Відновлення водотоку до Придунайських озер приносить користь місцевим громадам

Поділитися

Протягом зими були проведені роботи щодо подальшого відновлення водообміну між Дунаєм та системою озер, до якої входять Картал, Кагул, Кугурлуй та Ялпуг. Роботи проводилися Ізмаїльським управлінням водних ресурсів спільно з командою Rewilding Ukraine.
На цьому етапі було розчищено мілину з піщано-мулових наносів (бар) у місці впадання в Картал каналу Прорва, який з’єднує озеро з річкою. Ця величезна мілководна смуга не тільки перешкоджала наповненню озера з Дунаю, але й заважала зворотному процесу скидання води під час водообміну.
«Бари утворюються і на природних каналах, але останні є більш звивистими та довгими, тож частина осаду затримується по дорозі. Штучні канали, такі як Прорва, є порівняно короткими та прямими, тож всі наноси осідають на вході в озеро, формуючи величезну барову ділянку, — коментує Олег Дьяков, фахівець з відновлення екосистем Rewilding Ukraine. – Крім того, були усунені деякі перешкоди для вільно плину води, такі як застарілі й занедбані рибозагороджувачі, а також поглиблені мілководні ділянки вздовж каналу Прорва та протоки Кишкова, що з’єднує озера Картал та Кугурлуй».
Це третій етап робіт, що реалізуються за підтримки Програми “Ландшафти під загрозою” і мають на меті наблизити водообмін між Дунаєм та системою Придунайських озер до природного стану. На другому етапі навесні 2020 року у дамбі, що розділяє озера Картал та Кугурлуй, на протоці Кишкова була побудована додаткова водоперепускна споруда, яка покращила водообмін між озерами. Влітку цього року запланований завершальний етап робіт, під час якого буде прочищений канал Лузарза між озерами Картал і Кагул.
«Через штучний водний режим, який був впроваджений більш ніж пів століття тому, екосистеми Придунайських озер почали з часом деградувати, а озера — міліти. Згідно з філософією ревайлдингу, ми намагаємося повернути природні процеси, в першу чергу водообмін, який оздоровить озера. Старожили ще пам’ятають, як в цих озерах було багато риби, до того ж це були місцеві види, які заходили сюди з річки на нерест під час паводків», — додає Михайло Нестеренко, виконавчий директор Rewilding Ukraine.
Різноманітні переваги
В результаті поліпшення водообміну між озером Картал і Дунаєм ціла система водойм наповнюватиметься та спорожнятиметься швидше та ефективніше. Це сприятиме подальшому збільшенню рибних запасів і біорізноманіття в цілому, а також покращить якість води, що принесе користь жителям місцевих громад, які використовують озера для рибальства, відпочинку та зрошенння.
«Незважаючи на всі виклики, спричинені війною, наше багаторічне партнерство з Rewilding Ukraine продовжує приносити свої плоди, — говорить Панас Жечков, директор Ізмаїльського управління водних ресурсів, яке проводило роботу на місці. — Цей останній етап відновлення значно покращить екологічний стан озера Картал, яке є частиною водно-болотного угіддя міжнародного значення.
Після сильної посухи в 2022 році озеро Картал критично обміліло, але в результаті спільних зусиль з відновлення природного стоку вода з Дунаю почала надходити в озеро, що є дуже важливим для місцевих громад. У нас багато спільних планів на майбутнє, і дуже цікаво спостерігати, як відновлення природних процесів спряє оздоровленню екосистеми Придунайських озер».

Українській гурт DeNoma презентує новий трек про кохання у сучасних реаліях “Чому?”

Українська греко-католицька церква переходить на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії (часу святкування Великодня)