У Києві прощаються з легендарним Героєм України “Да Вінчі” – Дмитром Коцюбайлом

Поділитися

Сьогодні у Києві відбулась церомонія прощання з Героєм України Дмитром Коцюбайлом на позивний “Да Вінчі”. Церемонію відвідали президент Володимир Зеленський, головнокомандувач Валерій Залужний, міністр оборони Олексій Резніков, очільник головного управління розвідки Кирило Буданов та прем’єрка Фінляндії Санна Марін, яка перебуває з візитом у Києві.

 

 

 

Заупокійна панахида за загиблим пройшла в Михайлівському золотоверхому соборі. До храму прийшли кількасот людей, у тому числі Зеленський та Санна Марін.

Потім труну з тілом загиблого понесли на Майдан Незалежності, де продовжиться церемонія.
Зеленський повідомив, що передав матері “Да Вінчі” Оксані Коцюбайло відзнаку “Хрест бойових заслуг”, якою посмертно удостоєно її сина.

Довідка

Дмитро́ Іва́нович Коцюба́йло (позивний «Да Вінчі»; 1 листопада 1995, с. Задністрянське, Івано-Франківська область, Україна — 7 березня 2023, Бахмут, Донецька область, Україна) — український доброволець, військовослужбовець, молодший лейтенант, командир 1 ОМБ «Вовки Да Вінчі» Збройних сил України, учасник російсько-української війниГерой України (2021). Член Проводу національно-визвольного руху «Правий сектор» (2020).

Перший доброволець, якому присвоєно звання «Герой України» прижиттєво.

У 2022 році увійшов до рейтингу «30 до 30: обличчя майбутнього» від «Forbes».

Дмитро Коцюбайло народився 1 листопада 1995 року в селі Задністрянському, нині Бурштинської громади Івано-Франківського району Івано-Франківської области України. Прадід Дмитра воював у складі Української Повстанської Армії.

Закінчив Бовшівську загальноосвітню школу, Івано-Франківський художній ліцей.

Активний учасник Революції гідності.

Учасник російсько-української війни, зокрема — командир взводу добровольців (2014) та роти (2015). У 2014 році отримав важке поранення в Пісках Донецької области: в обличчя прилетів уламок снаряда, розірвавши губу та вибивши зуб. Іншим уламком була перебита ключиця, де медикам довелося встановлювати скріплюючу пластину, пошкоджені ребра. Через 3 місяці, після одужання повернувся на фронт

Брав участь у визволенні Карлівки, селища ПіскиАвдіївки, а також у боях під СтепанівкоюСавур-МогилоюСтарогнатівкою.

17 березня 2016 року призначений командиром 1-шої окремої штурмової роти «Вовки Да Вінчі» ДУК ПС, переформатованої в батальйон.

З 2017 року перебував у стосунках з волонтеркою, парамедиком, керівницею медичної служби «Ульф» та політичною діячкою Аліною Михайловою.

7 березня 2023 року Коцюбайло загинув у боях за Бахмут, про що повідомив президент України Володимир Зеленський, назвавши Дмитра Коцюбайла «людиною-символом» та «людиною-хоробрістю».

9 березня 2023 відбулося прощання з Дмитром у селі Бовшеві та місті Бурштин

За матеріалами ДБР сім перевізників відключать від системи “Шлях”

За перший вікенд у прокаті українська “Мавка” обійшла американський блокбастер “Аватар 2: Шлях Води” за кількістю проданих квитків