Заява громадських організацій щодо перспектив запровадження префектів

Поділитися

Підтримуючи виступ Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля від 3 січня 2023 року щодо запровадження префектів відповідно до кращих європейських практик уже цього року, закликаємо владу зробити якнайшвидше реальні кроки для вдосконалення організації виконавчої влади в Україні.

Для запровадження префектів спочатку необхідно внести зміни в Конституцію України. Зробити це можна буде тільки після завершення війни, розглянувши законопроєкт на двох сесіях Верховної Ради.

Проте зробити суттєвий крок до європейських стандартів в організації влади в Україні можна значно простіше – ухвалити нову редакцію Закону України «Про місцеві державні адміністрації», максимально наблизивши його до кращих європейських практик, наскільки дозволяє Конституція України. Відповідний законопроєкт під №4298 був ухвалений у першому читанні ще 4 березня 2021 року, до вересня того ж року підготовлений до другого читання в редакції, яку підтримували експерти громадянського суспільства та практики. Але в листопаді 2021 року, замість винесення проєкту на голосування в зал, його редакція була суттєво змінена профільним Комітетом, на нашу думку, не в кращий бік.

Зважаючи на важливість цього законопроєкту і для організації влади в областях та районах, і для європейської інтеграції України, закликаємо Уряд та народних депутатів України відновити його редакцію від 4 жовтня 2021 року, актуалізувати перехідні положення та ухвалити в цілому.

Закон повинен відповідати Конституції України в частині повноважень Президента і Кабінету Міністрів щодо призначення та звільнення голів місцевих державних адміністрацій. Неприйнятними з цієї точки зору є положення, які з’явилися в редакції законопроєкту від 17 листопада 2021 року, про обов’язок КМУ вносити Президенту кандидатуру, подану Президентом (ч. 5 ст. 9) або про дострокове припинення повноважень голови МДА за ініціативою Президента, але без подання КМУ (ст. 10).

Принципово важливо, щоб цей Закон встановлював для голів районних і обласних державних адміністрацій статус державних службовців, запровадив конкурсний добір кандидатів на ці посади, фахове навчання кандидатів перед призначенням на посади та чіткі підстави звільнення.

Відповідного коригування потребують і норми щодо заступників голів МДА, посади яких також мають бути віднесені до державної служби, а призначення на них мають відбуватися на основі принципів належного врядування (професійність, політична неупередженість тощо), як і передбачалося в редакції від 4 жовтня 2021 року.

Закон України «Про місцеві державні адміністрації» ухвалений в новій редакції на основі законопроєкту №4298 в редакції від 4 жовтня 2021 року дійсно наближатиме наше врядування до європейських стандартів, як обіцяв Прем’єр-міністр України та вимагає курс України на вступ у Європейський Союз.

Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ
Громадська мережа публічного права та адміністрації UPLAN
Ігор Коліушко, Центр політико-правових реформ
Юрій Ганущак, Інститут розвитку територій
Василь Куйбіда, Всеукраїнська асоціація магістрів державного управління
Анатолій Ткачук, Інститут громадянського суспільства
Ігор Бураковський, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій
Анна Колохіна, Дніпровський центр соціальних досліджень
Андрій Крупник, Одеський інститут соціальних технологій
Ірина Гайдучик, Волинський інститут права
Володимир Бригілевич, Центр досліджень місцевого самоврядування (Львів)
Ольга Мірошник, БФ «Фонд місцевої демократії» (Харків)
Віталій Разік, БФ «Право і демократія» (Львів)
Роман Сердюк, Інститут реформ та інновацій (Дніпро)
Олександра Щукіна, ГО «СМАРТ МЕДІА» (Харків)

Віра Кекелія вперше заспівала рок та розповіла про власні рефлексії на війну в Україні у новій пісні

Який Брєжнєв має вмерти в Теребовлі, щоб державні свята святкувати не наперед?