Криптовалюти стрімко втрачають у ціні

Поділитися

Криптовалюти другий день поспіль різко падають в ціні, оскільки інвестори продовжували турбуватися про стабільність сектора і фінансовий стан великої біржі FTX, незважаючи на плани по порятунку від її конкурента – Binance.

Запропонована угода між конкурентами послідувала за тижневими спекуляціями щодо фінансового стану FTX, які за 72 години до угоди у вівторок переросли в 6 мільярдів доларів зняття коштів, що викликало питання про платоспроможність однієї з найбільших криптовалют у світі.

Тиждень тому FTX, яка належить Сему Бенкман-Фріду, вважалася одним з найнадійніших гравців на крипторинку, а сам підприємець допомагав рятувати колег по цеху. Тепер же його компанії самій потрібна рука допомоги, яку простягнув власник найбільшої у світі криптобіржі Binance Чанпен Чжао.

Що далі робитиме Сем Бенкман-Фрід?

FTX та Binance не розкрили умови своєї угоди, і ринки стикаються з новою невизначеністю щодо того, чи буде вона продовжуватися.

За повідомленням Washington Post, новина про продаж FTX спровокувала новий розпродаж криптовалюти: у вівторок по обіді біткоїн втратив понад 10% своєї вартості, а етеріум – 15%.

Тепер у Бенкман-Фріда складні часи і йому потрібна допомога. У вівторок він оголосив, що FTX, яка з 2019-го залучила майже $2 млрд інвестицій і під час останнього раунду оцінювалася у $32 млрд, продається криптобіржі Binance, першому інвестору Бенкман-Фріда. Ця угода скосить більшість статків Бенкман-Фріда, які на піку, за оцінкою Forbes, становили $24 млрд переважно завдяки його частці в FTX.

За даними профільного видання Block, до повідомлення про покупку FTX частка криптобіржі Binance на ринку вже складала 72%. А згідно із CoinMarketCap, Binance щодня проводить операцій на понад $35 млрд, що майже в 10 разів більше, ніж FTX чи Coinbase.

Біткоїн, найбільша криптовалюта за ринковою вартістю, за день знизився на 5.5% до 17 тисяч 656 доларів за “біток”. Падіння на 10% у вівторок стало найгіршим днем з середини серпня для крипти. Etherum, наступна за величиною криптовалюта, збільшив втрати в середу, досягнувши найнижчого рівня з липня.

Графік ціни біткоїна за останні 5 днів
Графік ціни біткоїна за останні 6 місяців

Потрясіння на FTX є останньою ознакою неприємностей в швидко мінливому світі криптовалют. Цього року ціни на криптовалюти впали, оскільки більш широкий спад на фінансових ринках спонукав інвесторів відмовитися від більш ризикованих активів. Після стрімкого зростання в 2020 і 2021 роках біткоїн впав приблизно на 62% в 2022 році, пише Reuters.

Графік ціни біткоїна за останній рік

Довідка

FTX — це багамська біржа криптовалют. FTX зареєстрована в Антигуа і Барбуді, а штаб-квартира знаходиться на Багамах. Станом на лютий 2022 року біржа мала понад мільйон користувачів. FTX управляє FTX.US, окремою біржею, доступною для резидентів США.
Глава криптобіржі FTX Сем Бенкман-Фрід (Sam Bankman-Fried)  за день втратив 94% свого статку — із $15,6 млрд залишилося менше одного. Він був успішним мільярдером, що інвестує значні кошти на підтримку галузевих проектів. Однак після злиття FTX із Binance значна частка його стану просто знецінилася.

Найбагатшою людиною в криптовалютній індустрії залишається глава Binance Чанпен Чжао (Changpeng Zhao) — його статки оцінюються в $16,4 млрд, а в січні, коли галузь була на підйомі, його розмір сягав $97 млрд.

7

На Тернопільщину прибувають громадяни з областей, які знаходяться під постійними російськими обстрілами

Якщо людина може піти від вас, то доля ніколи не покине