Захисний механізм у стосунках

Поділитися

Як часто ви відчували розчарування з тим чи іншим партнером?
Погодьтеся, що далі ви діяли, опираючись на свій травмуючий досвід.

Що це?
•Це захисний механізм нашої психіки — перенесення.

Наведу приклад: припустимо, у хлопця було кілька випадків невдалих стосунків. Тепер він впевнений, що всі дівчата зраджують, ставлять його на другий план та не цінують його справжнього.

Отут і відбувається перенесення цього переконання з одного партнера на іншого. І так стається постійно.

Навіть у хорошій дівчині він шукає погані моменти.

Чому?
•Тому що простіше скористатися старим шаблоном, ніж опрацьовувати нові стосунки із самого початку.

Справа в тому, що психіку травмують (і залишаються конфліктними) невирішені або незавершені стосунки з минулого, де є багато непростих, «зчеплених» одна з одною суперечливих емоцій.

І «вирішення» полягає не в тому, щоб їх придушити та уникнути, компенсувавши нинішніми позитивними, а в тому, щоб пережити, нарешті, ті розчарування, печалі, фрустрації, біль і агресивність, які з якихось причин були не пережиті раніше (заборонені, придушені чи психічних ресурсів на той момент не вистачило).

Загалом більшість із нас, орієнтуючись на свій травматичний/негативний досвід, переконані в тому, що «з першого погляду розбираються в людях», власне, тим самим і не даючи другого шансу ні собі, ні іншому партнеру.

Перенесення найяскравіше виявляється в ситуаціях, які нас «чіпляють», викликають безліч емоцій, часом надмірних чи неадекватних ситуації (оскільки до нинішніх емоцій долучаються пригнічені почуття з минулого).

Зазвичай вони пов’язані з особливостями наших інтерпретацій того, що відбувається. Йдеться про певну схему взаємодії, що повторюється за сюжетом і викликає такі ж емоції, які мали місце у конфліктних (і, можливо, забутих) ситуаціях із минулого.

Цікаво, що підсвідомість не ділить інформацію на минуле, сьогодення і майбутнє. У ній закріплюються шаблони.

Нові ситуації, нові моделі поведінки слід аналізувати, але це пов’язано з великими витратами життєвої енергії. Ось підсвідомість і йде шляхом найменшого опору. Саме тому пропонує скористатися збереженими шаблонами та виконати перенесення старої моделі поведінки та стосунків на нову людину.

У вирішенні цього питання зможе допомогти психолог або психотерапевт. Саме зі спеціалістом ви зможете прожити повністю свої минулі негативні ситуації та пропрацювати шаблони поведінки для того, щоб у майбутньому побудувати здорові та щасливі стосунки, при цьому не порівнюючи їх із минулим досвідом!

Галина Волошина, психологиня.

Що відбувається з організмом після 7 місяців стресу війни?

Як зробити себе стійкішим до переживання досвіду війни?