Якщо людина може піти від вас, то доля ніколи не покине

Поділитися

Якими б розумними теоріями ми не пояснювали те, що відбувається в нашому житті, ми приречені хвилюватись, переживати усе це своїми почуттями. Розумом ми можемо не погоджуватися з тією або іншою подією, але, так або інакше, нам все доведеться пережити.

Не існує психотерапевтичних підходів, технік, ліків, які можуть сприяти швидкому купіруванню ситуацій, пов’язаних з розлученням з колись коханою людиною. Добросовісні психологи в таких випадках зізнаються у власному безсиллі й говорять: “Це потрібно просто пережити”.

Психолог може лише підштовхнути людину до більш рішучих дій в пошуку і супроводжувати її в цьому шляху, щоб вона не наробила дурниць, але сама іскра любові – це диво, яке не підвладне нікому.

Передусім, важливо відмітити, що існує “сліпа” любов, в якій багато пристрасті, багато біохімії, багато любовного безумства. Це дається нам для того, щоб вона встигла трансформуватися в “зрячу” любов”. Приклад останньої хочу навести тут.

З батьками мого хорошого друга сталася така історія. Коли йому було 11-12 років, його батько став ходити до сусідки “лагодити кран”. Кран тік дуже часто. Майже щодня він його ремонтував по дві, а то і по три години. Місяці два ремонтував. Ось такий вередливий кран попався. Одного разу повернувся і сказав дружині:

“Іра, я йду”.

“Куди”?

“Я тепер житиму з Любою”.

І вона відпустила його.

Що означає “відпустити”? Це означає відпустити психологічно, внутрішньо, економічно – на усіх рівнях. Я її запитував: “Ірино Петрівно, як це вам вдалося”? Вона сказала: “Ця людина зробила мене щасливою на цілих 15 років. І мені цього вистачає. Якщо зараз для нього важливо бути щасливим не так, як я розумію, а так, як розуміє і хоче він, нехай буде так. Я до кінця життя буду вдячна йому за те, що він вже дав мені”.

Мені здається, що іноді любов – в тому, щоб відпустити людину, хоч би на рівні дій і вчинків: не влізати, не уломлюватися, не лізти зі своїми маніпуляціями в її життя. Просто залишити людину в спокої.

Справжнє кохання уміє відпускати.

Якщо образ коханої (але не взаємно) людини не дає спокою, переслідує нас, почуття засмічують розум, ми ще раз подумки дякуємо йому і – відпускаємо. Ми можемо як мантру якусь, як заклинання, говорити самі в собі виринаючому образу:

“Дякую тобі велике за те, що ти була в моєму житті. Я відпускаю тебе”.

Ми також дякуємо Богові за цю ситуацію і – відпускаємо людину. У вдячність поміщена потужна цілюща сила.

Якщо людина вже пішла з нашого життя, а ми все гадаємо “повернеться чи не повернеться”?, “як би повернути”?, “може спробувати ще раз поговорити”?, то, швидше за все, ми любимо своє власне почуття відповідно до відношення людини, а не її саму, адже вона не вибирає бути з нами.

Був випадок, коли мені довелося консультувати людину, від якої пішла дівчина. Він був на межі дуже серйозної душевної кризи, навіть на Бога нарікав. Ми з ним дуже довго вчилися відпускати. Я розповів йому історію про те, як один письменник одного разу упіймав дикого койота і посадив на ланцюг. Койот довго рвався у бік лісу, намагався з розгону порвати ланцюг, до крові перетер собі шию нашийником. Така властивість його породи, яка не погоджується з несвободою. І письменник зрозумів: якщо любиш – відпусти.

Якщо цей койот дійсно твій, він повернеться до тебе. А якщо не твій, він ніколи не буде з тобою щасливий.

Якщо ж тебе “заклинює” на болі і трагізмі розриву стосунків, як на деякій нав’язливій ідеї, необхідно вольовим зусиллям навчитися перемикатися від нав’язливих думок, ввімкнутися в життя “тут і зараз”, вийти із стану зацикленості. Найнебезпечніше в цьому стані – терміново шукати інший “об’єкт” для того, щоб перемкнути на інтенсивність почуттів. Коли “нерв закоханості” сильно запалений, не поспішайте шукати “любов” в комусь іншому.

Відпочиньте, охолоньте трохи від любовної лихоманки, прийдіть в нормальний, звичайний стан. Якщо в серці ще живий образ іншої людини, нова закоханість буде спробою перенесення почуттів відносно попереднього партнера на нову людину.

І якщо ми довіряємо Богові, то коли Батько забирає у нас улюблену іграшку, ми розтискали кулачки, розуміючи, що Бог краще розбирається в тому, що нам зараз треба. Невіруюча людина може в медитації прислухатися до глибини самого себе, побачити ситуацію в перспективі земного життя, по дорозі в перспективу вічності.

Я хочу підбадьорити усіх закоханих, яких кинули або відкинули. Якщо кохана людина від вас може піти, то ваша доля від вас не піде. А якщо хтось пішов з вашого життя, це означає, що це не ваша доля. Ваша доля, ваш потяг від Вас ніколи не піде.

Криптовалюти стрімко втрачають у ціні

ЗСУ лише за 27 кілометрів від Херсона