У Львові збудують житловий комплекс для пацієнтів реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ

Поділитися


У Львові обрали переможця Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу та визначили найкращу проєктну пропозицію нового будівництва комплексу багатоквартирних житлових будинків, що стане частиною Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN). У квартирах проживатимуть сотні українців, які постраждали від війни та проходять реабілітацію. В складі комплексу передбачається створення реабілітаційного та дитячого центрів. Помешкання також зможуть використовуватися для розв’язання проблеми житлового забезпечення соціально вразливих категорій населення.

За рішенням журі переможцем конкурсу став проєкт авторського колективу міжнародної студії архітектури та урбанізму Drozdov & Partners з Харкова, що після бомбувань міста вимушені були релокуватись до Львова.

Житловий комплекс буде збудований за прогресивною швидкісною prefab-технологією Well-being ConTech, завдяки якій терміни багатоквартирного будівництва скорочуються вдвічі, в порівнянні навіть із сучасними поширеними в Україні та світі технологіями. Авторами технології є українські інженери з Одеси.

Технологія полягає в попередньому виробництві всіх елементів будинку на заводі в ідеальних умовах та їх швидкому збиранню на будмайданчику. В досконалих за геометрією багатошарових утеплених стінах вже зроблені всі технологічні отвори та штроби для електрики. Тому житло, зведене за такою технологією, називають “будинками без перфораторів”, що, безумовно, важливо для людей, які пережили жахіття війни з сиренами та вибухами. Заводське виготовлення стін та плит перекриттів дозволить досягти рівності та гладкості поверхонь. Це все в сукупності суттєво зменшить час на проведення оздоблювальних робіт, прискорить заселення та знизить собівартість будівництва.

“Те, що навіть під час активних бойових дій, в Україні запускаються такі проєкти та будується нове соціальне житло, а Європа допомагає та виділяє на це інвестиції, є дуже доброю ознакою для країни, – говорить Марк Кестельбойм, CEO підрозділу Well-being ConTech компанії “Будова” та один з авторів концепції прогресивної системи відбудови. – Ми раді долучитися до такого інноваційного проєкту у Львові. Вважаю, що саме prefab-технологія має стати пріоритетною у відновленні країни”

Швидкобудуюємі будинки Well-being ConTech передбачають суттєве зниження енерговитрат при експлуатації завдяки продуманому комплексу енергоефективних рішень: утеплена багатошарова зовнішня стіна, теплоощадні інженерні системи, використання альтернативних джерел енергії та ін. Експлуатація житла передбачає використання цифрової системи контролю енерговитрат.

При зведенні збірних будинків за технологією Well-being всі виробничі процеси диджиталізовані, контролюються спеціальним програмним забезпеченням, що унеможливлює корупційну складову та робить прозорим бюджетування й звітність перед інвесторами.

“Мета конкурсу полягала у створенні комфортного та безпечного житлового простору для людей, що потребують реабілітації та були евакуйовані через повномасштабну війну. Враховуючи характерний рельєф та завдання конкурсу, команда обрала міську віллу як основний тип забудови проєкту. Вілли, маючи невелику кількість квартир на поверсі, стимулюють формування локальної спільноти, де холи, ділянки на першому поверсі та балкони виступають як простори комунікації, – коментують в команді Drozdov&Partners. – Вілли мають однаковий розмір, з облаштуванням різних типів квартир на поверсі, комбінація яких може змінюватись, що робить їх адаптивними до планувань та використання як універсального рішення для інших ділянок. Компактне планування на поверсі формує кутову орієнтацію квартир, що забезпечує кращу вентиляцію та видове розкриття у дві сторони. Великі балкони створюють зв’язок внутрішнього і зовнішнього простору, розширюючи сценарії використання спальних кімнат та віталень. Входи до будинків організовані через вулицю на нижньому поверсі, та другим входом на рівні двору. Всі будинки облаштовані просторим холом, великими приміщеннями для зберігання та бомбосховищами”.

У Тернополі до Дня всіх закоханих виступить гурт KAZKA

Росія заплатить: сума прямих збитків, завданих інфраструктурі України через війну, зросла до майже $138 млрд