Як позбавити державних нагород тих, хто їх не гідний?

Поділитися

У 2022 році за мужність та героїзм під час відсічі російській агресії були відзначені майже 30 тисяч українців та українок. З них 160 отримали звання Героя України. Водночас статус Героя досі мають деякі зрадники нашої держави. У лютому 2022 року в москві помер Борис Дейч, колишній народний депутат, який у серпні 2013 року отримав звання Героя України, а через пів року проголосував за анексію Криму. Героєм також залишається колишній голова проросійської фракції ОПЗЖ у парламенті Юрій Бойко, який отримав звання в подарунок від Леоніда Кучми.

На одному щаблі стоять поборники української незалежності та прибічники «руского міра». Це ганебне явище викликає запити як із боку суспільства, так і з боку законотворців на перегляд процедур призначення та позбавлення державних нагород, оскільки йдеться про несправедливість.

Центр спільних дій проаналізував історію проблеми з нагородженням в Україні. Щоб краще її зрозуміти та деталізувати, ми звернулися за коментарями до народного депутата, експерта в області державних нагород та захисника, відзначеного орденом «За мужність». Ми розібралися:

  • як в Україні сформувалася система державних відзнак та нагород;

  • чому держнагороди часом отримували не ті, хто на це заслуговував;

  • хто відповідає за присвоєння нагород;

  • як позбавляти нагород зрадників України;

  • як можна виправити ситуацію і що вже зараз для цього роблять законотворці.

Про все це йдеться в першому епізоді нашого нового проєкту «Питання до Ради?». Будемо раді, якщо висвітлите цю проблему та поширите відео серед ваших читачів та колег. Також будемо вдячні за коротку новину про нього, аби звернути увагу якомога більшої кількості українців на таку важливу тему.

Альтернативна поп-виконавиця mai.atmo випускає ЕР “BAVOVNA”

Вони йдуть захищати свою країну на війну. І не знають, чи зустрінуться знову