Болгарія “таємно врятувала” Україну на початку війни

Поділитися

Розслідування газети Die Welt розкриває подробиці того, яким способом тодішній уряд Болгарії постачав озброєння Україні, що зазнала російського нападу.

Болгарія “таємно врятувала Україну”? Це стверджується у докладному розслідуванні німецької щоденної газети Die Welt у номері від 18 січня 2023 року. Згодом цю тему підхопила і англомовна газета Politico , яка, як і Die Welt, належить німецькому видавничому дому Axel Springer.

Автор публікації Філіп Фолькман-Шлук (Philip Volkmann-Schluck) пише, що після вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року уряд у Софії розробив “секретну стратегію”, яку він почав втілювати в життя вже 28 лютого 2022 року, тобто лише через чотири дня після початку війни.

Того дня тодішній прозахідний прем’єр-міністр Болгарії Кирило Пєтков відвідав Київ, а уряд Болгарії вже запустив процедуру для надання всебічної військової допомоги Україні, повідомляє Die Welt: “Щоб уникнути офіційних постачань зброї, боєприпаси та озброєння були направлені в Україну  не безпосередньо. Таким чином країна-член ЄС та НАТО – Болгарія тимчасово покрила третину потреб української армії”. Крім того, Болгарія непомітно постачала в Україну дизельне паливо, забезпечуючи тим самим до 40 відсотків потреб танків та автомобілів ЗСУ у період із квітня по серпень 2022 року, з’ясували журналісти.

прем’єр-міністр Болгарії Кирило Пєтков разом з українським президентом Володимиром Зеленським

Крім того, газета Die Welt наводить цитату міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, яка підтверджує отримання його країною допомоги від Болгарії. У той час, коли деякі члени болгарської коаліції стали на бік Росії, Пєтков вирішив “бути на правильній стороні історії і допомогти нам (українцям. – Ред. ) захиститися від значно сильнішого ворога”, заявив глава української дипломатії, повідомляє DW

Експерт з Південної Європи Йоханна Даймель
Йоханна Даймель

На той час Пєтков очолював коаліційний уряд, створений із чотирьох партій. Його заступник – віце-прем’єр Корнелія Нінова з проросійської Болгарської соціалістичної партії (БСП) – була категорично проти постачання зброї в Україну , як і президент країни Румен Радєв.

Ціль: незалежність від Росії

Німецький експерт із Південно-Східної Європи Йоханна Даймель (Johanna Deimel) наголошує, що це рішення було для Болгарії непростим, враховуючи вплив проросійських сил у країні: “І соціалісти, і президент вважаються дружніми Росії. Я б сказала, що, зважаючи на все, зірка їх обох явно на заході сонця.Я розцінюю це так, як описав це Пєтков: “Ми показали, що світ можливий без залежності від Росії”.

Мартін Коте (Martin Kothé), голова регіонального офісу Південно-Східної та Східної Європи ліберального Фонду імені Фрідріха Наумана (Friedrich-Nauman-Stiftung) у Софії, також високо оцінює тодішні рішення Петкова: “Маленька Болгарія стала на правильний бік історії, пішовши на великий ризик. Я вважаю, що це гідно наслідування. Німеччині за нового міністра оборони в майбутньому слід брати з неї приклад”.

Болгарія не надавала допомоги Україні офіційно, лише через продаж зброї через інші країни НАТО. Екс-прем’єр Кирил Пєтков заявив про це в Софії 18 січня: “Прямих постачань зброї в Україну не було . промисловості”.

Це підтвердив і тодішній міністр фінансів Асен Василев, зазначивши, що уряд дотримувався рішення болгарського парламенту не постачати зброю Україні. Це рішення тоді було ухвалено під тиском громадськості та соціалістів, які погрожували вийти з правлячої коаліції.

Лідер болгарських соціалістів була в курсі постачання зброї Україні

Лідер болгарських соціалістів і тодішній заступник прем’єр-міністра Корнелія Нінова, зважаючи на все, знала про “секретну стратегію” – адже, будучи міністром економіки та промисловості, вона відповідала за торгівлю зброєю. Відповідаючи на один із парламентських запитів, Нінова підтвердила, що експорт військового обладнання з 1 березня до 30 червня 2022 року порівняно з попереднім роком зріс утричі.

Корнелія Нінова
Корнелія Нінова Фото: BGNES

Розслідування газети Die Welt Нінова прокоментувала 18 січня в такий спосіб: “Болгарія не постачала зброю безпосередньо Україні. Хто стверджує це – брехун. Болгарія не поставила Україні жодного патрона”.

За фактом це вірно, підтверджує заступник директора аналітичного центру Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR) і тодішній радник Петкова із зовнішньої політики Весела Черньова в інтерв’ю DW: “Україна не згадувалася як покупець. На мій погляд, однак, усім було ясно, що ці боєприпаси радянського зразка, зрештою, призначалися саме для України”.

Побоювання у зв’язку з можливою реакцією Москви

Наразі спостерігачі побоюються реакції Москви. При цьому Мартін Коте звертає увагу на небезпеку, що зростає, для болгарської демократії з боку “систематичної російської дезінформації”. Йоханна Даймель також зазначає, що “небезпека диверсійних дій з боку Російської Федерації” проти Болгарії, “зокрема проти військової та збройової промисловості”, зберігається.

Христо Грозєв
Христо Грозєв Фото: Julien de Rosa/AFP/Getty Images

Декілька кібератак і кампаній з дезінформації в Болгарії вже відбулися. На думку Даймель, “справа навіть може дійти до розпалювання політичних заворушень та цілеспрямованої дестабілізації з боку Москви та її однодумців у Болгарії”.

Тим часом міністерство внутрішніх справ РФ оголосило у розшук болгарського журналіста-розслідувача Христа Грозєва. Його звинувачують в організації спільно із СБУ викрадення російських винищувачів.

Можливий вплив на вибори у Болгарії

Не виключено, що публікації в газетах Die Welt та Politico можуть вплинути на майбутні вибори в Болгарії та вивести країну зі стану політичного застою.

Уряд Кирила Петкова втратив владу внаслідок вотуму недовіри влітку 2022 року, а новий уряд не вдалося сформувати досі. Тому, ймовірно, наприкінці березня – на початку квітня 2023 року в Болгарії відбудуться дострокові парламентські вибори. Партія Петкова та Василева “Ми продовжуємо зміни” та їхні ліберально-консервативні партнери з “Демократичної Болгарії” тепер мають добрі шанси знову сформувати уряд.

За словами Йоханни Даймель, болгари “втомилися від політичних криз та корупційних скандалів навколо Бойка Борисова ” – багаторічного прем’єр-міністра від партії ГЕРБ (“Громадяни за демократичний розвиток Болгарії”), який ініціював вотум недовіри Петкову.

А Мартін Коте вважає, що на наступному голосуванні болгарські виборці опиняться перед вибором: “Чи хочуть вони голосувати за свободу і за можливості для особистого розвитку та процвітання, які вона дає? Або вони хочуть потрапити на вудку жорстокого агресора, який пригнічує та спалює ( на війні. – Ред. )” власний народ, щоб задовольнити свої імперські амбіції?”

НАБУ затримало заступника міністра через хабар на генераторах

Хитрости выигрыша в азартную игру JetX