В дельті Дунаю оселилися лані та олені

Поділитися

20 ланей європейських та 20 оленів благородних щойно випустили на Білгородський острів в дельті Дунаю команда Rewilding Ukraine та співробітники Дунайського біосферного заповідника. Розселяючись дельтою, тварини допоможуть збагатити  біорізноманіття регіону та сприятимуть зменшенню інтенсивності стихійних пожеж. 

Широкомасштабні переваги

Білгородський – великий острів площею близько 2200 гектарів, розташований в самому серці української дельти Дунаю. Він є частиною Дунайського біосферного заповідника, який активно підтримав випуск тварин.  

Олені та лані на Білгородському допоможуть створити і підтримувати багатий на біорізноманіття напіввідкритий мозаїчний ландшафт з луками, водоймами та різноманітними рослинами, – пояснює Олег Дьяков, Фахівець з відновлення екосистем Rewilding Ukraine. – Вони також виїдатимуть надлишок рослинності, що може бути причиною стихійних пожеж, які є все більшою проблемою, пов’язаною зі зміною клімату. Ми будемо спостерігати за пересуванням тварин, щоб визначити екологічний вплив природного випасання на ландшафт та екосистему“.

За останні роки команда Rewilding Ukraine разом з партнерами оселила водяних буйволів, диких коней, а також невелику кількість благородних оленів та ланей на острові Єрмаків, з метою покращення природного випасу в дельті. Оскільки олені та лані чудово плавають, вони вже почали переселятися на сусідні острови в пошуках їжі та освоювати навіть румунську територію дельти. Передбачається, що новий випуск оленів та ланей на Білгородському сприятиме більш швидкому формуванню стійких популяцій цих видів великих травоїдних тварин в дельті Дунаю. Також заплановані наступні випуски у майбутньому. 

Довгий шлях до дельти

Лані та олені, випущені в дельту Дунаю, прибули із заходу України, подолавши відстань близько 1000 км, щоб оселитися у своїй новій домівці. Зараз сприятливий час для їх перевезення, поза сезоном розмноження та періодом, коли самки народжують малят. Після довгої дороги всі тварини почуваються добре і є здоровими. Вони одразу ж вистрибнули з понтону і почали досліджувати острів.

Завдання з транспортування та випуску оленів і ланей було не з легких, враховуючи всі обмеження воєнного часу, а також новий і складний досвід створення та реєстрації самохідного понтону  для перевезення тварин, – ділиться думками Олексій Пудовкін, фахівець з транслокацій Rewilding Ukraine. – Але нам все вдалося. І понтон ще не раз послужить для підтримки майбутніх випусків диких тварин в українській дельті“.     

Фінансування, що змінює правила гри

Грант від Європейського фонду повернення диких тварин (European Wildlife Comeback Fund), заснованого Rewilding Europe, зробив можливим цей випуск ланей і оленів в дельті Дунаю. Половина коштів була використана на придбання тварин, а решта – на придбання, реконструкцію та облаштування самохідного понтону для перевезення їх на острів. 

Швидкий та простий процес подання заявки на грант став вирішальним фактором для цього випуску, – каже Михайло Нестеренко, виконавчий директор Rewilding Ukraine. – Структура Європейського фонду повернення диких тварин покликана підтримувати реінтродукцію видів в Європі, забезпечуючи більшу гнучкість процесу. Rewilding Europe запрошує інші ініціативи, що працюють над відновленням ключових видів у європейських ландшафтах, подавати заявки на отримання гранту від Фонду“.  

 

Втекла з байкером після концерту

Школярів Тернопільщини запрошують приєднатись до всеукраїнського проєкту