами. «Ми дуже радіємо, що у степ, нарешті, прибули самиці. Стадо з восьми самців оселилося тут ще два роки тому, але через карантин щодо чуми свиней, а потім війну в Україні нам ніяк не вдавалося привезти їм подружок. Самці добре прижилися у степу і зараз в них якраз починається період гону. Тож ми сподіваємося побачити малят лані вже наступного літа, – додає Олексій Пудовкін, фахівець із реінтродукції тварин Rewilding Ukraine. – Наступного року лані будуть випущені у дику природу степу, щоб закласти основу для стабільної популяції виду в цьому регіоні. Також ми плануємо ще кілька випусків лані, щоб підсилити групу». Завдяки зусиллям з ревайлдингу останніх трьох років крім ланей до ландшафтного заказника «Тарутинський степ» повертаються також кулани, степові бабаки, хом’яки та інші травоїдні.
Повернення тварин стало можливим завдяки співпраці з місцевими громадами та партнерами за фінансування Програми «Ландшафти під загрозою» (ELP) та проекту регіонального розвитку “Підвищення конкурентоспроможності сільських периферійних громад півдня Одеської області шляхом диверсифікації їх економіки“.

Що робити, щоб покращити емоційний стан?

Музикант та продюсер з Тернополя Женя Мельниченко презентував кліп “Треба рухатись далі”