Психологи попереджають: наслідки від смартфонів в руках у дітей набагато гіршi, ніж ви думаєте

Поділитися

Сьогодні все більше батьків замислюються про шкоду і користь гаджетів для дітей, тому що технічні пристрої стають все більш доступними. Навіть в тих сім’ях, де дохід невеликий, кожна дитина має свій телефон з іграми.

З одного боку, цифрові технології розширюють кругозір, забезпечують доступ до великого обсягу нової інформації, сприяють комунікації. Але з іншого боку, вони все частіше відводять з реального світу, призводять до залежності, подібно до наркотичної. Навіть з’явилися терміни “електронний кокаїн”, “цифровий героїн”.

Особливо лякає ситуація складається у випадках, коли діти поринають в ігри з жорстокими сюжетами.

Негативний вплив цифрових гаджетів посилюється в залежності від кількості часу, проведеного дітьми перед екраном. Дослідження показали, що діти у віці від 8 до 18 років в середньому проводять 7,5 годин на добу, втупившись у гаджети.

І якщо дошкільнята перебувають на свіжому повітрі хоча б 1,5 години, то після 7 років їх вже складно відправити на вулицю для рухливих ігор. Вони вважають за краще залишатися вдома перед комп’ютерами або смартфонами.

До чого можуть призвести подібні негативні тенденції? Психологи називають конкретні наслідки для дітей:

  • відсутність постійного контакту з батьками у дітей до п’яти років може привести до дефіциту уваги, когнітивних затримок і порушень в навчанні;
  • затримка розмовних навичок;
  • обмеженість у рухах і відсутність ігрової активності на свіжому повітрі уповільнюють не тільки фізичний розвиток, а й функціонування мозку;
  • виникають проблеми з повноцінним сном;
  • знижується успішність у школі;
  • зростає жорстокість і агресивність;
  • частіше проявляються психологічні проблеми (дитяча депресія, тривога, проблемна поведінка);
    при спробах забрати гаджети проявляється істеричність.

Якщо ви відмітили хоча б один пункт з наведених вище, то це привід задуматися, наскільки ваша дитина залежна від гаджетів, і вживати заходів.

Ви не зможете зупинити технічний прогрес, але вибрати найбільш прийнятний варіант доступу до цифрових носіїв – ваш обов’язок як батьків, відповідальних за життя і здоров’я дітей.

Американська академія педіатрії заявляє, що діти у віці 0-2 років взагалі не повинні піддаватися впливу електронних пристроїв. А у віці від 3 до 5 років повинні користуватися гаджетами не більше однієї, а з 6 до 18 років – двох годин в день.

Мобільні пристрої значно збільшили доступність сучасних технологій для маленьких дітей. Тому американський педіатр Кріс Роуен наполягає на тому, щоб заборонити використання мобільних електронних пристроїв дітьми у віці до 12 років. Ось 10 головних причин для такого рішення.

1. Залежність від гаджетів

Чим більше батьки перевіряють пошту, прокручують стрічку новин, стріляють в монстрів і дивляться серіали, тим більше вони віддаляються від своїх дітей. Брак уваги дорослих часто компенсується все тими ж гаджетами і цифровими технологіями.

В окремих випадках дитина сама стає залежною від портативних пристроїв, інтернету і телебачення. Уже зараз залежність дітей від гаджетів набула рис епідемії. Кожна одинадцята дитина у віці 8-18 років – «цифровий наркоман».

2. Шкідливе випромінювання

У 2011 році Всесвітня організація охорони здоров’я та Міжнародне агентство з вивчення раку класифікували радіовипромінювання стільникових телефонів та інших бездротових пристроїв як потенційний канцероген, визначивши в групу 2B («можливо, канцерогенних для людини» факторів).

Однак слід враховувати, що діти більш чутливі до різних негативних впливів, оскільки їхній мозок і імунна система все ще розвиваються.

3. Вплив на розвиток мозку

Мозок дитини втричі збільшується в розмірах від народження до двох років і продовжує рости аж до 21 року. Розвиток мозку в ранньому віці визначається подразниками навколишнього середовища або їх відсутністю.

Стимулювання мозку надлишковим впливом гаджетів, як показують дослідження, загрожує затримками когнітивного розвитку, підвищеної імпульсивністю, зниженням здатності до саморегуляції та самодисципліни.

4. Відставання в розвитку

Сидіння за планшетом або телефоном, а значить, нестача руху може призвести до затримки фізичного і розумового розвитку. Ця проблема стала очевидна в США, де кожна третя дитина вступає до школи, маючи відставання в розвитку, що відбивається на її успішності.

Фізична активність, в свою чергу, покращує увагу і здатність до пізнання та засвоєння нового. Вчені стверджують, що застосування електронної техніки шкодить розвитку дітей і негативно впливає на їхню здатність до навчання.

5. Ожиріння

Захоплення переглядом телевізора і комп’ютерні ігри – приклади нехарчових звичок, які безпосередньо пов’язані з епідемією зайвої ваги. Серед дітей, які неконтрольовано і постійно користуються портативними електронними пристроями, ожиріння зустрічається на 30% частіше.

Кожен четвертий молодий канадець і кожен третій американський підліток страждають від зайвої ваги, причому серед них в 30% випадків буде діагностований діабет.

6. Проблеми зі сном

Статистика по США говорить про те, що 60% батьків взагалі не контролюють, як тісно їх діти дружать зі всілякими гаджетами, а в трьох з чотирьох родин дітям дозволяють брати електронні пристрої навіть з собою в ліжко.

Синє світіння екранів телефонів, планшетів і ноутбуків перешкоджає нормальному засинанню, що призводить до скорочення часу відпочинку і недосипу. Вчені по шкідливості для організму порівнюють нестачу сну з недоїданням: і те, і інше виснажує організм, а відповідно, негативно позначається на успіхах в школі.

7. Агресивність

Жорстокість на телебаченні і в комп’ютерних іграх знаходить своє відображення в реальному житті. Дитина отримує готову схему поведінки, яку вона може реалізувати в оточуючій реальності. І багато дослідників приходять до одного і того ж висновку: насильство з екрану має як короткостроковий, так і довгостроковий ефект – агресія може проявитися далеко не відразу.

8. Психічні розлади

Зависання Інтернет часто призводить до замкнутості і розвитку фобій. Цей список можна сміливо доповнити біполярним розладом, психозом, поведінковими відхиленнями, аутизмом і розладом прихильності (тобто порушенням тісного емоційного контакту з батьками).

9. Цифрова деменція

Наукові спостереження доводять, що вплив гаджетів на дітей у віці 1-3 років призводить до проблем з концентрацією уваги на сьомий рік життя. Діти, які не можуть зосередитися, просто втрачають можливість що-небудь дізнатися і запам’ятати.

10. Віддалення від реальності

Надмірне використання дітьми електронних технологій не тільки впливає на їхню психіку і здатність до емпатії, але і робить їх більш вразливими в умовах реального життя, якого вони, за великим рахунком, не знають.

Тобто час, проведений у віртуальному світі, часто не вчить їх нічого корисного, а знання електронних пристроїв не забезпечує успіх в майбутньому, тому що технології постійно вдосконалюються, і встигати за ними буде все складніше.

Курс з тактичної медицини для цивільних громадян у Луцьку

Петиції про заборону абортів в Україні: чому це погана ідея?