Українська мова стала трендом 2022 року

Поділитися

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну понад 1,3 млн користувачів у світі почали вивчати українську мову на знак солідарності.

Про це повідомляє безкоштовна онлайн-платформа для вивчення мов Duolingo у звіті за 2022 рік, який створили на основі даних понад 500 млн учнів.

“Зацікавленість у вивченні та вживанні української мови в кризових ситуаціях зросла за тиждень після початку війни, досягла піку в кінці березня та залишається стабільною до кінця 2022 року”, – йдеться у звіті.

Українська мова найшвидше набирала популярності в країнах, “далеких від конфлікту” (Аргентина, Японія та В’єтнам), а також серед сусідів України.

Також українську вчили громадяни держав, які приймають найбільшу кількість українських біженців.

За 6 місяців після вторгнення кількість людей, які вивчають українську мову, зросла на 1 тисячу 651% порівняно з минулим роком у Німеччині, на 1 тисячу 615% у Польщі та на 1 тисячу 515% у Чехії.
У Duolingo виділили країни з найбільшим зростанням користувачів, які вивчають українську мову у 2022 році:

Ірландія – 2229%;
Німеччина – 1651%;
Польща – 1615%;
Нідерланди – 1590%;
Чехія – 1513%
У 2022 році у Німеччині українська мова опинилася на 15 місці за популярністю серед 40 мов, доступних у Duolingo. Раніше, у 2021 році, вона була на 36 місці.

Зростання кількості тих, хто вивчає українську мову, також зафіксували у Великій Британії.

Українська підскочила на 20 позицій у рейтингу найпопулярніших мов – з 37-го у 2021 році до 17-го місця у 2022 році.

Американці також вивчали українську мову у Duolingo. У США українська мова піднялася в рейтингу з 36 місця до 22 місця у 2022 році.
Самі українці також вивчали іноземні мови під час війни.

Приїзд українських біженців вплинув на мовну статистику у Німеччині: німецька мова стала другою за популярністю мовою для вивчення у 2022 році.

Ймовірно, на це вплинуло те, що Німеччина прийняла понад три чверті млн українців лише в першій половині 2022 року.

“Війна також спонукав рекордну кількість українців скласти тест з англійської мови Duolingo (DET), щоб підтвердити свій рівень володіння англійською мовою для навчання за кордоном – кількість українських іспитів збільшилася на 4000% порівняно з минулим роком”, – кажуть у компанії.

При цьому у світі найпопулярнішою мовою для вивчення в Duolingo залишається англійська, повідомляє “Українська правда”

У 2022 році в першу десятку найпопулярніших мов увійшли: англійська, іспанська, французька, німецька, японська, італійська, корейська, китайська, російська та гінді.

Нагадаємо, раніше соціологи виявили, що 57% українців стали більше спілкуватися або перейшли на українську мову з початку повномасштабної війни.

Про це свідчать дані опитування, проведеного компанією Gradus Research на замовлення “Суспільного”.

42% українців стали спілкуватися українською більше, а 14% повністю перейшли на державну мову.

54% мешканців невеликих міст ( з населенням 50 тис. і менше) і 60% мешканців великих стали спілкуватися українською більше. Соціологи пояснюють це тим, що жителі маленьких міст частіше спілкувалися українською ще до війни.

Водночас жителі невеликих населених пунктів частіше повністю переходять на українську (17%), а у великих містах цей показник складає 11%.

Дослідження було проведено 18-19 жовтня 2022 року компанією Gradus Research на замовлення Суспільного і за підтримки BBC Media Action.

Визначено переможців всеукраїнського літературного конкурсу імені Олени Теліги та Олега Ольжича

Цьогоріч Українська Греко-Католицька Церква в Україні , на жаль, святкуватиме Різдво Христове, як і раніше разом з москалями – 7 січня