Православна церква України з 1 вересня переходить на новий календар

Поділитися

ПЦУ відзначатиме Різдво 25 грудня, а не 7 січня. Покрову – 1 жовтня, Водохреще – 6 січня, а День Святого Миколая – 6 грудня. Відповідне рішення ухвалили 24 травня на Архієрейському Соборі.
“Рішенням Архієрейського Собору помісної Української Православної Церкви під головуванням Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія 24 травня 2023 року затверджено Постанову про календарне питання, в якій визначено перехід на новоюліанський календар з 1 вересня цього року”, – йдеться у повідомленні ПЦУ на Facebook.
Святкування рухомого Великодня і прив’язаних до нього подій залишиться без змін. Трійцю святкуватимуть на 50-й день після Великодня.

Рішення про перехід на новий календар ПЦУ ухвалила на Архієрейському соборі у Трапезному храмі Києво-Печерської лаври.

Формально перехід ще має затвердити помісний собор церкви 27 липня 2023 року. Однак предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній сказав ВВС, що питання вже вирішене і перехід відбудеться.

У березні цього року Українська греко-католицька церква оголосила про перехід на григоріанський календар для нерухомих свят. Відтепер УГКЦ святкуватиме Різдво 25 грудня.

А ще недавно, у січні 2017 року глава УГКЦ Святослав Шевчук заявляв, що УГКЦ не перейде на григоріанський календар

Выбираем велосипед для города: городской или горный

Що таке сортування по краях і чи варто його використовувати?