“Підрозділи перемоги”: новий документальний проєкт про елітні підрозділи української армії

Поділитися

5 травня в Києві у просторі Peremoga відбувся прем’єрний показ першої серії нового документального циклу Ukraїner під назвою «Підрозділи перемоги».  

Спецпроєкт розповідає про елітні підрозділи української армії: їхні звитяги та символіку, історію творення та структуру. Серії документальних відео «Підрозділи перемоги» виходитимуть щотижня на ютуб-каналі Ukraїner, а на сайті www.ukrainer.net можна почитати текстову версію. 

Підрозділи перемоги — це проєкт про українське військо, про ключові військові операції у боротьбі за нашу свободу. Історії цієї боротьби розказані безпосередніми учасниками подій. Наше військо, як і наша країна, були тісно взаємопов’язані на всіх етапах державотворення. Зараз наша країна проходить новий етап становлення та самоусвідомлення, так само новий етап проходить наше військо, кожна з бригад має власний бойовий шлях, формуються нові традиції і символи. І власне ці особливості, тяглість нашої боротьби команда і прагне передати в кожній серії.

«В умовах російсько-української війни значно зріс суспільний запит на розуміння історії власної армії, її структури та символіки, а шанобливість до захисників і захисниць почали артикулювати куди виразніше. Адже Збройні сили України — це десятки підрозділів і сотні тисяч воїнів, які своєю злагодженою важкою роботою захищають наше право дихати українським повітрям. Цікавитися життям армії, її битвами та героями, досліджувати й поширювати історію формування наших Збройних сил — найменший спосіб підтримати захисників і захисниць.» – зазначила авторка проєкту Карина Пілюгіна

Героями першої частини спецпроєкту «Підрозділи перемоги» стали бійці 30-тої окремої механізованої бригади імені Костянтина Острозького. Військові цього підрозділу брали участь у знаковій операції «Рейд» (коли влітку 2014 року створили коридор для виходу з оточення українських підрозділів на кордоні), багаторічній обороні Світлодарської дуги, Слобожанському контрнаступі. Зараз тримають оборону на Бахмутському напрямку.

Команда Ukraїner давно мріяла про цей проєкт, адже ми хотіли розповісти про людей, яким українці завдячують своїм життям. Відважні, мужні й мудрі — ці воїни разом зі своїми побратимами можуть навіть рідним не розповідати про свої звитяги, адже вважають це чимось несуттєвим, буденним. Однак від їхніх вчинків залежить те, чи настане новий спокійний день у всій країні. Тому «Підрозділи перемоги» — це проєкт, який показує, яким потужним є військо України і які герої відстоюють незалежність країни, ризикуючи всім, що мають.

Одеські волонтери вигадали спосіб, як збивати “Шахеди”

Зараз в Україні дуже згуртована нація: шлюбів у 9 разів більше, ніж розлучень